Hrvatska udruga poslodavaca u Splitu je na konferenciji „Dalmacija – gospodarska snaga Hrvatske“ okupila vodeće gospodarstvenike dalmatinske scene, koji su poručili da gospodarstvo ove regije ima visoki potencijal i izvan sektora vezanih na turizam

Pretpostavka za jači i brzi rast i razvoj industrija veće dodane vrijednosti je i razvoj moderne željeznice, koja bi omogućila brz transport prema svim dijelovima Hrvatske.

“Sigurno i dobro plaćeno radno mjesto jedina je ispravna demografska politika. Na tome u HUP-u svaki dan radimo. Naš trud je temelj napretka, a vaša vizija oblikuje budućnost. Ako itko može, može Dalmacija, ako itko može – može Split”, poručila je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber otvarajući konferenciju istaknuvši da su Split i Dalmacija puno više od turizma te podsjetivši na uspješne tvrtke u građevinarstvu, IT sektoru, proizvodnji, financijskom sektoru, maloprodaji, koji su pogon mnogim malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima.

Pozdravljajući najveće poduzetnike Dalmacije i brojne pripadnike poslovne scene u Splitu predsjednik HUP-a Mihael Furjan istaknuo je da vrhunske rezultate koje ova regija daje u sportu i rezultatima treba prenijeti i u gospodarsku domenu.

„Moramo biti svjesni da je rast koji je Hrvatska ostvarila rezultat rada poduzetnika. Treba imati hrabrosti, uložiti svoj kapital i riskirati ga kako bi se stvorila nova vrijednost, kreirala nova radna mjesta te pokrenuo novi projekt, a mi poduzetnici to imamo i zato je u našim rukama ključ razvoja i rasta standarda“, poručio je Furjan.

Na panel raspravi sudjelovali su Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik jedne od najvećih proizvođača u Hrvatskoj, Ivan Parčina, predsjednik Uprave Tromont, građevinske tvrtke s razvijenom proizvodnjom, Mateo Perak, direktor Profico, IT tvrtke koja izvozi 100 posto svojih usluga i raste 30 do 40 posto godišnje, Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemex Hrvatska, tvrtke s dugom povijesti proizvodnje cementa te Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a i Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Splita.

Ključna tema koju su svi istaknuli je problem nedostatka kvalificirane radne snage, borba za radnika u kontekstu visokih poreznih opterećenja na rad te utjecaja turizma na život u lokalnoj zajednici.

„Rastemo 30 do 40 posto godišnje, razvijamo se i izvozimo 100 posto usluga. Danas inženjer u IT-u koji ima iskustva očekuje 4000 eura neto, a uz naše poreze takva je plaća velik izazov za poslodavca“, istaknuo je Perak ilustriravši na taj način koliko i u IT sektoru, industriji visokih stopa rasta i prinosa porezno opterećenje zaustavlja rast. Da je uslijed nedostatka radne snage teško osigurati kvalificiranu radnu snagu istaknuo je i Marinko Došen, čija se tvrtka može pohvaliti rastom plaća, visokim udjelom izvoza i s čak 300 milijuna eura vrijednih ugovorenih poslova.

Poduzetnike – njihove probleme i ideje čuli su predstavnici vlasti Tonči Glavinić, ravnatelj Uprave za provedbu obnove od potresa pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita. Glavinić je poručio da će novi Zakon o državnoj imovini omogućiti bržu aktivaciju državne imovine u poduzetničke svrhe te podsjetio na mjere zaštite od energetske krize dok je Kuzmanić najavio jaku podršku poduzetništvu u gradu Splitu.

„Hrvatska raste brže od većine zemalja Europske Unije i u najboljem je položaju da poveća svoj standard, ali time se ne treba zadovoljavati jer i dalje nam po procjeni Svjetske banke treba najmanje 15 godina da sustignemo prosječni standard EU. Hrvatska se stoga, u cilju ubrzanja rasta i plaća te standarda, mora okrenuti smanjenju poreznog i parafiskalnog nameta te poticanju gospodarstva“, naglasio je glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić te naglasio koliko je važan rast produktivnosti za konkurentnost u kontekstu očekivanja visoke stope rasta plaća.

„Mi smo hrabri ljudi koji prihvaćaju rizik, otvaraju radna mjesta, stvaraju nove prilike, otvaraju tržišta – tako gradimo dobra vremena za cijelo društvo. Ova konferencija bila je prilika za dubinsku analizu i konstruktivnu raspravu o budućnosti Dalmacije kao gospodarske sile Hrvatske. Hvala liderima poslovne scene ove regije što su s nama razgovarali o svojim planovima, o izazovima s kojima se suočavaju i o prilikama, koje vide pred sobom. Oni predstavljaju kormilo dalmatinske poslovne scene, a današnji skup pruža nam priliku da razgovaramo o najvećim snagama i izazovima ove regije. I ova rasprava pomoći će oblikovati budućnost Dalmacije kao ključnog igrača u hrvatskom gospodarstvu“, zaključila je na kraju konferencije Helena Budiša, predsjednica Izvršnog odbora HUP podružnice Dalmacija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime