Naši sugrađani koji žive u naselju Novi Bokanjac očekuju obećanu izgradnju nove osnovne škole dugi niz godina. Njihova djeca prisiljena su ići u udaljene škole, koristeći različite načine prijevoza, što je za malu djecu i njihove roditelje predstavljalo veliki problem, piše SDP-ova gradska vijećnica Irena Dragić u svom priopćenju koje objavljujemo u cijelosti

Grad Zadar u nemogućnosti da samostalno izgradi školu dobiva ponudu Zadarske nadbiskupije koja „želi pomoći zajednici“ i zajedno s Gradom krenuti u projekt izgradnje dugo očekivane i stanovnicima ovog dijela grada iznimno važne ustanove.

Grad je osigurao zemljište, izradio projektnu dokumentaciju i podigao kredit od 25 milijuna kuna te počeo s radovima. Vrlo brzo smo se imali priliku uvjeriti da Nadbiskupija nema iste planove i ciljeve, već da gleda kako u potpunosti steći vlasništvo nad ovim javnim dobrom.

Nažalost, građani su i ovaj put izigrani, Nadbiskupija je perfidnom politikom izbacila Grad iz vlasništva i sve dalje što se događa duboko je uznemiravajuće i nejasno.

Zadnji istup ravnatelja Katoličke osnovne škole Romana Jelića zabrinuo je mnoge građane, a posebno roditelje. Bez imalo osjećaja da govori o novcima i zemljištu koje im je dao Grad, on apostrofira da Grad s ovom školom nema ništa i da će o svemu pa i o upisu djece odlučivati isključivo Nadbiskupija. Znači li to da se novcem građana gradi škola isključivo za odabrane, znači li to da sva djeca s Novog Bokanjca neće moći biti upisana u tu školu. Kaže ravnatelj da oni ne grade područnu školu, znali on uopće što je područna škola i koja je razlika između matične i područne škole?

Kako je velik broj roditelja poprilično uznemiren i zabrinut ovakvom izjavom, tražimo od gradonačelnika Branka Dukića da jasno kaže što se događa oko škole na Novom Bokanjcu, koliko je do sada novca utrošeno iz proračuna, a koliko je dala Nadbiskupija? 

Hoće li sva djeca imati jednako pravo upisa ili će školu pohađati samo odabrani? Je li crkva izigrala Grad i  građane i kada će škola na Novom Bokanjcu otvoriti svoja vrata učenicima?

Za 25 milijuna kuna kredita i  zemljište koje također ima milijunsku vrijednost građani imaju pravo znati što se točno događa sa školom na Novom Bokanjcu!

Gradska vijećnica SDP-a Zadar,

Irena Dragić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime