Pokrenuta je inicijativa koja radi na osnivanju Međunarodnog antikorupcijskog suda (International Anti-Corruption Court – IACC), iza koje stoji udruga Integrity Initiatives International (III). U međuvremenu ovu inicijativu aktivno podržavaju Kanada, Nizozemska i Ekvador

“270 svjetskih lidera – uključujući bivše šefove država i vlada, dobitnike Nobelove nagrade, sadašnje i bivše vladine dužnosnike te predstavnike civilnog društva, poslovnih i vjerskih zajednica – iz 80 zemalja pozivaju na osnivanje Međunarodnog suda za borbu protiv korupcije”, navodi se na službenim stranicama ove inicijative.

Kleptokrati ostaju nekažnjeni jer kontroliraju policiju i sudove u svojim zemljama

Pozivaju se i na Povelju UN-a protiv korupcije koju je potpisalo 189 država svijeta, ali i upozoravaju da su u nekim zemljama “korumpirani vladini funkcioneri – poznati kao kleptokrati – nekažnjeni jer kontroliraju policiju, tužiteljstvo i sudove”.

Međunarodni antikorupcijski sud, tvrde inicijatori, popunio bi ovu ključnu prazninu u provedbi međunarodnog okvira za borbu protiv velike korupcije. 

“To bi bio pošten i učinkovit forum za kazneni progon i kažnjavanje kleptokrata i njihovih suradnika; odvratiti druge u iskušenju da oponašaju njihov primjer, vratiti u domovinu i prenamijeniti nezakonito stečenu dobit za žrtve velike korupcije”, navodi se na stranici Integrity Initiatives Internationala.

Prošle godine objavljena je i Deklaracija za osnivanje Međunarodnog antikorupcijskog suda koju su potpisali i mnogi bivši predsjednici i premijeri, među njima i bivši predsjednik RH Ivo Josipović.

MVEP tjednima ne odgovara na Indexov upit

Index je zanimalo podržava li trenutna vlada Republike Hrvatske osnivanje Međunarodnog antikorupcijskog suda.

Poslali smo kroz nekoliko tjedana više upita Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP), na čijem je čelu Gordan Grlić Radman, ali odgovor nismo dobili.

No zato su nam odgovorili iz Integrity Initiatives Internationala.

“Zemlje koje aktivno rade na inicijativi IACC su Kanada, Ekvador i Nizozemska. Imamo obećavajući kontakte u nizu dodatnih zemalja u svakom dijelu svijeta – možda će biti više vijesti o tome u studenome i prosincu”, rekao je za Index Ian Lynch iz III-ja.

S Hrvatskom nisu imali dosad kontakta, niti je Hrvatska za to pokazala interes.

Hrvatska ima veliki problem s korupcijom

Iako je riječ o prilično poznatoj međunarodnoj inicijativi s velikom podrškom, znakovito je što se Hrvatska nije zainteresirala za osnivanje IACC-a. 

Podsjetimo da je ove godine Transparency International objavio svoj indeks percepcije korupcije te da je na listi od 180 zemalja Hrvatska na 63. mjestu, što znači da se i dalje nalazimo među korumpiranijim državama u EU. 

Na listi su zemlje rangirane bodovima od 0 do 100, s tim da 0 predstavlja izrazito jaku korupciju, dok je 100 znak male korupcije. Hrvatska se nalazi na 63. mjestu s 47 bodova, a od nas su u Europskoj uniji lošiji samo Bugari, Mađari i Rumunji. Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, što znači da Hrvatska zaostaje za 19 bodova.

Vladajući HDZ je pak stranka koja je pravomoćno osuđena za pljačku države, pa je očito da im se ne žuri podržati Međunarodni antikorupcijski sud. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime