Ovaj projekt predstavlja nešto posve novo u svijetu glazbe jer spaja vizualnu umjetnost sa živom glazbom u kontekstu jazz ansambla. Projekt N O I S E govori o buci s kojom se svakodnevno susrećemo. Buka prometa, radova, sirena, te u širem smislu neželjeni sadržaj se miješa s ogromnom količinom informacija kojima smo svakodnevno bombardirani. Većinu sadržaja koju konzumiramo svakodnevno više svjesno niti ne percipiramo. Zvukovi se isprepliću sa svjetlima, reklamama, informacijama, telefonskim pozivima, mislima, stvarajući buku koje nismo niti svjesni, što je polako postalo sastavni dio modernog života u gradu

Komponenta ove suite koja je publici sasvim nova je video koji se sinkronizirano prikazuje za vrijeme svirke, koji uz glazbu pomaže ispričati priču projekta N O I S E. Kombinacija jazza i elektronike autoricu predstavlja u sasvim novom svjetlu, istražujući nove puteve jazza u 21. stoljeću kroz stapanje glazbe i vizualne umjetnosti, dok nas narativni sadržaj ovog djela vodi kroz priču o životu u modernom svijetu.

Projekt je prvi put predstavljen sa jazz orkestrom HRT-a na autorskom koncertu u svibnju 2021. U međuvremenu su kompozicije prearanžirane za kvintet, te snimljene na nosaču zvuka, a izlazak albuma je planiran za listopad 2022.

Spoj elektronike i jazza

Mlada bubnjarka je na ovom projektu radila oko dvije godine, te je autorica kompozicija, aranžmana, teksta i videa.

‘’Ovo je definitivno najzahtjevniji projekt na kojem sam do sada radila. Na njemu radim već duže od dvije godine, a ideja se u meni kuha još i duže od toga. Već dugo vremena me zanima spajanje glazbe i vizualne umjetnosti, konkretno videa.’’

Spoj videa i glazbe, te korištenje elektronskih efekata je odraz trenutnih strujanja jazz glazbe u 21. stoljeću, gdje glazbenici kao što su Brad Mehldau, Mark Giuliana, Jojo Mayer, Robert Glasper i drugi crpe inspiraciju iz raznih žanrova elektronske glazbe, ali i hip-hopa.

Brunu Matić ovaj projekt publici predstavlja u sasvim novom svjetlu. Nakon albuma prvijenca koji je karakteriziran tradicionalnijim zvukom i pristupom jazzu, mlada bubnjarka se odlučila okrenuti istraživanju elektronske glazbe. Kompozicije su stoga spoj ritmova iz raznih elektronskih žanrova, kao što su dubstep, trap, 2-step i drum n bass, te jazz improvizacije i harmonije.

Buka kao tema novog projekta

Temu ovog projekta Bruna je pronašla u svom okruženju. Buka o kojoj ovdje govori je u širem smislu kaos nepotrebnih informacija.

‘’Svakodnevno smo bombardirani s toliko informacija da većinu te buke ili ‘’buke’’ više niti ne primijetimo, a većina tih informacija je totalno nebitna. Kad bismo mogli eliminirati većinu tih informacija, uopće nam ne bi nedostajala’’, objasnila je Bruna, ‘’stoga sam na neki način htjela staviti zrcalo na svijet koji nas okružuje i prikazati ga kroz jedan od glavnih aspekata koji ga označava- buka.’’

Ovim projektom bubnjarka izražava i svoj stav prema umjetnosti i motivaciju iza ovog projekta.

Nakon završene Osnovne i srednje škole za popularnu jazz glazbu u Zagrebu Bruna Matić nastavlja studij jazz bubnjeva na Sveučilistu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu. Stječe bachelor diplomu nakon čega seli u Rotterdam. 2020. završava master studij na akademiji Codarts.
 
U svojoj dosadašnjoj karijeri je imala prilike surađivati s mnogim bendovima i izvođačima kao što su HGM A Band, Irena Žilić, The Frajle, Matija Cvek, HRT jazz orkestar, Miro Kadoić/David Gazarov kvartet, Davor Križić Experiment i mnogi drugi.
 
Također vodi i vlastiti bend Bruna Matić Quartet s kojim 2019. objavljuje album prvijenac ”Two Weeks After Midnight”.
 
Redovito aranžira za HRT jazz orkestar za koncertni ciklus Sunčana strana Prisavlja uz goste poput Psihomodo popa i TBF-a, te nastupa s izvođačima kao što su Nela Đinđić, Gina Damjanović, Marija Mirković (ex Frajle) i Nika Turković.
 
U svibnju 2021. s HRT jazz orkestrom predstavlja novi audiovizualni projekt N O I S E. To je suita u trajanju od 75 minuta koja kroz spoj glazbe i videa, te jazza i elektronske glazbe govori o buci koja nas okružuje, ali i buci u nama samima. Izlazak albuma N O I S E u izvedbi kvinteta planirano je za listopad 2022.
 
Bruna Matić je također dobitnica nagrade “Status” koju dodjeljuje HGU 2015. za mladu nadu jazza, te 2020. i 2022. u kategoriji jazz bubnjevi.

‘’Umjetnost nam daje siguran prostor u kojem možemo istraživati ideje i pričati priče koje u stvarnom životu možda ne bismo mogli ispričati ili ne bismo mogli toliko dobro dočarati i taj aspekt stvaranja umjetnosti me iznimno privlači.’’

Nezavisni umjetnici u 21. stoljeću

Za izdavanje ovog albuma mlada je bubnjarka odlučila krenuti jednim pomalo nekonvencionalnim putem. Naime, uz sve prisutniji streaming, prodaju albuma koja je u opadanju, te izdavačke kuće koje svojim poslovnim pristupom vrlo često donose odluke koje nisu u interesu izvođača, Bruna se odlučila ovaj album izdati u vlastitom izdanju i to putem vlastite izdavačke kuće Zebra Music uz pomoć internet distributera CDbaby. Ovaj potez predstavlja  logičnu odluku mnogih mladih umjetnika koji su potaknuti trenutnim strujanjima u svijetu glazbenog poslovanja odlučili sami utabati svoj put.

Izlazak albuma N O I S E u izvedbi kvinteta je planiran za 1. listopada 2022. godine, a uz fizičke kopije će biti dostupan i na streaming platformama, dok će video biti dostupan na web stranici www.brunamatic.com.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime