Na dvije godine zatvora osuđen je Ivan Pleić (36) iz Makarske uhićen krajem travnja ove godine u Dugom Ratu s 30 kilograma marihuane. Presuda je objavljena na Općinskom sudu u Splitu te je istom odlukom istražni zatvor u kojem se nalazio na splitskim Bilicama od uhićenja zamijenjen mjerom opreza redovitog javljanja policiji

Optužnicu protiv Ivana Pleića podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tri tjedna nakon uhićenja. Tereti se da je 26. travnja oko 07,30 sati u Dugom Ratu na Poljičkoj cesti u osobnom vozilu marke Škoda Fabi držao 30 paketa s marihuanom više ukupne mase 29,8 kilograma.

U optužnici stoji i kako je Škoda s kojom je uhićen vlasništvo njegove supruge, dok je optuženi vlasnik osobnog vozila marke BMW i motocikla marke Yamaha T Max. Odmah nakon njegovog uhićenja u sklopu hitnih dokaznih radnji su pretražena i navedena vozila te njegov dom u Makarskoj.

U svojoj obrani prilikom prvog ispitivanja Ivan Pleić se branio šutnjom, a nad njim je određen istražni zatvor. Tijekom postupka je svjedočio i inspektor Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske.

– Na temelju naloga suca istrage izvršili smo pretragu osobnog vozila marke Škoda Fabia kojim je upravljao okrivljenik Ivan Pleić koji je neposredno prije početka pretrage dragovoljno izručio crnu putnu torbu. U njoj u kojoj se nalazilo 30 paketa pojedinačne mase oko 1 kilogram sa sadržajem zelene biljne materije – kazao je policajac.

Preliminarnim vještačenjem je utvrđeno da je to marihuana, a naknadno je vještačenje potvrdilo kako se radi o  konoplji koja sadrži više od 0,3% tetrahidrokanabinola (djelatna psihotropna tvar). Optužnica je podignuta dva dana nakon što je iz Zagreba stiglo toksikološko vještačenje koje je potvrdilo kako se u paketima zaista radi o marihuani.

U optužnom aktu je navedeno kako je Ivan Pleić posjedovao 29831,10 grama marihuane, tvari koja je propisom proglašena drogom. Već sama količina od 29,83 kilograma droge prepakirana u 30 paketa identičnih težina, koju je okrivljenik posjedovao, osnovano upućuje na zaključak da je ta droga bila namijenjena daljnjoj prodaji, ustvrdilo je tužiteljstvo.

I nakon podizanja optužnice državno odvjetništvo je ustrajalo na istražnom zatvoru zbog osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će Ivan Pleić ponoviti kazneno djelo. Iako Pleić nije bio otprije osuđivan za kaznena djela, iskazao je iznimnu kriminalnu volju koja se ogleda u količini droge, tvrdili su.

Od navedene količine se može napraviti iznimno veliki broj pojedinačnih doza za daljnju prodaju kojima se može ugroziti zdravlje većeg broja ljudi, a pritom na ilegalnom tržištu zaraditi i znatan novčani iznos, naveli su u svom zahtjevu. Istaknuli su kako optuženikova plaća od 7000 kuna, od koje prema njegovom kazivanju, 1.000 kuna otpada na kredit, nije dovoljna za zadovoljenje životnih potreba njega i njegove obitelji.

Ustvrdili su kako je optuženi upravo prodajom droge namjeravao priskrbiti dodatna novčana sredstva. Njihovi razlozi su prihvaćeni te je Ivanu Pleiću produljen istražni zatvor i nakon podizanja optužnice. Suđenje je zakazano i održano niti dva mjeseca kasnije. Proglašen je krivim i osuđen na dvije godine zatvora i pušten da se brani sa slobode. (Slobodna Dalmacija)

3 KOMENTARI

  1. A sta cemo sa onima postenim momcima koji su bez podobnog i uljebljenog zaposlenja lezali za 50 grama po 2-3 godine i jer nisu bili clanovi kriminalaca i politickih partija kao neki sta su sa kilogramima pali i nista,, jadnog li sudstva i jos jadnije dilerske milicije..

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime