Na Facebook stranici Čapljina u srcu objavljeno je svojevrsno očitovanje vezano uz zaključke Pere Previšića i to po pitanju Daria Kordića, medijske napise o 30.obljetnici stradavanja osmero djece u Vitezu te generalu Vladi Šantiću čija se sudbina do danas ne zna

U nastavku objavljujemo cjeloviti tekst:

Prije već što pročitate ovu objavu želimo jasno i glasno reći…OSUĐUJEMO SVAKI ZLOČIN koji se desio u proteklom ratu , najprije zločine koju su napravili pripadnici naroda kojem pripadamo (hrvatskog) tako i bošnjačkog i srpskog.

Ponukan medijskim i političkim napadima na hrvatski narod zadnjih dana, nakon puštanja starog video clipa Darija Kordića s kojim se u zapećak medijske pozornosti bacila 30. obljetnica teškog zločina ABiH u Vitezu gdje je ubijeno 8 nevine djece, kao i presudu vrhovnog suda Federacije u slučaju pokojnog generala Šantića, na sjednici Predsjedništva je predsjednik ČNSa tražio glasovanje o tri zaključka: naglasak citat kaznenog zakona o pravima osuđenika nakon odsluženja kazne, osuda sramotnih pokušaja medijskog zataškavanja spomenutog zločina u Vitezu te osuda traljavog, usudimo se kazat i pristranog, rada pravosuđa u slučaju Generala Vlade Šantića.

Ako gradimo temelje budućnosti BiH, onda ta budućnost mora biti kreirana na temeljima istine i povjerenja, a ne na nametanjima subjetkivnih tumačenja i bježanjem od svoje odgovornosti.

Zaključci koje je Previšić ponudio ni čime ne bježe od odgovornosti za sve zlo počinjeno s hrvatske strane tijekom Domovinskog rata, ali zato jasno daju do znanja da nećemo tolerirati kontinuirane i sustavne difamacije od strane sarajevske medijsko-političke čaršije koja uporno gura neka svoja viđenja povijesti. Smatramo kako je sramotna šutnja ne samo hrvatskih udruga proisteklih iz rata, nego pogotovo hrvatskih političkih predstavnika koji ovih lipanjskih dana ne prestaju polagati vijence, reklamirajući sebe i svoje, na krvi branitelja koje u svome radu zaboravljaju.

Minimum minimuma je, po nama, bilo usvojiti ove zaključke koji ne diraju u nikoga, ne upiru prstom u nikoga, ali jasno daju do znanja da stojimo iza istine. Sram nas je što su zaključci, izuzev Pere Previšića, jednoglasno odbijeni. Ne čudi nas činjenica što su članovi HNSa iz redova HDZa BiH bili protiv, ono što nas svaki put dodatno “iznenadi” jeste razina besramne podaničke odanosti dragom vođi tzv. oporbenih stranaka unutar HNSa. Vama na obraz gospodo.

Ima tko će biti glas obespravljenih, ima tko će stati iza naših branitelja, pa makar bili i ostali taj jedini glas.

Pročitajte prijedlog ZAKLJUČKA koji smo dostavili svim članovima predsjedništva HNS-a i predložili da izađemo sa zajedničkim stavom oko svih ovih dešavanja, kao i sam uvod u zaključak.

Zaključak

1) Dario Kordić je odslužio svoju kaznu i, sukladno zakonu (Članak 117 kaznenog zakona), Ustavu i drugim propisima, može stjecati sva prava osim onih koji nastupaju mjerama pravnih posljedica presude;

2) HNS osuđuje zlonamjerna tumačenja i zloupotrebe zastarjelih medijskih zapisa s kojima su mediji posljednjih dana u drugi plan imali namjeru staviti 30. obljetnicu stradavanja 8 djece u Vitezu i činjenicu da se nakon toliko vremena nisu istražili i pravdi predali odgovorni za taj zločin

3) HNS smatra sramotnim postupak Tužiteljstva i cjelokupnog pravosuđa u slučaju pokojnog generala Vlade Šantića gdje se niti nakon 28 godina ne zna za njegovu sudbinu, a oni za koje se zna da su odgovorni i imaju informacije o njegovoj smrti, bivaju oslobođeni svake odgovornosti slijedom površnog i lošeg rada pravosuđa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime