U četvrtak, 27. listopada 2022. s početkom u 20 sati, 4. izdanje Zadar Organ Festivala u zadarskoj će crkvi sv. Donata prirediti izložbu fotografija u čast Zvonimiru Brkanu, jednom od najvećih hrvatskih majstora umjetničke fotografije

Projekt Hommage à Zvonimir Brkan povezao je fotografiju s glazbom, angažirajući pritom orguljašicu i organizatoricu festivala Teu Kulaš koja će izložbu uveličati odabranim koncertnim programom sastavljenim od djela velikog J. S. Bacha i trojice hrvatskih skladatelja – F. Lučića, K. Odaka i A. Vidakovića – izvedenim na prijenosnim digitalnim orguljama nizozemske tvrtke Mixtuur Orgels.

Na samoj izložbi bit će prikazano trinaest fotografija Zvonimira Brkana koje je priredila Zvonimirova unuka, povjesničarka umjetnosti i arheologinja Zrinka Brkan Klarin. Izložbu će otvoriti pozdravne riječi povjesničara umjetnosti i konzervatora Miljenka Domijana.

Zvonimir Brkan jedan je od nekoliko istinskih majstora fotografije koji su obilježili ovaj medij u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća. Počevši s krajem četrdesetih godina, njegovo je umjetničko stvaralaštvo trajalo punih trideset godina. Do kraja sedamdesetih, stvorio je niz antologijskih fotografija, a pažnju međunarodne javnosti privukao je vrlo rano. Iako povijest umjetnosti njegov rad svrstava u nadrealizam, brojni ga kritičari nazivaju magičnim realistom, upravo zbog dubine umjetničkog doživljaja i poetske preobrazbe motiva na njegovim fotografijama. Zvonimirova poetika ispunjena je nadrealističkom tenzijom i sanjarskim notama, a i sami su naslovi fotografija često nositelji poetskog preobražaja snimljenog motiva.

Izrazit i prepoznatljiv likovni stil usmjeren na detalje izdvojene kroz originalno kadriranje i prikazane uz upotrebu jakih kontrasta i svjetlosnih intervencija, Zvonimir Brkan dijeli s vrlo sličnim izrazom brata Ante. Kako su Zvonimir i Ante tijekom života zajedno radili i izlagali, vrlo je brzo prepoznat umjetnički tandem pod nazivom „Braća Brkan“.

Braća Brkan osnivači su „Zadarske fotografske škole“, prepoznatljive po značajkama upravo njihovog stila. Pored umjetničkog djelovanja, Zvonimir je s bratom Antom djelovao kao osnivač, organizator i tajnik međunarodnog biennala fotografije Čovjek i more kojim je položaj Zadra i zadarske fotografske tradicije utvrđen na svjetskoj fotografskoj sceni.

Izložba fotografija u sv. Donatu bit će tek prvi dio projekta Hommage à Zvonimir Brkan. Drugi dio ostvarit će se u prosincu 2022., a za tu je priliku najavljena praizvedba skladbe za orgulje Berislava Šipuša pod naslovom Slike vremena… zvukovi sjećanja, inspiriraneizloženim fotografijama velikog zadarskog umjetnika.

Ulaz na koncert i izložbu je besplatan.

Pokrovitelji 4. Zadar Organ Festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra, Turistička zajednica Zadarske županije, Austrijski kulturni forum, dok je suradnja ostvarena s Arheološkim muzejem Zadar, Koncertnim uredom Zadar, Zadarskom nadbiskupijom, Župnim uredom sv. Stošije, crkvom Uznesenja BDM u Bibinjama, crkvom sv. Anselma u Ninu, Turističkom zajednicom grada Nina i nizozemskom orguljskom radionicom Mixtuur Orgels. Sve sponzore i donatore ZOF-a, kao i više o ovogodišnjem programu, pronađite na službenim stranicama festivala.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime