Nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Suverenista i bivši predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro na N1 televiziji govorio je o pitanju Hrvata u BiH, stanju na desnici i u Zagrebu pola godine od izbora

Za ono što se događa u BiH, rekao je da mu se ne sviđa.

“Greška je što nam vanjska politika nije prioritet”

“Imamo staru narodnu koja kaže ‘igra medo kod komšije’. Čini mi se da živimo u zemlji gdje vanjska politika nije toliko velik prioritet. Političari se njom ne bave jer se time ne dobivaju izbori. A trebali bi jer je bitna, posebice geostrateški položaj Hrvatske je takav da bi se trebali baviti njime. Sve što se događa je žalosna priča za Hrvate u BiH. S druge strane, imamo neke međunarodne obveze, Dayton je potpisan, usudio bih se reći da su Hrvati u BiH najlošije prošli po Daytonu i mislim da bi se trebao mijenjati”, rekao je Škoro i dodao da misli da su sve strane spremne za to, ali svaka gleda svoje.

“Dodik bolje zastupa interese hrvatskog naroda nego Čović”

“No, svi vidimo da hrvatska komponenta nema jednakopravnost kao druge dvije. Mislim da bismo trebali tražiti koliko i drugi. BiH bez Hrvata ne može biti ono što BiH jest. Trebamo tražiti ono što imaju bošnjaci. Trenutno nemamo ni svog člana Predsjedništva. Nisam i mislim da nitko ne može biti zadovoljan radom Dragana Čovića dok je on bio član Predsjedništva. Posljedica njegovog djelovanja je stanje koje imamo, a rekao sam da tim stanjem ne možemo biti zadovoljni”, rekao je.

“Hrvatskog naroda u BiH je malo i ta tragična priča će se nastaviti. Iseljavat će se i dalje, a nemjerljivo je koliko Hrvati iz BiH doprinose životu Republike Hrvatske, počevši od sporta i kulture pa nadalje. Milorad Dodik definitivno ne doprinosi svojim ponašanjem. Iako mi se čini da nekad bolje zastupa interese hrvatskog naroda nego Čović. On to ne radi jer je to njegov interes, nego je ovo kolaterala njegovog interesa”, rekao je Škoro.

“Obitelj Zec je žrtva ružnog vremena, ne ponovilo se”

Komentirao je i predsjednika Zorana Milanovića i tragediju obitelji Zec.

“Jako se uživio u svoju ulogu. Nekad je govorio da je predsjednik fikus, no ne ponaša se tako, ponaša se kao da želi biti svakom loncu poklopac. Voli o svemu filozofirati, razmišljati, izgovarati o stvarima koje nemaju puno veze s realnim životom, jer i kad je bio u realnom sektoru, bio je neuspješan. Obitelj Zec žrtva je nesretnog i ružnog vremena koje je nastalo kao posljedica srbočetničke agresije na Hrvatsku. To je faktografija. Meni je žao svih žrtava, pa i te. Ne ponovilo se”, kaže Škoro.

Kaže da mnogi smatraju da je Milanović pokušao relativizirati priču, no žrtva je žrtva i treba se prema svakoj odnositi s pijetetom.

“Kad sam rekao da bih pomilovao Tomislava Merčepa, sukladno svim zakonima, propisima, kad netko ispunjava uvjete za nešto, to mu treba omogućiti. Zna se procedura kako dolazi do pomilovanja. Ubojice nisu de facto i de jure kvalitetno i sustavno progonjeni i nije slučaj riješen tako da možemo kazati da je došlo do zadovoljenja pravde. I ne možemo reći da je Hrvatska učinila sve što je mogla. Nažalost, živimo u vremenu u kojem takve stvari nismo uspjeli riješiti. Sudstvo je pod jako velikim utjecajem politike”, kazao je.

“Zekanović je osebujna osoba na političkoj sceni”

Osvrnuo se i na istup Hrvoja Zekanovića, koji je zbog poziva na cijepljenje i kritiziranje desnice zbog antivakserstva smijenjen s pozicije šefa Kluba Suverenista.

“Zekanović je osebujna osoba na hrvatskoj političkoj sceni. Ja sam ga nazvao i rekao mu: ‘Bravo, to si ti.’ Iako se ne slažem s nekim stvarima koje je izgovorio”, rekao je Škoro.

Na pitanje je li bio za to da se Zekanovića smijeni, rekao je da je on bio za to da se situacija smiri, ali da ne odlučuje o tome jer nije član Suverenista. Kaže da se nije osjećao prozvanim jer nije “ni ravnozemljaš ni antivakser”, a Mostov referendum je potpisao jer se odnosi na covid-potvrde.

“Tomašević nema upravljačkog iskustva”

Komentirao je i probleme s kojima se suočava zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Ja bih sigurno to bolje napravio, on nema upravljačkog iskustva. Matematika ga demantira. Mjera roditelj odgojitelj je iz bezbroj razloga potrebna Hrvatskoj, hoćete iz demografskih, socioloških, psiholoških, obrazovnih…”, rekao je Škoro.(index.hr)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime