INTERPOL je poslao istražitelje u Brazil kako bi se istražilo namještanje utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu, objavio je CNN.

Ovu bombastičnu informaciju američkoj je televizijskoj kući potvrdio Ron Noble, glavni tajnik Interpola, koji kaže da u Brazilu djeluju skupine organiziranog kriminala koje su uključene u ilegalno klađenje.  “Tamo gdje ima ilegalnog klađenja, veća je šansa da se utakmice namještaju ili da se na neki način pokušava utjecati na zbivanja na terenu preko podmićivanja ili druge vrste korupcije”, rekao je Noble.

Fifa nije imuna na korupciju

Ponovno je to rasplamsalo sumnje na korupciju u samom vrhu Fife, o čemu se zadnjih mjeseci dosta špekuliralo. Ralph Mutschke, bivši član Interpola, koji je sada zadužen za sigurnost u Fifi, u razgovoru za BBC u svibnju ove godine priznao je da krovna organizacija svjetskog nogometa nije imuna na korupciju, čak i kad su u pitanju utakmice najvišeg profila.  Zbog toga su se Mutschke i njegova ekipa zadnje dvije godine pomno pripremali za Svjetsko prvenstvo. “Ne očekujem da će neki mutni likovi doputovati u Brazil i kucati na vrata hotelskih soba u kojima odsjedaju igrači, ali već sada znamo da je bilo ljudi koji su pokušali prići igračima i sucima”, izjavio je Mutschke za britansku javnu televiziju.

Najviše se priča o sudačkim greškama

Šef Interpolovog ureda u Brazilu je, nakon CNN-ove objave da se istražuje korupcija na Mundijalu, žurno sazvao konferenciju za novinare, prenosi brazilski dnevni list Globo. Pred predstavnicima brazilskih medija Luiz Eduardo Navajas demantirao je da je u tijeku bilo kakva Interpolova istraga o namještanju utakmica na aktualnom SP-u. U Brazilu je, podsjećamo, do sada odigrano četiri susreta, a jedino u utakmici Čilea i Australije nije bilo kontroverzi zbog sudačkih odluka.  Na otvaranju prvenstva japanski sudac Yuichi Nishimura evidentno je navlačio za domaćine: Brazilu je dodijelio nepostojeći penal, nije isključio Neymara zbog grubog faula nad Lukom Modrićem, nije sankcionirao Danija Alvesa kada je pred kaznenim prostorom s leđa rušio Ivicu Olića, a Hrvatskoj je poništio i gol zbog dvojbenog faula Olića nad vratarom Brazila Juliom Cesarom. Utakmica je završila 3:1 za Brazil.  Pritužbi na suđenje bilo je i nakon susreta Nizozemske i Španjolske (5:1) u kojoj je talijanski sudac Roberto Rosetti priznao Nizozemskoj gol za 3:1 nakon faula nad vratarom Ikerom Casillasom. Kolumbijski sudac Wilmar Roldan u utakmici Meksika i Kameruna (1:0) poništio je Meksikancima čak dva regularna gola. “Točno je da su istražitelji Interpola u Brazilu, ali nema aktivnih istraga zbog namještanja utakmica. Interpol je u Brazil poslao 80 istražitelja iz 38 zemalja, u sklopu seminara koji je prošli utorak održan na temu korupcije u sportu. Namještanje utakmica je pošast koja je pogodila nogomet, a jedna od zadaća Interpola je i prevencija takvog ponašanja, te očuvanje integriteta sporta. Na seminaru koji je održan 10. lipnja, dva dana prije otvaranja prvenstva, Interpolovi istražitelji imali su priliku dodatno se upoznati s ovom problematikom”, rekao je Navajas. Središnja tema seminara, rekao je Navajas, bilo je kako spriječiti da sumnjivi tipovi koji organiziraju ilegalno klađenje i namještanje susreta dođu u kontakt s igračima, sucima i članovima stručnih stožera u hotelima i na stadionima. Šef brazilskog Interpola na kraju pressice još jednom je naglasio kako trenutno nema sumnje da su se na SP-u namještale utakmice, niti je zbog toga pokrenuta bilo kakva konkretna istraga. (index.hr)