Kada je tvrtka Ploter d.o.o. zatražila od općine Starigrad produženje rokova izvođenja radova na 4.fazi izgradnje Novog groblja, načelnik općine Starigrad Krste Ramić nije smio tome udovoljiti.

Nije bilo ni zakonske ni ugovorne osnove za takav čin, no Krste Ramić je u studenom 2015. godine odobrio dodatnih 45 dana te zatražio ovjerenu bjanko zadužnicu na iznos od pola milijuna kuna (pet bjanko zadužnica na iznos od 100 tisuća kuna, op.a.) što tvrtka Ploter d.o.o. nikada nije dostavila. Već sutradan je tvrtki Ploter d.o.o. iz općinskog proračuna isplaćeno 230 tisuća kuna za radove koje nikad nisu izveli, a desetak dana kasnije je cesijom plaćeno još 16 tisuća kuna za radove koje je, prema svemu sudeći, Ploter d.o.o. radio za općinsku tvrtku Argyruntum.
Cesija je kao takva bila nezakonita jer je tvrtka Ploter tada već bila u blokadi, a što je prouzročilo i stečaj, a čega su bili svjesni i Krste Ramić kao načelnik i Marin Čavić kao pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela koji potkraj siječnja 2016. godine od FINE traži da se provede ovrha nad tvrtkom Ploter d.o.o. na iznos od 343.103,25 kn. Riječ je o 10 posto ukupnog iznosa za radove koje Ploter nikada nije dovršio, a što je po Marinu Čaviću, pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela trebalo biti jamstvo za uredno izvršenje radova. Zadužnice koje Marin Čavić spominje ne predstavljaju ugovornu obvezu što je opće poznato, a pogotovo to nisu nenaplative zadužnice stare osam godina već ugovornu obvezu čini produženo bankovno jamstvo koje tvrtka Ploter nikad nije dostavila općini Starigrad! Ploter je općini Starigrad dostavio zadužnicu iz 2008. godine, a na temelju koje Čavić traži provođenje ovrhe. FINA takav zahtjev odbija jer je neprovediv obzirom da naziv ovršenika nije ispravan. Vjerojatno je od te 2008. tvrtka Ploter d.o.o. mijenjala adresu sjedišta i druge podatke čime je zadužnica postala neiskoristiva, a općinski proračun je time oštećen za više od 343 tisuće kuna za što su odgovorni Krste Ramić i Marin Čavić. Dok „obični“ građani za 20-30 tisuća kuna ostaju bez stanova i kuća, a neki i bez slobode, Čavić i Ramić do danas za ovaj gubitak nisu odgovarali. Na potezu je Državno odvjetništvo…

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime