Gospodo vinari, vinoljupci, sam bi Krist ovako rekao „uživajte svim osjetilima u krvi mojoj“, da Vam pamet stane! Ni nakon 26-te butelje, orošenom, friškom, jakom al’ ne teškom, otvoreno zelenožute, svijetle note, odvojenih grožđanih osobina- žilavkom Nikinom i Andrijinom, ni ne pokušavam napustiti sukrivce za stolom: Bobia, Josipa, Petra, Marina, Nikolu, Vitoria-kojeg našim Isusom nazivamo, koji nas je i okupio, da proslavimo ovogodišnje izdanje Blaža! Ma da bi riječ  rekao

Piše: Hrvatin Tomašević

No, da nastavim…Nego taman mi tad poteče iz grla moga, vinska priča: Kako za siguran uspjeh vinskog posla, treba pretjerivati… Još više…Naime, pa nastavim: našim vinarima treba potvrda profe.Željke Šumana, jer njegov način mišljenja, da se samo snagom analize tržišta i visokom vrijednosti vina uspijeva pozicionirati i predstaviti na zahtjevnim nepcima vinoljubaca diljem svijeta!  

Kako me obuzelo vinsko-kreativno pretjerivanje, tako Vam ja glasnoćom i snagom argumenata, preuzimam glavnu riječ, i to ne samo za stolom…Gospodo vinari, te stvari oko vina treba gledati realno…Potrebno je ustrajati…Stalno razvijati poduzetnički duh…koji traži neistraženu priliku…Poslati vina na sva svjetska tržišta i ondje se održati  kvalitetom i cijenom.

Dalje u tekstu razmotrit ćemo neka pitanja izvoza, prodaje i distribucije vina na svjetska tržišta.

Sad mi dozvolite da istaknem četiri čimbenika koja se tiču trgovine : biti potpuno posvećen tlu, uzgoju loze i grožđa, i umijeću pripravljanja, sazrijevanja, čuvanja i skladištenja vina. Drugo: usavršiti tehnološko enološke procese u vinarijama, sukladno novim enološkim rješenjima i svjetskim trendovima poboljšanja okusa, vrlo jasno ću reći: to je  zahtjev potrošača vina, upraviti životom vina kroz pet faza, koje ga dovode do: boje, okusa i karaktera, do veličine, do  prepoznatljivosti vina, tako da se raznim špekulantima da na znanje! da se ne mogu poigravati ugledom naših vinara i vina. Treće: savladati zapreke koje se odnose na regulaciju i zakonske propise, razne dozvole na količine, visinu carine i poreza u tim državama, a to su jako važni parametri koji ulaze za određivanje visine cijene za namijenjeno tržište. Četvrto: izobrazba, stručno usavršavanje i trgovaca i prodavača i konobara, izgradnja povjerenja i poštenja sviju koji se bave vinskim poslom, posebice obratiti pažnju na prijevoznike, njihovo postupanje spram tereta i točnost pri isporuci. Dakako još puno toga naši vinari moraju uraditi: podrobno ispitati i otkriti sve zapreke, koje doista postoje, ali i ustvrditi, kako nisu nesavladive.

Tek sad Vam želim istaknuti, da ovo što sam dosada izložio, sve sam naučio od uglednog prof.Vlade Trninića, na čiju su inicijativu (svojeručno ih odnio) još davnih 70-tih prošlog stoljeća Blatina i Žilavka dobile svjetsku oznaku zaštite: imena, geografskog porijekla i kvalitete!

Dakako, ja ne prestajem s pretjerivanjem, ne obazirem se ni na Čuline prijetnje( znamo zašto ga tako zovu) pa sam se navadio na državu. Država bi morala i to s najviše razine, vjerodostojno, kroz zakon o vinu, priopći, kako će: skrbiti o vinogradarstvu, vinarstvu, te kako će mudrim diplomatskim djelovanjem pomoći našim vinarima da se pripreme i prilagode svjetskom tržištu, da izvoz naših vina bude predvodnica vanjske trgovine i dio svakog novog trgovinskog ugovora koji se sklapaju na državno-izvoznoj razini.

Gospodo vinari! Ne čini li Vam se, kako sve gore navedeno, neodloživo zahtjeva da se poslovni pothvat predstavljanja i prodaje naših vina na svjetskom tržištu, što prije provede u djelo. Biće svrhovito da iz onog što mu ide u prilog, izvedemo sigurne zaključke, koji u priličnoj mjeri imaju dokazanu moć činjenica. Vjerujem kako Vi vinari prvenstveno u tome vidite svoju korist, a i mi ostali, kroz gospodarski uspjeh i povećanje vinskog kapitala u Hercegovini.  Jasno, da tu priliku nećete htjeti propustiti, iako moj skromni prijedlog poslovanja u ovom trenutku nudi neodređeni kapital koji treba uložiti…26.08.2021 Pohodimo Blažu na kušanje…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime