U četvrtak, 09. veljače ove godine u Hrvatskom saboru održana je zajednička tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport na temu: “Rapidan porast broja transrodne djece i mladih ljudi u RH: mogući uzroci i kliničke posljedice” (u daljnjem tekstu: Sjednica), pišu iz udruge Hrvatska Mati

Sjednica je održana na inicijativu “Udruge Hrvatska mati” iz kolovoza prošle godine. “Udruga Hrvatska mati” zatražila je sazivanje sjednice jer ju je do tada kontaktiralo više roditelja djece i mladih koji su ušli u transrodna promišljanja.

Roditelji bi zatražili stručnu pomoć, a pristup prema njihovoj djeci i njima nisu smatrali odgovarajućim niti u interesu svoje djece.

Pismo jedne majke i njezina iskustva u dodiru sa jednom od stručnjakinja pročitali smo i u samom Saboru.

Na početku Sjednice je Ivana Kekin, doktorica medicine, saborska zastupnica “Nove ljevice” i djelatnica KBC-a Zagreb iznijela laži, uvrede i difamacije na liječnike s čijim sudjelovanjem na Sjednici nije bila zadovoljna.

Iznijela je niz uvreda i difamacija na račun stručnosti i životnog djela glavnog izvjestitelja saborske Sjednice, dr. Hermana Vukušića, a koje zasigurno ne odgovaraju standardima komunikacije među kolegama i koji su definirani aktima Hrvatske liječničke komore.

Namjerno je iznijela laž da je Željka Markić, dr. med., koja je pozvana sudjelovati na sjednicu kao Predsjednica udruge civilnog društva – “U ime obitelji”, pozvana izlagati kao “stručnjak”.

Namjerno je od javnosti sakrila činjenicu da su kao stručnjaci, ispred udruge “Hrvatska mati” pozvani govoriti prof. dr. sc. Zorana Kušević, dječji psihijatar i prof. dr. Goran Arabanas, psihijatar, jedini hrvatski specijalista seksualne medicine.

Prof. Arbanas je u Saboru javno iznio da se sa Liste stručnjaka za rad sa transrodnim osobamama koja je formirana 2015. povukao prije više od godinu dana “jer su postojali pritisci na njega osobno i na Kliniku za psihijatriju Vrapče od strane aktivističke udruge”.

Za vrijeme same Sjednice zastupnica Kekin je ispred Sabora medijima nastavila iznositi neistine klevečući sudionike Sjednice i blateći ovu inicijativu optužbama za transfobnost i homofobnost.

Sve ovo bilo je u cilju sprječavanja otvorene i javne rasprave o brojnim problemima vezanim uz porast broja mladih koji se osjećaju transrodno i načina na koji im pristupaju neki od stručnjaka s Liste Ministarstva zdravstva.

Podaci koje je izvjestitelj (dr. Vukušić) iznio na Sjednici su točni i već nekoliko puta prije predstavljeni stručnoj javnosti, te su u radne materijale bili priloženi kao sažetak stručnog kolegija psihijatrijske klinike na kojoj on radi.

Nažalost, umjesto akademske i uljudne rasprave o tim podacima i jednoj bitnoj javno-zdravstvenoj temi dobili smo bojkot Sjednice motiviran političkim i ideološkim stavovima.

S obzirom da je svojim djelovanjem taj dan Ivana Kekin stavila ideološka pitanja ispred osnovnih etičkih i medicinskih načela, te kulture akademske komunikacije propisane u liječničkoj zajednici, “Udruga Hrvatska mati” prijaviti će je Hrvatskoj liječničkoj komori na daljnje postupanje.

Ljiljana Dragić, predsjednica Udruge Hrvatska Mati

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime