Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar uputio je medijima određeno negodovanje zbog nedavno tiskane knjige “Hrvatska pravoslavna crkva”, autora Jurja Kolarića

Na službenim stranicama HPC objavio je i članak pod naslovom VELIKO “OTKRIĆE” JURJA KOLARIĆA u kojem optužuje autora knjige da je prepisao tuđe radove odnosno da je knjiga koja je izašla na pravoslavni Uskrs nastala po modelu copy/paste.

– Tako je gosp. Juraj Kolarić, koji je doktorirao na povijesti Srpske pravoslavne crkve, koji je bio tajnik Vijeća za ekumenizam Biskupske konferencije Jugoslavije, koji je bio Veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga zmaja, koji je bio predavač na više sveučilišta u Hrvatskoj … u „svojoj” novoj knjizi doslovno je prenio, prepisao, osam članaka iz knjige Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra, ali ne navodi tu knjigu kao izvor, niti Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra kao autora. U drugih šest članaka prepričava druge dijelove te knjige, isto bez da navodi tu knjigu kao izvor, ali i skraćuje sadržaj tako da prepričava neki događaj kao da je sam tamo bio prisutan (a nije), prešućivajući da je tamo sudjelovao arhiepiskop †Aleksandar, što je bilo i razlog da o tom događaju piše u svojoj knjizi, navodi među ostalim arhiepiskop †Aleksandar.

Prema njegovim riječima, Kolarić objavljuje uzastopnih devet članaka koji su središnji povijesni dio njegove knjige, a koji se sastoji od I. Dijela knjige Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra (od stranica 13. do 52.), čak istim redoslijedom – izravno prepisuje – copy/paste, i opet ne navodeći ni izvor ni autora.

– Mi, Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar pozivamo gospodu: Jurja Kolarića, autora knjige, Marjana Majstorovića, izdavača i urednika, Miju Ivureka, recenzenta i Matu Kovačevića, recenzenta, da povuku iz prodaje cijelu nakladu knjige „Hrvatska pravoslavna crkva“, koju su objavili za pravoslavni Uskrs 2024. i javno nam se ispričaju kako ne bismo bili prisiljeni podići tužbu radi povrjede autorskih moralnih i materijalnih prava, zaključuje arhiepiskop +Aleksandar. Cijeli članak, pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime