Povodom konferencije za novinare makarskog HDZ-a održane 22. kolovoza 2014. , a s koje smo izvijestili na našem portalu (http://www.mega-media.hr/kupuje-li-gradonacelnik-bilic-vecinu-u-gradskom-vijecu-izmisljenim-radnim-mjestima/) priopćenjem nam se javio gradonačelnik Grada Makarske Tonći Bilić.

Njegovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

„U Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti Grada Makarske zaposleno je 15 novih djelatnika i to ne zbog zbrinjavanja podobnih nego zbog toga što je ova gradska uprava donijela odluku da se parkirališta koja su se davala u najam fizičkim osobama vrate pod kapu Grada. Dakle, ‘val zapošljavanja’ o kojem je HDZ govorio na konferenciji za novinare vezan je za zapošljavanja na parkiralištima ‘Šumica’ ( iznad tobogana), Peškera ( kraj bivšeg mjesta za piknik), Živkin dvor i Žbare. Kad HDZ već govori o zadovoljavanju interesa koalicijskih partnera, onda ih javno pozivam da kažu na kojem je to natječaju njihov koalicijski partner iz HSS-a (Pribisalić) dobio najam parkirališta Peškera kao i na kojem je natječaju predstavnik HPBratstva, također koalicijskog partnera(Pralas), dobio u najam parkiralište Šumica? Naravno, natječaja nije bilo, jer kad HDZ zadovoljava interese svojih partnera, procedura nije njihova briga. Tko je radio u korist svojih podobnika, dovoljno govori činjenica da je u 2013 –oj, kad su Pribisalić i Pralas imali u najmu dva spomenuta parkirališta prihodi Grada bili 33.000 kuna, a da je samo u srpnju 2014., dakle, samo u mjesec dana, od parkirališta Šumica i Peškera uprihodovano čak 63.145,00 kuna( Šumica – 42.670,00 kuna, Peškera – 20.475,00 kuna) što je duplo više. Stoga mogu samo reći da je više nego jasno tko radi za Grad, a tko za interese svojih koalicijskih partnera i to po sistemu ‘daj onom tko već ima’. Iako je dosta vremena prošlo, narod se sigurno još sjeća kako je HDZ svom koalicijskom partneru davao poslovne prostore u centru grada i zaposlio ne jednog nego tri člana njegove obitelji, a to je tek kap u moru što se događalo po gradskim poduzećima i ustanovama.

I eto, takvi su nas prozvali prošlog tjedna i to nakon što su, nakon službenog upita dobili uvid u popis svih zaposlenika Grada Makarske, a što je u razdoblju dok su oni bili na vlasti, bila nemoguća misija. Da mislim da nešto trebam skrivati, ili da je nešto napravljeno mimo procedure i bez natječaja, onda to sigurno ne bih učinio. Ali, ova gradska vlast na čelu sa mnom nema što skrivati.

Da, Antonio Barnjak jedan je od 15 zaposlenih u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti i nije, kao ni ostali, član SDP-a. Poštuje li svoje radne obveze i dolazi li na posao, nadležnost je njegova nadređenog koji je, ako je doista točno da izostaje s posla, trebao poduzeti potrebne disciplinske mjere i na problem upozoriti gradonačelnika ili zamjenicu.

Istina je i da je Antonio Barnjak bio na listi Agende mladih demokrata, ali je isto tako istina da je nezaposlen i da je samo jedan od onih koji su dobili priliku raditi sezonski. U vrijeme onih koji nas prozivaju vladao je drugi trend –  zapošljavanje stranih državljana umirovljenika i užih članova obitelji stranačkih dužnosnika koji su već imali plaću. Pa zar oni nama imaju pravo govoriti o moralu i poštenju?

Makarskim HDZ-ovcima na kraju samo mogu poručiti da bih bio najsretniji da sam mogao zaposliti još desetak naših sugrađana i to po socijalnim kriterijima. Bez obzira na prozivke oporbe, ja sam kao gradonačelnik ponosan što sam bio u prilici zaposliti naše sugrađane i smatram to vlastitim uspjehom.“.