Potaknuti izjavom Gradonačelnika Mostara da ostavlja  Grad u ekonomski stabilnom stanju i da je urađeno mnogo za vrijeme njegovoga mandata, javnost ćemo u nekoliko nastavaka upoznati sa objektivnom analizom, koja se odnosi na dosadašnje rezultate rada Gradske administracije u oblasti urbanizma, komunalnih djelatnosti  i društvenih odnosa.  Naša analiza obuhvata period bez  Gradskoga vijeća u kome je Izvršna vlast preuzela dio ingerencija Zastupničke vlasti

□Gradska uprava broji 500 (pet stotina) djelatnika i poreske obveznike košta preko 12.000.000,00 (dvanaest miliona) KM godišnje. Prema popisu iz 2013. godine  Mostar je brojao 113.000 (stotinu trinaest tisuća) stanovnika. Svaku fiskalnu godinu, financiranje proračunskih korisnika se krpi skromnim sredstvima od pedeset,  šezdeset miliona KM, iako su objektivne potrebe dva do tri puta veće. Da je ova procjena realna, potvrđuju svojim primjerom mnogi gradovi u  Regiji. Jedan od njih je Osijek, koji  je za svojih 72.000 stanovnika, u 2020. godini osigurao proračunskih 800.000.000,00 (osam stotina miliona) KN, odnosno više od dvije stotine miliona Konvertibilnih maraka, odnosno više od tri proračuna Mostara. Toliko o financijskoj stabilnosti grada.

□Gradska izvršna vlast, u posljednjih nekoliko godina nije sukladno Zakonu o proračunima FBiH I nadležnostima donosila Dokument okvirnog proračuna. Ovaj Dokument je osnova za izradu operativnoga godišnjeg proračuna, kao i za postupke javnih nabava za  kapitalne investicije.

□U izradi gradskih proračuna vlast nije poštovala rokove niti zakonsku proceduru. Pogotovo kod planiranja kapitalnih projekata koji nisu zasnovani na odgovarajućim dokumentima.              

□U vremenu kad Grad  Mostar nije imao Regulacijske planove, Visoki predstavnik  je formirao Stručno povjerenstvo za usklađivanje uvjeta gradnje. 2012. godine Gradsko vijeće je usvojilo Plansku regulativu, pa je Povjerenstvo izgubilo svrhu postojanja  i po sili zakona  okončalo mandat. Međutim članovi Povjerenstva su samoinicijativno produžili djelovanje i  zadnjih osam godina protivno obvezujućim Regulacijskim planovima „povlaštenim“ investitorima dodjeljivali atraktivne gradske lokacije, uzurpirali zaštićeni javni prostor i svjesno kršili usvojene odluke Predstavničke vlasti. Međutim u Gradskoj upravi nitko nije reagirao na ovo vanzakonsko djelovanje.

□Sredstva gradskoga proračuna, prikupljena od građevinskih i komunalnih renti  su zakonski namjenjena, isključivo  za gradnju i razvoj urbane i komunalne infrastrukture. Većinom ovih sredstava raspolažu gradska područja, točnije po tri vijećnika iz svakoga područja, kojima je još prije osam godina istekao zastupnički mandat. Sredstva se godinama troše netransparentno i nenamjenski. Poradi toga imamo  nefunkcionalnu i  preopterećenu urbanu i komunalnu infrastrukturu, a za posljedicu  derutne prometnice i redovno oborinsko plavljenje grada.

□Gradska služba za Urbanizam i građenje godinama izdaje građevinske i uporabne dozvole na sto procentnu izgrađenost građevinskih parcela, iako je zakonom dozvoljeno,max.50 – 60 %. Za posljedice takve urbicidne gradnje imamo narušavanje urbane slike grada i zakonom zagarantiranih uvjeta stanovanja. Ugroženi stanovnici, uglavnom ne moguo stvariti svoja stanarska i građanska prava. Da ne govorimo koliko je zelenih površina, dječjih igrališta, parking prostora, komunikacijskih i rekreacijskih sadržaja, na ovaj način uskraćeno gradu i građanima.

□Suprotno Regulacijskim planovima, godinama se odobrava povećanje katnosti novim stambeno poslovnim objektima.  Rente se naplaćuju na projektiranu, a uporabne dozvole izdaju na daleko veću građevinsku kvadraturu. Sve na štetu gradskoga proračuna. Kako je Mostar u osmoj i devetoj seizmičkoj zoni, posljedice ovakvih neodgovornih  propusta mogu biti  katastrofalne.

□Korektni poduzetnici koji žele ulagati i graditi u skladu sa pravnim propisima i tehničkim normama su osuđeni na dugotrajnu složenu administrativnu proceduru i na kraju, u većini slučajeva, bez koruptivnih ustupaka ne mogu ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava. Unatoč svemu i na sreću, mnogi investitori nisu odustali od  gradnje i razvoja ovoga grada. Zato zavređuju  daleko kvalitetniji Javni servis.

□U Gradskim službama je više od 3.500 zahtijeva fizičkih i pravnih lica ostalo neriješeno, bez izvršenja ili obustavljanja postupaka, iako je zakonski rok za rješavanje istih max. 60 dana.

□Na obodima grada decenijama niče masovna bespravna gradnja, a inspekcijske gradske službe ne reagiraju na uzurpiranje javnih gradskih površina.  Objekti se ne uklanjaju, niti se vrši njihovo legaliziranje, zbog čega je gradski prihod uskraćen za  značajna financijska sredstva.

□Za pojedine  povlaštene uzurpatore  javnih gradskih prostora ne vrijede urbani, pravni i tehnički propisi. Kad ih se kojim slučajem i spriječi  u protiv zakonskoj gradnji, ne mogu se natjerati da saniraju posljedice neovlaštenih postupaka.

Sve navedeno je dio dugogodišnjeg načina djelovanja, koji ne služi na čast gradskoj vlasti i zbog čega je sudbinski važno kvalitetno reorganizirati Gradsku upravu.

Korektnosti i istine radi, u  Gradskim službama radi veliki broj stručnih, kvalitetnih  i savjesnih kadrova,  zahvaljujući kojima stanje u Gardu nije mnogo gore i teže. Takvi djelatnici svakako trebaju činiti zdravo jezgro buduće kompetentne Gradske administracije.

Novo Gradsko vijeće bi trebalo verificirati sve zasluge, ali isto tako pokrenuti reviziju,  ocjenjivanje rada i poslovanja Gradske uprave u proteklih osam godina. U skladu s tim tražiti bezuvjetnu odgovornost svih,  koji su se na bilo koji način ogriješili o zakonske i etičke norme.

Smatramo da Gradske službe treba unaprijediti najkvalitetnijim kadrovima kojima grad raspolaže.Bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, a vodeći računa o nacionalnoj i spolnoj strukturi. Administrativni Gradski servis mora biti stručno, kvalitetno I trajno osposobljen  za sve potrebe I zahtjeve grada,  građana I gospodarstva, bez obzira na političke odnose snaga u Gradskome vijeću. 

Svi stanovnici Mostara, na predstojećim izborima trebaju odlučiti,hoće li dobiti Predstavničku vlast koja će formirati stručnu, kompetentnu i etički profiliranu Gradsku upravu ili će postojećoj Izvršnoj vlasti omogućiti još četiri godine ovakvog djelovanja.

Gradska organizacija HDZ1990 Mostar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime