Granična policija je na prijelazu Rača kod Bijeljine uhitila dvojicu državljana BiH i zaplijenila 19.900 američkih dolara za koje se sumnja da su krivotvoreni.

Dvojac se nalazio u mercedesu slovenskih oznaka i pokušao je ući u BiH, a prilikom kontrole dokumenata graničari su na njima uočili znakove nervoze.

Dvije adrese

Bili su sumnjivi i graničarima je djelovalo kao da nešto kriju pa su ih izdvojili u stranu kako bi detaljno pretražili automobil. Za upravljačem je bio Novosađanin Nevenko Božičić, koji ima prijavljenu adresu i u Prnjavoru, a do njega se nalazio njegov sugrađanin Slavko Bibić s boravištem i u Derventi. – Otkrili smo 19.900 dolara u apoenima od po 100 dolara, a čitavu istragu oko ovog krivotvorenja novca je nastavila Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) – rekla je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković. Upravo zbog daljnje istrage, u toj agenciji nisu mogli otkriti odgovaraju li zaplijenjeni dolari novčanicama koje su nedavno otkrivene u Derventi i Tesliću. Naime, neslužbeno doznajemo da će upravo to biti predmet ove istrage. Naime, nepoznati muškarac je 23. srpnja na šalterima Pošta RS u Derventi i Tesliću promijenio 3400 dolara u konvertibilne marke.

Tiskane u Srbiji

Kako se radilo o dobroj kvaliteti lažnih novčanica, službenicama su djelovale kao prave i tek kada su položene u banku, utvrđeno je da je riječ o prijevari. Tako se tek počelo i odmotavati klupko organiziranog rasturanja krivotvorenih novčanica. Nakon toga, istražitelji su otkrili da su se lažne “stotke” pojavile u nekoliko gradova širom BiH, a njihovu konverziju u više navrata je izvršio jedan te isti čovjek s lažnom osobnom kartom na ime i prezime izbornika nogometne reprezentacije Hrvatske Nike Kovača. Osim u Tesliću i Derventi, mjesecima ranije on je rasturao te novčanice i u Banjoj Luci, Zenici, Tuzli, ali mu policija nije mogla ući u trag, sve do ove zapljene. Osim njegova stvarnog identiteta i ostalih aktera, istražitelji pokušavaju utvrditi i samo podrijetlo novčanica, a vjeruje se da su ilegalno tiskane u Srbiji. (Večernji list)