Točno godinu dana nakon što je Jaki Andabaku u posljednji trenutak zbog pandemije propao gotovo dogovoren posao sa singapurskim investitorom o prodaji svoje hotelske grupacije “Sunce hoteli – Bluesun Hotels & Resorts”, ovih se dana prodaja tih hotela ipak realizira

Pred završetkom je kupnja njegovih hotela od američkog KSL Capital Partners fonda. Taj fond, s više od 13 milijardi dolara kapitala, ima najveći dio ulaganja vezan uz putovanja i zabavu, hotele i odmarališta.

Ako se posao dovede do kraja, postat će vlasnik hotela i turističkih naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu, Supetru na Braču i Mariji Bistrici. Iako pregovori i detaljne poslovne analize “knjiga” “Bluesun Hotels & Resorts” američkih konzultanata traju dulje od dva mjeseca, ni jedna od dviju strana u tom poslu još ne izlazi ni s kakvim informacijama.

Dobro upućeni, međutim, tvrde kako je predugovor o prodaji Andabakovih hotela s Amerikancima potpisan, a još se čeka na suglasnost banaka koje su financijski povezane sa “Sunce Hotelima”.

Svoje službene potvrde nema ni podatak prema kojemu bi američki investitori i kupci tog najvećeg portfelja hotela u Splitsko-dalmatinskoj županiji svoj novi kapital s oko 5500 hotelskih postelja dali na upravljanje jednoj od najvećih hrvatskih turističkih tvrtki, “Valamar Rivieri” iz Poreča. Ta informacija potvrđena je iz više izvora bliskih prodavatelju, bankama i konzultantima.

Ostvari li se taj veliki posao prema najavama, bit će to jedna od najvećih turističkih transakcija posljednjih godina u Hrvatskoj i prva takva s Amerikancima kao kupcima i vlasnicima portfelja jedne od najvećih hotelskih kuća u zemlji.

VELIKI IGRAČI

Takva prodaja 11 hotela na najatraktivnijim dijelovima Jadrana posebno je važna za budućnost i razvoj turizma Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj je većina tih hotela pozicionirana. Isto tako, nije zanemariva ni činjenica da Jako Andabak u svojem vlasništvu koje prodaje ima i 51 posto vlasništva Zračne luke Brač, koja će tako postati prva javna zračna luka u Hrvatskoj u većinskom vlasništvu stranaca.

– U poslovnim krugovima već je duže poznato da je u igri oko kupnje Andabakovih hotela bilo nekoliko igrača, ali na kraju se iskristalizirao veliki i jaki američki investicijski fond. Oni imaju urede u Coloradu, Denveru, Londonu i Singapuru, financijski su moćni i glavni su im posao investicije u turizam u Americi, ali i u Europi, gdje imaju velike hotele. To je za hrvatski turizam izvrsna vijest jer to znači da bi se već planirane investicije i razvoj te hotelske grupacije mogao značajno unaprijediti i investicijama ojačati u kvaliteti – kažu nam dobro upućeni u transakciju koja je u tijeku.

Jer radi se, kažu, o američkom fondu koji je snažna investicijska kuća. Kako su “Sunce hoteli – Bluesun Hotels and Resorts” započeli investicije koje bi se teško realizirale bez velikog financijskog rizika, američki investitori mogli bi realizirati njihove planove koji su godinama na čekanju, poput gradnje hotela “Dioklecijan” u Splitu, velikog turističkog projekta u Sutivanu na Braču, rekonstrukcije hotela u Bolu, najavljene gradnje na Makarskoj rivijeri…

Posebno je zanimljiva odluka američkih investitora da upravljanje tim dragocjenim turističkim porfeljem od 12 hotela daju etabliranoj turističkoj tvrtki “Valamar Riviera”. To, naime, pokazuje da američki investitori ne misle da moraju biti i dobri upravljači i menadžeri turističkih tvrtki, pa su taj posao prepustili iskusnim lokalnim igračima.

Riječ je o jednoj od najvećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj sa sjedištem u Poreču koja upravlja sa 60-ak hotela i kampova u Hrvatskoj, u koje dnevno može smjestiti više od 40 tisuća gostiju. Imovina im se prostire na više od 589 hektara vrhunskih lokacija uzduž jadranske obale. Zbog brige o tisućama zaposlenika, “Valamar” je proglašen najpoželjnijim poslodavcem u turizmu u Hrvatskoj i šesti je najbolji poslodavac u Hrvatskoj. Osim hotela i kampova u Poreču, Rapcu, na Rabu, Krku, “Valamar” je već dugo prisutan upravljački ili vlasnički i u hotelima u Dalmaciji.

IMPRESIVAN POPIS

Tako je “Valamar Riviera” već dugo u vlasništvu šest hotela i kampa na Babinu kuku u Dubrovniku. Nakon stečajnog postupka nad hotelskom kućom “Helios Faros” iz Staroga Grada na Hvaru, preuzela je zajedno s PBZ-om Croatia osiguranjem podmirenje svih stečajnih vjerovnika i dobila ugovor o upravljanju hotelsko-turističkim objektima i sadržajima te tvrtke s 1465 postelja u turističkim objektima hotela “Arkada” i “Lavanda”, kao i apartmanima i kampu “Jurjevac”.

“Valamar Riviera” potpisala je 2018. godine s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) ugovor o prodaji i prijenosu dionica “Hotela Makarska” te je stekla većinsko vlasništvo u toj tvrtki koja ima hotel “Meteor”, “Dalmacija” i “Rivijera”. “Valamar” tako samo u Makarskoj upravlja s 43 posto ukupne ponude smještajnih jedinica u hotelima na području grada.

Uskoro bi se tom impresivnom popisu trebalo dodati i upravljanje hotelima u Bolu, Brelima i Tučepima, Omišu i Supetru, te Zračnom lukom na Braču, pa se s pravom može reći da će najveći dio od ukupno 34 tisuće hotelskih postelja u Splitsko-dalmatinskoj županiji biti pod istom upravljačkom palicom turističkoga giganta iz Poreča.Očekuje se oporavak

“Valamar Riviera” je usprkos COVID krizi u prva tri kvartala 2020. godine ostvarila 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode u visini od 673 milijuna kuna, odnosno 33 posto prihoda prethodne godine.

Na razini poslovne godine 2020. “Valamar Riviera” očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tok uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna, kaže se u službenom izvješću tvrtke.(Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime