Branko Samardžić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a općine Otok poslao je medijima priopćenje vezano uz ratifikaciju Istanbulske konvencije koje prenosimo u cijelosti

 1. Obavještavamo zainteresiranu javnost, osobito stanovnike Općine Otok. U demokratskom duhu izražavanja mišljenja i uvjerenja, javno se protivimo najavljenoj ratifikaciji „Istanbulske konvencije“ te izražavamo neslaganje s gosp. Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade i HDZ-a, koji provodi samovolju ne uvažavajući mišljenja brojnih hrvatskih uglednika, znanstvenika, kulturnjaka kao i Hrvatske biskupske konferencije. Naglašavamo, općinska organizacija HDZ-a Otok je i do sada bila i dalje ostaje istinski angažirana u borbi protiv bilo kakvog oblika nasilja.
 2. Živo dijelimo mišljenje većine stanovnika Općine Otok i članova HDZ-a te se u protivljenju spomenutoj konvenciji još jednom stavljamo uz bok svojega naroda. Naš čin smatramo moralno nužnim, jer na taj način ustajemo u obranu programa HDZ-a, koji se temelji na „domoljublju, načelima demokracije i kršćanske civilizacije te drugim vrijednostima koje su u tradiciji hrvatskog naroda“.
 3. Neka naš čin, općinske organizacije HDZ-a Općine Otok, u znak protesta protiv ratifikacije Konvencije bude poticaj i drugim općinskim i gradskim organizacijama HDZ-a – osobito onima iz Cetinske krajine – da javno ustanu u obranu programa naše stranke i da jasno artikuliraju neslaganje s navedenom ratifikacijom, uvijek imajući na umu načelo obliti privatorum publica curate.
 4. Iskreno se nadamo da postupak ratifikacije neće dobiti potrebnu većinu u hrvatskom parlamentu te pozivamo narodne zastupnike da glasuju protiv ratifikacije. Naše priopćenje i poziv dragim članovima HDZ-a, osobito lokalnim organizacijama, završavamo navođenjem deset temeljnih točki zbog kojih se ne slažemo s najavljenom ratifikacijom.
 5. Uvođenje u zakonodavstvo pojma „roda“, koji je potpuno odvojen, neovisan ili suprotan od „spola“, čime se želi narušiti antropološka istina (sc. genetička, endokrinološka, psihološka, fiziološka, povijesna, filozofska i teološka) o konstituciji ljudske osobe.
 6. Uvođenje u zakonodavstvo potpuno neznanstvenih postavki rodne teorije, koja se temelji – između ostaloga – na marksističkoj ideji o besklasnom društvu i na radikalnom individualizmu.
 7. Pod krinkom borbe protiv stereotipnih uloga, pristupa se iskorjenjivanju tradicionalnog pojmovlja (npr. muž-žena, otac-majka); štoviše – odbacuje se naravni muško-ženski dualitet.
 8. Zakonodavna ekstenzija rodne teorije u rodnu ideologiju, koja se suptilno infiltrira u različite sfere društvenog života (empowerment) i koja nastoji ukinuti tradicijske, obiteljske i religijske vrijednosti.
 9. Protivno načelu supsidijarnosti, u vrtićima, školama i medijima otvara se put za nametanje rodne ideologije (gender ideology); pri čemu se roditeljima ugrožava pravo da budu prvi i povlašteni odgojitelji vlastite djece.
 10. Članice Vijeća Europe, među kojima i Hrvatska, nisu sudjelovale u izradi dokumenta, a važno je istaknuti da se „nikakve rezerve ne mogu staviti u pogledu bilo koje odredbe Konvencije“.
 11. Neprihvatljiv je pritisak zbog moguće ratifikacije, ako znamo da mnoge članice Vijeća Europe nisu ratificirale Konvenciju, a među njima: Češka, Grčka, Mađarska, Irska, Lihtenštajn, Luksemburg, Rusija, Slovačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i dr.
 12. Neprihvatljiv je još jedan gubitak dijela suvereniteta, jer bi provedbu Konvencije u svim segmentima nadzirala skupina GREVIO; a uz put spominjemo da njihove dvije članice iz Srbije i Crne Gore navode u službenom životopisu da im je materinji jezik „srpsko-hrvatsko-bosanski“ odnosno „crnogorski-srpsko-hrvatski“, kao da bi se radilo o jednom istom jeziku!?
 13. Ratifikacija „Istanbulske konvencije“ nije bila dio izbornog programa HDZ-a te će sigurno doprinijeti odljevu birača demo-kršćanskog uvjerenja.
 14. Ratifikaciji Konvencije izravno se protive mnogi istaknuti članovi HDZ-a, uglednici, znanstvenici, kulturnjaci; kao i Hrvatska biskupska konferencija, koja je jasno rekla da se na taj način „na mala vrata uvodi rodna ideologija u naše društvo“.

Branko Samardžić, predsjednik
općinske organizacije HDZ-a Općine Otok

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime