HSP AS oglasio se o optužbama nekih medija kako se na proslavi „Oluje“ na Zelenci klicalo „Za dom spremni“.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:  „Iznimno sam zadovoljan činjenicom da je M.O. Ratac – Zelenka postigao zajedništvo i jedinstvo prilikom organiziranja proslave najveće hrvatske pobjede u vojno redarstvenoj akciji “Oluja”. Najmanje što smo mogli učiniti, a da se javno zahvalimo svima koji su stvarali našu slobodu je proslaviti pobjedu u Domovinskom ratu na dostojan način u jedinstvu i zajedništvu bez obzira na različitosti. Bile su to riječi Joze Vranješa, Predsjednika MO Ratac-Zelenka, povodom proslave Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja. Za napomenuti je da se radi o novom političkom lideru koji je izborima ,na svom mjesnom odboru dobio većinsku potporu svojih sumještana, radi se o čovjeku koji je zasjenio dvije partije ili bolje reći  lokalne kaste : HDZ i SDP.

Lokalni partijski bilten “Makarska Kronika” javnosti je predstavio Obilježavanje 20 godišnjice Oluje na Zelenki kao skandal koji mještani i njihov predsjednik Vranješ pokušavaju zataškati. Partijski bilten osudio je lokalnog zabavljača da se nekontrolirano iživljavao uzvikujući ustaške pozdrave na Trgu Kobaca, uz napomenu da je lokalni zabavljač Mario Roso pjesmu Boj na Čavoglave posvetio gvardijanu Franjevačkog samostana fra.Anti Čovi. Kao svjedoci tko je pjevao a tko nije, trebali bi se pojaviti polagači cvijeća  sa Spomenika hrvatskom branitelju, a to su drugarice i drugovi: Martić, Bilić, Bebek, Družijanić i dežurni tajnik milicajac.

Zanimljivo, sličan scenarij Milanovićevih medija pojavio se zbog uzvika Za dom  na početku kninskog koncerta Marka Perkovića Thompsona, šibenska policija pregledava video snimke, tražeći onih stodvadeset tisuća nazočnih Hrvatica i Hrvata koji su pjevali Boj na Čavoglave. Kako je istraga zbog poljudske svastike još u tijeku, Milanovićevi eksperti za fašizam su zauzeti i nisu u mogućnosti preuzeti slučaj s Zelenke. Partijski bilteni Milanovićeve nesposobne vlade već mjesecima pokušavaju konstruirati sliku svakodnevnog života u Hrvatskoj u obliku kakav njima odgovara. Odnosno, sliku koja odgovara njima i njihovim političkim mentorima. Konkretno, nije riječ o Kninu niti Zelenci, riječ je o konferenciji za medije održanoj na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu 15. lipnja 2015., sazvane kao reakciju na višednevnu zlonamjernu interpretaciju njihovih istraživačkih rezultata te trećem poluvremenu utakmice Hrvatska – Italija, održane 12. lipnja 2015. u Splitu, poluvremena koje nažalost još uvijek traje.

Naime, prvo smo danima bombardirani apokaliptičnom slikom mladih u Hrvatskoj koji su s referencom na spomenuto istraživanje, prikazani u brojnim medijima kao nasilnici skloni veličanju fašizma i NDH te autoritarnim sustavima. Kao svojevrsna potvrda toga uslijedio je prikaz svastike na poljudskom terenu, što je poslužilo kao još jedna osnova u nastojanju polarizacije Hrvatske. Naime, od antike, pa sve do danas jedan od osnovnih postulata politike kratko je formuliran u obliku Cezarovog zaključka: „Divide et impera“ (Zavadi, pa vladaj!), kojim se još uvijek vole služiti pojedini predstavnici političkih elita i opcija u Hrvatskoj. Stoga svim mogućim sredstvima nastoje podijeliti stanovništvo Lijepe naše: na lijeve i desne, na jug i sjever, na istok i zapad, na fašiste i antifašiste, na kako pogrdno često čujemo „šatoraše“ i „anti-šatoraše“, na Domovinu i dijasporu, na grad i selo ,Zelenku i Centar… Na taj način nastoje stvoriti dojam kriznog stanja u državi, koje će eskalirati u slučaju smjene vlasti, a što će navodno sve rezultirati ‘novim mračnim dobom’. Time se ujedno skreće pozornost s vlastitog neuspjeha tijekom prošle četiri godine vladavine te mobilizira biračko tijelo, koje im je vrlo jasno tijekom posljednje dvije godine više puta uzastopno jasno reklo: „Dosta!“

Na sličan način može se protumačiti i današnja poruka znanstvenika Instituta Pilar medijima te njihovoj interpretaciji rezultata istraživanja, koja je s namjerom ili tek neukošću novinara poslužila stvaranju dojma ‘moralne panike’. Stoga su znanstvenici bili primorani slikovito objasniti pojedine rezultate istraživanja, a koji govore kako većina mladih u Hrvatskoj ne podržava nasilje, dok bi tek dio njih bio spreman na njega, ali samo u zaštiti vlastite djece, roditelja i drugih bližnjih. Najvažnijim povijesnim događajem mladi smatraju Domovinski rat, a potom sporazum o pristupanju Hrvatske EU, dok pitanja vrijednosnih sudova o NDH uopće nije bilo u upitniku. Također, suprotno medijskim interpretacijama rezultata, preko 70% mladih iskazalo je podršku demokratskom uređenju države u kojem oporba ima pravo izražavanja svog mišljenja, dok je kvalitativni dio istraživanja potvrdio da su oni skloni autoritarnom obliku državnog uređenja prvenstveno ogorčeno aktualnom situacijom u državi. Stoga se takav njihov stav može shvatiti i kao svojevrsni vapaj: „protiv našeg suvremenog, korumpiranog društva službenih, deklarativnih demokratskih principa i stvarne nejednakosti i društvene nepravde“.

Zanimljivo, konferencija je vrlo slabo medijski popraćena, naročito od strane medija koji su ranije prednjačili u pozivu na uzbunu. Oni koji su i prenijeli vijest brzo su je sakrili s naslovnih stranica. No, zato se analiza pojave svastike na poljudskom travnjaku nastavlja, s naglaskom na sve izravnijem povezivanju pojedinaca iz društvenog i političkog života (u pravilu s desne strane političkog spektra) koje se naziva indirektnim krivcima. Zaključci se opet donose preuranjeno, a vjerujem kako će i isprika kasnije opet izostati. Na ovom mjestu i trenutku želim naglasiti kako niti u jednom slučaju ne opravdavam isticanje simbola pod kojim su ubijeni milijuni ljudi, već jasno i glasno osuđujem ovaj čin. Stoga me se ne smije krivo protumačiti kada se složim s realnim analitičarima sporta u Hrvatskoj kako ovaj čin nema nikakve veze s nacizmom. On je bio usmjeren prvenstveno na vrh Hrvatskog nogometnog saveza, a mora se gledati kao sramotan čin pojedinca, eventualno manje grupe osoba. Zar to uostalom nismo mogli ranije zaključiti na temelju provedenog znanstvenog istraživanja?

Stoga se konačno moramo vratiti na ranije spomenuti postulat: „Zavadi, pa vladaj!“ Da li je opravdano i moralno voditi se njime u Hrvatskoj danas, bez obzira na njegovu učinkovitost? Glasno kažem: „NIJE“, jer za razliku od Rimskog carstva i kasnijih imperija, odnosno autoritarnih i totalitarnih državnih sustava, mi danas živimo u 2015., u slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Zar nije cilj demokracije vladati kako bi služio? Služio građanima koji su te izabrali da ih vodiš te biti tek prvi među jednakima. Zar nam ne bi svima trebao biti cilj bolje sutra našoj djeci, ali svoj djeci bez obzira na političku opciju nas – njihovih roditelja. Živimo u Hrvatskoj i napravimo je boljim mjestom za život već danas, a to nije moguće podjelama već zajedničkim radom. Stoga pozivamo sve mlade, koji su neopterećeni hipotekom prošlosti da se uključe u politički život te svojim kompetencijama i znanjem pripomognu stvaranju bolje Hrvatske te na taj način kažu još jednom: „DOSTA JE BILO!“

Član Predsjedništva HSP AS

Zdenko Lučić dipl.iur.

1 KOMENTAR

  • ..bez uvrede Jozi ali ne piše se dobro onome koga Zdena podrži…pa nije ni Stapić profitirao od njegove podrške.
   Spasiteljem se predstavlja čovjek koji se godinama bezuspješno pokušava ubaciti na Makarsku političku scenu pa vrbuje ljude i pokušava se infiltrirati na sve razine društveno-političkog života plasirajući svoje satelite i podržavajući i kupujući određene pojedince različitih političkih uvjerenja i predznaka, predstavljao je velebne programe pisao pamflete i davno je popušio sa svojom listom, a sve je žešći i žešći grize ko buldog… kako mu se da? Nije li mu dosta bilo? Nije li svatio da nema karizmu i da nije lider za okupit kritičnu masu jer ne pozna makarski mentalitet, nije li svatio da je on i njegovi u manjini…koketirao je sa mladim i visokoobrazovanim kadrovima od kojih su neki sada na rukovodećim sportskim mjestima, koketirao sa zanesenjacima, upisivao u knjigu mlade i sposobne još od 2000, okupljao ih je u svojim “uspješnim tvrtkama” kojih više ni nema, trudio se i trudio i opet ništa, očito još nije došlo njegovih pet minuta, a pitanje je hoće li možda i kada izumre generacija koja zna kako je bilo….

 1. Majko moja koje gluposti pa to je jedna obična pisma koja se pivala dok se branila domovina i koja se piva na svim feštama vrti po radio stanicama O ČEM OVI PRIČAJU ,KOJE GLUPOSTI

 2. Makarska post
  Poštovani
  Prije svega ispričavamo se zbog evidentnog propusta. Iskoristivši mogućnost pristupa, kao suradnik (novinar/kolumnist), uređivačkom prostoru medija sporni podatak kroz formu komentara propustio je g. Zdenko Lučić. Ćim je to uočeno komentar je uklonjen, a g Lučiću onemogućen daljnji pristup, te do daljnjega suspendirana suradnja. Nadalje, kako se ubuduće takve stvari ne bi događale, portal će uskratiti mogućnost komentiranja od strane korisnika skrivenog identiteta (lažna imena, nadimci, fiktivne mail adrese i sl.), što je u posljednje vrijeme ionako uveliko prešlo granicu dobrog ukusa i srozalo komunikaciju na razinu “ulice “. Još jednom se ispričavamo uz napomenu da je odgovornost isključivo na g Lučiću.
  Pozdrav

 3. Joze vidis ti ovi HDZ ovih makarskih terorista Brkana i Vvitanovica kako tuku Invalida domovinskog rata Berosa.Sram ih bilo a jos nisu izbačeni iz HDZa.

 4. Joze budi pametan.,,ta kontra hrvatska stranka hsp as je šjlam i kriminal,,nema u njih nista domoljubno,,,kad sagledas tko im je predstavnik sve nam je jasno…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime