Iako je zakonski rok za objavu financijskog izvještaja za 2021. godinu bio 30. lipnja 2022.  Rimac Grupa je tek pred neki dan (s osam mjeseci zakašnjenja) objavila svoj revidirani financijski izvještaj za 2021. godinu. Zašto s ovolikim zakašnjenjem?

Jedna izreka Titova naslijeđa  živi i živjet će dugo među Hrvatima – ona čuvena „Nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota“! Pa nije zakon plot, da ga se pijani držimo.

Javnost je mogla vidjeti da Rimac Grupa u svetoj Nedelji pokraj Zagreba uz bezrezervnu  pomoć AP, države i EU fondova gradi velebni razvojni centar vrijedan više od 200 milijuna eura.

Javnost je mogla vidjeti kako je 27.07.2022. NEVERA Rimac Grupe, registarskih pločica ZG-1400 KW otvorila Pelješki most.

Laura Kövesi

Javnost je to mogla vidjeti, ali tek je pred neki dan vidjela kako Rimac Grupa doista posluje i kome je to Vlada RH ili AP dao milijune eura iz EU fondova.

Tvrtke u suvlasništvu poduzetnika Mate Rimca su među najvećim dobitnicima EU fondova u Hrvatskoj, barem što se tiče privatnog sektora.

  • Rimac Automobili su dobili oko 52,2 milijuna kuna potpore za projekt “Razvoj i homologacija supersportskog električnog automobila C_Two”,
  • Kroz projekt “Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture” Mati Rimcu je odobreno 197 milijuna eura (gotovo 1,5 milijardi kuna) za Project 3 Mobility, startup koji u Zagrebu razvija sustav autonomnih električnih vozila za javni prijevoz, tzv. robotaksija. Ovo su sredstva u okviru plana oporavka.
  • Drugoj Rimčevoj tvrtci, Rimac Technology, Vlada, pak, planira dodijeliti 120,9 milijuna eura iz “običnih” EU fondova, koji su Hrvatskoj na raspolaganju.

Rimac Nevera najbrži je serijski automobil na svijetu, Rimac Grupa je najbrži potrošač sredstava iz EU fondova ali kakva je situacija sa poštivanjem zakona ako ne hrvatskih (jer njih ako si dobar s politikom i ne moraš baš poštovati) onda onih vezanih za korištenje sredstava iz EU fondova?

Kako bi rekao AP, javnost mora znati, treba reći, važno je da se zna, bitno je kako  Rimac Grupa potrošila i troši sredstva iz EU fondova.  Nadamo se da AP neće reći da je ovo ne-tema, kao i sve druge teme koje uključuju osobu AP.

Radi se o EU projektima pa pa bi ovdje moglo biti puno posla za Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) i gospođu Lauru Kövesi.

Za Matu Rimaca AP misli, a onda to i mediji pišu da je jedan od najuspješnijih hrvatskih inovatora i poduzetnika. Uspješnost se u poduzetničkom svijetu mjeri rezultatima poslovanja,  a Rimac Grupa je u 2021. poslovala izrazito loše sa 539 milijuna kuna gubitaka. Bonitet Rimac Grupe je E ili nikakav.

Bonitet:
E
Rimac Group d.o.o.

Ljubljanska 7, 10431, Sveta Nedelja

Djelatnost: 6420, Djelatnosti holding-društava

OIB:53943536946 

RAČUN DOBITI I GUBITKA2021.
H) UKUPNI PRIHODI255.631.373
I) UKUPNI RASHODI795.589.308
J) GUBITAK PRIJE OPOREZIVANJA-539.957.935

Kako je društvo koje ovako posluje moglo dobiti stotine milijuna Eura iz EU fondova?

Ovdje bi moglo biti puno posla za Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) i gospođu Lauru Kövesi.

Kako je Rimac Grupa poslovala u 2022. godini vidjeti ćemo kad Mate Rimac odluči sa više ili manje mjeseci zakašnjenja objaviti financijski izvještaj za 2022. godinu. Rok je 30.06.2023. ali to je izgleda rok za ostale poduzetnike a ne i za Rimac Grupu.

Za koju godinu (možda i prije) doznamo koliko je i je li ovo što nam se predstavlja genijalan projekt. Naime, 08. srpnja 2021. prilikom posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i premijera Andreja Plenkovića Rimac Automobilima, Mate Rimac je slavodobitno izjavio: „Robotaxiji će se 2024. voziti ulicama Zagreba“!  

Einstein bi rekao: “Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo što za svemir još nismo sigurni.” Ova i ovakva izjava potvrđuju da je to istina.

Za utjehu rezultat drugog povezanog društva Bugatti Rimac d.o.o. je ipak „malo bolji“, gubitak u 2021 je samo 63.611.091,00 kuna.

Bugatti Rimac d.o.o.

Ljubljanska ulica 7, Brezje

Djelatnost:2910, Proizvodnja motornih vozila

OIB:43283914637 

RAČUN DOBITI I GUBITKA2021.
H) UKUPNI PRIHODI9.883.981
I) UKUPNI RASHODI73.495.072
J)  GUBITAK PRIJE OPOREZIVANJA-63.611.091

P.S.  ili kako narod kaže „poslije sr…“

Mate Rimac je hrvatski izumitelj, mislilac, matematičar, inženjer i nadasve uspješan poduzetnik. Ukratko, najveći genij današnje Hrvatske, čovjek koji utjelovljuje HDZ-ov ideal svestrana čovjekavišestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za trošenjem novca kojeg su stvorili drugi.  Mora se priznati da to izvrsno radi!

Trenutačno velik zadarski političar se zato ponosi time da mu dijete radi u  Rimac Groupi. To je kao da ste šegrt Leonardu da Vinciju  ili Nikoli Tesli – uspjeh vam je zajamčen.

Glavno je pitanje hoće li se i/ili kada će se s NEVEROM „provozati“ gospođa Laura Kövesi?!  Hoće li2023. godina biti godina isporuke (kako kaže AP) i tko će s NEVEROM biti „isporučen“?!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime