Je li troska koja stiže u Cemex, ista ona koja je skladištena u Sjevernoj luci u Splitu?, pitanje  koje sam kao gradski vijećnik postavio na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kaštela?

Zatražio sam da gradske službe provjere tu informaciju i postupe sukladno ranije donesenim odlukama gdje vrlo jasno i nedvosmisleno stoji kako je neprihvatljivo ne samo spaljivanje i suspaljivanje opasnog otpada, komunalnog otpada i goriva dobivenog iz otpada u cementari Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, nego i njegovo skladištenje. Ako pak nije kako nas neki žele uvjeriti, pitanje gdje je onda završila ta troska?

Navodno je komunalni redari u suradnji s policijom izašli na teren i obavili očevid, a zapisnik o istom poslan je nadležnim službama.

Dok se od NZJZ  čeka analiza navedenog uzorka važno je naglasiti da se spomenuta troska ne odlaže samo u krugu same tvornice Sv. Juraj već i na velikim hrpama u krugu Sućuračke kave, odakle je vjetar raznosi po naseljenom mjestu i to u širem radijusu. Po brojnim svjedočenjima ne radi se samo o mogućoj troski za koju se sumnja da sadrži visoke koncentracije arsena i nikla, a koja dolazi s područja Bora u Srbiji, već o troski koja je došla i s drugih destinacija. Vjerujem da je taj uzorak više nego upitan. Hoćemo li i kada saznati istinu? Koliko smo u zdravstvenoj ugrozi? O koliko velikom problemu se radi? Puno pitanja i nepoznanica. Smatram da nam treba još puno odgovora.

Odgovor Cemex-a kako posjeduju sva zakonska odobrenja – vrlo je upitan, nedorečen i dvojben.

Možda za proizvodnju klinkera u njihovim pogonima ali ne i za skladištenje na otvorenom te raznošenje troske po naseljenom mjestu, a što se odražava na direktnu ugrozu po ljudsko zdravlje.

Nadalje,  Cemex tvrdi da prate kvalitetu zraka na području tri automatske mjerne postave u svom vlasništvu na temelju Ugovora o praćenju kvalitete zraka s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ, a u skladu s rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode, te da posluju sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Kaštela.

Smatram da treba podsjetiti na presudu iz 2013. koja je donesena u upravnom postupku, pokrenuo ju je i Grad Kaštela. Sud je uvažio primjedbe Grada Kaštela o nevjerodostojnosti podataka o kakvoći zraka i da Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ nema dozvolu za praćenje kakvoće zraka, odnosno da su rezultati bili lažirani. Istog dana sud je poništio rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša (IPPC dozvola) izdanog Cemex-u.

Iz svega navedenog proizlazi da očito nije dovoljno računati na institucije koje ovaj problem ne rješavaju ili ga pak rješavaju tako da ga samo prebacuju u „drugo dvorište“, a pri tome nam ne daju konkretne i nedvosmislene odgovore. Što bi po svemu moglo značiti kako stanovnike Kaštela čekaju mogući prosvjedi. Način i sredstvo kojim su isti problem riješili stanovnici Splita. Glede Cemex-a imali smo ih do sada već osam pa da ne bi bilo nismo rekli! 

Željan Jurlin – Javno dobro

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime