Na dosadašnjim unutarstranačkim izborima u makarskom HDZ-u, a u slučajevima kada je bilo dvoje ili više kandidata, pribjegavalo se tzv. šalabahter izbornoj metodi

Za one koji ne znaju, stranačke ulizice motivirane obećanjima o uhljebljivanju, financijskom blagostanju bi ispisivale na papirić imena budućeg predsjednika i njegovih zamjenika i onda bi unutarstranački bezveznjaci koji nisu mogli upamtiti za koga im je naređeno da glasuju, sa papirića mogla pročitati koga zaokružiti.

Na netom završenim unutarstranačkim izborima u makarskom HDZ-u, ovaj put šalabahtera nije bilo jer se „glasovalo“ za jednog jedinog kandidata  – Juru Brkana. Od 800-tinjak članova koliko ih broji HDZ Makarska, nazovi izborima se odazvalo nešto više od 100 članova odnosno 15-tak posto. Potvrdiše velikom većinom glasova Juru Brkana za predsjednika, a za njegove zamjenike izabraše  Joška Kosovića, Martinu Mustapić Glibotu i Nevena Vranješa. Za tajnika izabraše, koga drugog, nego Mira Mucića.

Konkretne brojke o izlaznosti kao i o tome koliko je koji kandidat dobio, u HDZ-u baš i ne objavljuju na sva zvona. Međutim, zahvaljujući našim izvorima iz makarskog HDZ-a doznajemo kako je Joško Kosović dobio 115 glasova, a ostalih dvoje izabranih zamjenika po 111 glasova. Jure Brkan, tvrde nam naši izvori, dobio je manje od svog zamjenika Kosovića.

Nameće se zaključak kako makarski HDZ-ovci ne žele Juru Brkana za predsjednika. Ne vjeruju u njega. Na unutarstranačkim sastancima ga pitaju kako objašnjava izborni poraz na lokalnim izborima, a onda im Brkan odgovara otprilike ovako: „Ja preuzimam dio odgovornosti kao vođa, ali morate znati da u povijesti Makarske ni jedan gradonačelnik, niti jedna stranka nisu vladali dva mandata zaredom“.

Svakako, novoizabrani „dream team“ makarskog HDZ-a u sastavu Jure Brkan, Joško Kosović, Martina Mustapić Glibota, Neven Vranješ i Miro Mucić povest će stranku u nove pobjede i to možda već na predstojećim izborima za Mjesne odbore.

Ipak, unutar makarskog HDZ-a došlo je i do nekih promjena. Tako su iz prvog plana nestali pripadnici poznatih obitelji Kotarac, Herceg, Pavlinović, Lelas, Vranješ, Gudelj, Židić, Roso.

S druge strane, u temeljnim ograncima, došli su neki novi ljudi poput Zvonimira Biočića, Matea Kajana, Marina Raosa, Željka Kordića i dva veterana Maria Vranješa – kordinatora drugog kruga lokalnih izbora, te Siniše Mračevića kojem je ovo već drugi mandat za redom u centru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime