Ministarsstvo zdravstva koje je utvrdilo da su liječnici u Metkoviću krivi za smrt dječaka Gabrijela Bebića, neće nikoga od odgovornih u ovom slučaju smijeniti

Odgovorili su da oni nisu nadležni za smjene, nego Dubrovačko-neretvanska županija koja je osnivač Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i ispostave Hitne u Metkoviću, piše Index.

Poslali smo upit i zvali dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića, no njegova nam je tajnica rekla da je na sastanku do 16 h i da ne zna hoće li nam moći odgovoriti na upit. 

Župan je ranije već komentirao ovaj slučaj i rekao da su oni “provjeravali sa svoje strane je li prisutnost liječnika bila onako kako je nužno i je li sve ostalo, što je trebalo biti u tim ustanovama, bilo na raspolaganju na licu mjesta. Utvrdili smo da nije bilo nikakvog propusta po tim pitanjima”. Dalje je rekao da čeka nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva koja je objavljena jučer.

Utvrđeni krivci

Zaključili su da kod dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je preminuo 11. prosinca, nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina njezine kliničke slike. Također su zaključili da su “10. 12. 2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tijekom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split”.

Liječnici iz Metkovića (koji su htjeli ostati anonimni) objasnili su nam da volumska resuscitacija znači nadoknada tekućinama intravenskim putem koja se daje kod dehidracija.

“Dječak je bez prestanka trebao imati masku s kisikom”

“U stanju šoka (u kojem je bio dječak) treba staviti trajni intravenski put i ne prekidati infuzije. Nismo sigurni da je dječak u helikopteru imao infuziju i venski put. Oksigenoterapija znači to da je trebao imati masku s kisikom, kako je dječak bio cijanotičnih okrajina, znači da mu je manjkalo kisika u tijelu i zato je trebao bez prestanka imati masku s kisikom na licu”, otkrili su nam liječnici.

Ministarstvo zdravstva nam je pak danas odgovorilo da su oni predmet uputili DORH-u jer daljnje postupanje nije u okviru nadležnosti njihovog ministarstva.

“Vezano za upit hoće li netko biti smijenjen odgovaramo da imenovanja i razrješenja odgovornih osoba zdravstvenih ustanova nisu u nadležnosti Ministarstva zdravstva već sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u nadležnosti upravnih vijeća zdravstvenih ustanova čiji je osnivač jedinica područne(regionalne) samouprave i grad.

Vezano za dostavu inspekcijskog nalaza odnosno stručnog mišljenja Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije kao i u Domu zdravlja Metković obavještavamo Vas da je stručno mišljenje sačinjeno za potrebe zdravstveno-inspekcijskog nadzora odnosno postupka koji je vođen po službenoj dužnosti i isti se ne dostavlja strankama. Sukladno članku 84. Zakonu o općem upravnom postupku strankama se priznaje pravo na uvid u spis predmeta”, odgovorilo nam je Ministarstvo.

Šefica Hitne ništa ne želi reći

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, odgovorila nam je pak da “ne može prejudicirati ishode daljnjih postupaka niti njihove vremenske okvire jer je slučaj na DORH-u”.

Kontaktirali smo i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luku Lulića te ga pitali hoće li itko snositi sankcije za propuste koje je utvrdila inspekcija Ministarstva zdravstva, na što nam je odgovorio da još nisu dobili službeni nalaz inspekcije.

“Nismo dobili službeni nalaz o provedenom nadzoru inspekcije Ministarstva zdravstva. Kako smo za nalaz o provedenom inspekcijskom nadzoru Ministarstva zdravstva saznali iz medija, a s obzirom na okolnost da je ministar zdravstva izjavio da će predmet biti proslijeđen na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu te se još očekuje i nalaz o provedenom inspekcijskom nadzoru Hrvatske liječničke komore, tako bi prije okončanja tih postupaka s naše strane bilo neprimjereno komentirati ovu situaciju. U svakom slučaju postupit ćemo sukladno daljnjim odlukama nadležnih tijela”, odgovorio nam je Luka Lulić.

Podsjetimo, on nam je nedavno odgovorio da je helikopter pozvan odmah te je krenuo sukladno standardnoj proceduri prema heliodromu u Metkoviću i kategorički odbacio navode da je dijete u helikopter išlo bez pratnje liječnika i da mu je prije ulaska u helikopter skinuta infuzija.

Član inspekcije: Riječ je o osobnom propustu liječnika

Član inspekcijskog tima Ministarstva zdravstva, pedijatar Milivoj Novak, izjavio je da je u slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića riječ o osobnom propustu liječnika, a ne o propustu u organizaciji zdravstvene zaštite na metkovskom području.

“Dijete je pregledalo nekoliko liječnika koji nisu na vrijeme prepoznali bolest i težinu kliničke slike. To je njihova osobna odgovornost”, rekao je Novak koji odbacuje teze da je dječak preminuo zbog lošeg funkcioniranja sustava.

Stručno povjerenstvo Ministarstvo zdravstva utvrdilo je da kod dječaka nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina krvne slike i da je bilo propusta kod priprema za transport u Split.

Novak je uvjeren da nije riječ o propustima u organizaciji sustava i odbacuje medijska nagađanja da je problem u opremljenosti ordinacija primarne medicine koje zbog jednog pravilnika ne mogu imati CRP uređaj (za dijagnosticiranje upalnih stanja).

“Možete staviti CRP u svako selo, ali ako odgovorni ne rade svoj posao, to ništa neće promijeniti”, smatra Novak.

Rekao je kako raspolaže neslužbenim informacijama da su zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljena dokumentacija već proslijeđeni na postupanje Državnom odvjetništvu koje će utvrditi eventualnu krivnju svih uključenih u taj slučaj.

Šef Liječničke komore o inspekciji

Šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić danas je izjavio da su tek jučer dobili obdukcijski nalaz i da nisu završili inspekcijski nalaz koji su proveli.

“Obdukcijski nalaz Komori je dostavljen jučer, odmah potom je proslijeđen članovima komisije za stručni nadzor i u narednim danima komisija će definirati mišljenje o ovom događaju. Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo u ordinaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u RH, da se zbrinjavanje, inicijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kad je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike, a isto tako kada je ograničena dostupnost specijalističke skrbi u smislu pedijatrijske skrbi i da se prema preliminarnim informacijama radilo o brzom progresivnom kliničkom tijeku bolesti. Mišljenje koje će stručna komisija donijeti, odnosno evaluacija tog mišljenja, ako se unutra pronađu elementi za pronalaženje propusta u stručnom radu liječnika, isto će biti predmet odlučivanja nadzornog povjerenstva HLK koje će potom utvrđivati eventualnu opravdanost pokretanja zahtjeva za disciplinskim postupkom pred Časnim sudom HLK za svakog involviranog liječnika”, dodao je Luetić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime