Brojne građanke i građani, građanske inicijative i udruge nakon sramotnog izglasavanja segregacijskog, protuustavnog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u Hrvatskom saboru nešto prije 12 sati, a  koji je kao ni jedan zakon do sada zakon osporavan u javnoj raspravi na e- građanin, te na brojnim javnim prosvjedima uključujući današnji na Markovom trgu, pridružuju se potpori predsjedniku Republike Hrvatske pravniku Zoranu Milanoviću da iskoristi svoju ustavnu zadaću i ne potpiše takav zakon. U nastavku i priloženom Otvorenom pismu navedeni su razlozi zbog kojih kojima narod traži od Predsjednika ustavom zagarantiranu zaštitu od totalitarnih mjera, navodi Marjana Botić u ime brojnih potpisnika , a pismo s prilozima objavljujemo u cijelosti

Poštovani Predsjedniče Republike Hrvatske,

danas, 15. prosinca, 2021. je na dnevnom redu Sabora RH izglasavanje novih izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ovaj, kao i prošli put, predlagatelj zakona kao ustavnu osnovu za donošenje ovog zakona nalazi u Članku 2. Stavak 4., Članku 59. i 70., a u vezi s Člankom 16. Ustava RH.

18. ožujka, 2020. godine potpisali ste odluku o proglašenju izmjena i dopuna Zakona o sustavu civilne zaštite kojom su dane veće ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite te se pri tom obratili javnosti govorom u kojem je i ova, danas izuzetno važna rečenica:  ”Ono što Vlada u ovom trenutku radi privremene su mjere koje ja podržavam.”

4. prosinca, 2020 potpisali ste odluku o proglašenju izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti,  kojim se osim propisivanja novčanih kazni, dao naknadni legitimitet odlukama Stožera civilne zaštite donesenim od ožujka do prosinca 2020. Stavljajuci  svoj potpis na odluku o proglašenju sigurno vam nije promakao Članak. 5 u prvoj rečenici ”Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske donesene radi trenutačne zaštite života i zdravlja pučanstva u Republici Hrvatskoj”

Vašim izjavama od srpnja 2020, kada ste Stožer CZ RH nazvali paraustavnim tijelom te upozoravali na njihove apsurdne i kontraproduktivne odluke i izrazili sumnju na tvrdnju kako se stanje u kojem živimo uopće može smatrati normalnim i redovnim. U istom tonu ste više puta govorili o neustavnosti odluka stožera, ali i samih zakona koje ste nekoliko mjeseci prije svojim potpisom proglasili. U međuvremenu je Ustavni sud donio odluku pa  ste u rujnu 2020. naglasili kako tom odlukom rasprave o radu Stožera neće prestati. Citiramo Vašu izjavu:

‘”Tu se određena ljudska prava suspendiraju i to na duže vrijeme. Donesen je jedan vrlo nejasan i labav pravni okvir i Ustavni sud se prepao, ali to je ljudski”, rekao je Milanović novinarima, komentirajući odluku Ustavnog suda da su epidemiološke mjere Nacionalnog stožera CZ donesene u skladu s Ustavom.

Privremenost mjera koju ste naglasili pri prvom proglašenju izmjena i dopuna Zakona o sustavu civilne zaštite davno je izašla iz okvira privremenosti jer krizno stanje traje već 20 mjeseci. Izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od pred godinu dana, te ove nove izmjene i dopune o kojima danas Sabor odlučuje jasno pokazuje trend kojem vladajući teže. Po obrascu ”trajne privremenosti”, ”trajne hitnosti”, ”trajne epidemije”, ”trajnog kriznog stanja”, ”trajne modifikacije mjera ograničenja”, uz sve više opozvanih ljudskih sloboda na neodređeno vrijeme i kazni za neposluh jednom jedinom i nedodirljivom Stožeru, svaki pojam privremenosti je izgubio svoj smisao, a time i vaše obrazloženje koje ste dali uz prvi potpis na proglašenje zakona vezanih za epidemiju.

Kad su se donosile izmjene Zakona o zaštiti pučanstva u prosincu 2020.,  u samom zakonu je naglašena  trenutačna zaštita života i zdravlja pučanstva kao posljedica odluka Stožera. E pa taj trenutak će trenutno postati trajno stanje, posebno nakon današnjeg glasanja u Saboru.

Sve su ovo novi momenti koji daju posve novu sliku o čitavoj situaciji, posebno o Ustavnosti Zakona o zaštiti pučanstva, kao i onom o sustavu civilne zaštite, ponajprije o donesenim mjerama Vlade i Stožera CZ. Ponajvise zabrinjava trend donesenih mjera, najave Vlade i Stožera o budućim mjerama, jer je izvjesno kako će se samovlada Stožera i upravljanje dekretima Stožera i Vlade pod krinkom epidemije na neodređeno i dugo vrijeme nastaviti.

Vijeće Europe, Venecijanska komisija, kao i EU Parlament donjeli su mnoge dokumente sa ciljem zaštite temeljnih ljudskih prava u doba COVID-19 krize. Rezolucija 2337 (o demokracijama suočenim s pandemijom Covid-19), Rezolucija 2361 (etička, pravna i praktična razmatranja) i Rezolucija 2383 (zaštita temeljnih prava i pravne implikacije), a kojom se praktično potvrđuje Rezolucija 2361 donesena pred uvođenje Covid putovnica kao mjere ograničavanja međugranične zaraze kojom se traži:   “osigurati da su građani informirani da cijepljenje nije obavezno i da nitko ne vrši politički, socijalni ili drugi pritisak da se cijepi, ako to ne žele sami i osigurati da nitko ne bude diskriminiran zbog toga što nije cijepljen zbog mogućih zdravstvenih rizika ili ne želi biti cijepljen.”

razmatraju zaštitu temeljnih prava, no bez ozira na njihovu ustavnu važnost nisu implementirane pri donošenju hrvatskih zakona vezanih na epidemiju, pa tako ni odluka Stožera CZ  RH.

Rezolucije se posebno bave Covid potvrdama, te je tako u Rezoluciji 2383, Članak 13.7 traženo: ”osigurati da bilo koji sustav Covid propusnica bude strogo ograničen u primjeni i trajanju na potrebe povezane s izvanrednim stanjem u javnom zdravstvu Covid-19, te da uključena infrastruktura ne bude prenamijenjena u druge svrhe bez prethodnog demokratskog nadzora i učinkovitog pravnog nadzora.”

Pravni standardi, koje Venecijanska komisija stvara, danas su globalna vodilja u promociji vladavine prava i zaštiti ljudskih prava,  kaže Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda RH u svojoj knjizi koju je napisala sa Slavicom Banić, te na kraju rada daje kratak osvrt na odnose Hrvatske i Venecijanske komisije, osobito na odluke hrvatskog Ustavnog suda koje se oslanjaju na pravne standarde koje je u svojim mišljenjima i studijama izgradila Venecijanska komisija. Hrvatski Ustavni sud se u svojim odlukama u više navrata koristio i mišljenjima Komisije radi razjašnjenja određenih ustavnopravnih pitanja. Putem Venecijanskog foruma, posebnog programa Venecijanske komisije, Ustavni sud surađuje s Komisijom i drugim europskim ustavnim sudovima na konkretnim pitanjima ustavnosti. Da li ste i vi, predsjedniče pod dojmom da Ustavni sud pri odlukama vezanim za COVID krizu i dalje uzima u obzir odluke i mišljenja Venecijsnake komisije, odnosno Vijeća Europe ili ne?  Ako ne, prava ste osoba da ih na to podsjetite.

Mislimo da mjere, koje ozbiljnije ograničavaju Ustavom zajamčena prava i slobode, ne može samostalno donositi tijelo poput Stožera, a posebno ne ako se radi o dugoročnim mjerama, što je sve više očigledno, ali ne i Vladi RH. Izvanredno stanje u javnom zdravstvu može biti izvanredno, kratkotrajno, ograničeno te se stoga  ne bi smjelo dozvoliti da na mala vrata, pod krinkom epidemije prijeđe u stalno stanje neustavne kvazidemokracije, sa velikom mogućnošću širenja i na druga područja.

Poštovani predsjedniče, osim što stalno upozoravate i javno govorite o štetnosti mjera Stožera, neustavnosti donesenih Zakona i odluka, neustavnosti COVID potvrda, jeste li ste spremni koristiti i svoje predsjedničke ovlasti u obrani Ustava? Jer mi upravo to tražimo od Vas.

Prema Ustavu, Članak 94. Predsjednik Republike brine se za poštivanje Ustava, osigurava opstojnost i jedinstvenost RH i redovito djelovanje državne vlasti. Iz uzajamnost članka 89. i 94. Ustava nedvojbeno proizilazi zaključak da Predsjednik ne samo da može, već bi mu to bila i dužnost, odbiti proglašenje zakona koji smatra neustavnim.  

Ustavna obveza predsjednika Republike da ”brine o poštivanju Ustava” ne može ga lišiti obveze  razmotriti bi li takvim činom – proglašenjem neustavnog zakona, upravo on postupio suprotno ustavnoj brizi o poštivanju Ustava i omogućio primjenu neustavnog zakona, u slučaju kada se od njega očekuje djelovanje koje bi omogućilo provesti u djelo određene obveze proizasle iz donesena zakona. To vrijedi i za sada važeći tekst članka 89. Ustava. Iz navedenoga slijedi  zaključak da bi predsjednik Republike povrijedio Ustav u obavljanju svoje dužnosti proglašenjem zakona iz članka 89. Ustava kada bi proglasio zakon za koji zna da je neustavan te bi za tu povredu, jer je počinjena u obavljanju njegove dužnosti, bio odgovoran prema članku 105. Ustava.

Pozivamo Vas, predsjedniče Milanović, da počnete djelovati u okviru svojih ovlasti i obveza te da NE potpisujete proglašenje ovih novih Izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje će vladajući HDZ danas, 15.12.2021.,  donjeti u Saboru, a da za sve već s Vaše strane potpisane i proglašene zakone (kao  Zakon o sustavu Civilne zaštite kojim su Stožeru CZ RH dane ovlasti za koje ste javno izjavili kako su neustavne) zatražite ponovnu ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda zbog izmijenjenih okolnosti, posebno u trajnosti i proširenju donesenih mjera, a time i sve većih uskrata ljudskih prava.

Pozivamo Vas predsjedniče Milanović, da djelom u okviru svojih ustavnih ovlasti i obveza potvrdite sve što se posljednjih mjeseci javno izgovorili o Covid putovnicama, Stožeru i neustavnim odlukama i Zakonima!

S poštovanjem,

Otvoreno pismo predsjedniku Milanoviću 15.12.2021 potpisuju građani, udruge i inicijative:

Vladimira Mascarell, dipl.ing.građ.                                                                

mr.sc.iur. Marjana Botić                                                                                                 

dr.sc. Ivan Zoraja                                                                                              

Dinka Pavelić, dipl.ing.arh.

Ivana Keser

Željana Maričić

Prof.dr.sc. Vesna Vučevac Bajt

Julija Vojković

Marija Divic, dr.med.spec.

Željan Jurlin

Jure Soldić, mag.theol.

Denis Jonjić

Danijela Čondić Kadmenović

Dijana Rančnik, ing. pomorskog prometa

Jasna Novaković- Marković, ing.

Kristina Mikić, dipl.ing.morskog ribarstva

Nenad Mozara

Miroslava Zenčić

Lucija Gudlin mag.art.

Damir Zenčić

Jasmina Perić Žunić

Zrinka Vukić

Ana Lakić, mag.mus.MA

Toni Zenčić

Marko Pupić Bakrač, dr.vet.med.

Karlo Zenčić

Zoran Grancarić

Vesna Rožić, dizajner

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime