Kolinda Grabar Kitarović svoj prvi radni dan 19. veljače započet će u vili u Visokoj ulici na broju 22, jer, kako doznaje Jutarnji, Ured aktualnog predsjednika Ive Josipovića već idući tjedan počinje s velikom selidbom. Jer, ništa joj drugo ne preostaje.

Četiri nekretnine

Proizlazi to iz Vladine izmjene Odluke donesene u četvrtak kojom su ispunili želju K. Grabar Kitarović da svoj Ured preseli u rezidencijalnu vilu u Visokoj, gdje su do sada odsjedali strani državnici. U Odluci se navodi kako će Ured predsjednika, nakon obavljenog preseljenja, predati DUUDI-ju na upravljanje nekretnine iz točke 1., podtočke 1., 2., 3. i 4. iz Odluke o davanju određenih nekretnina u vlasništvu RH, kojima je do sada upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu Predsjednika. Iako Odluku od 19. srpnja 2001. nije bilo moguće pronaći online u Narodnim novinama, Jutarnji je došao do tog dokumenta. Iz Odluke je vidljivo da se ove četiri podtočke zapravo odnose na Vilu Zagorje, Vilu Prekrižje, Zelenu vilu i klijet s vinogradima u Samoboru. Dakle, cijeli kompleks na Pantovčaku i nekretnine u Samoboru – koje su 2001. dane Uredu predsjednika na upravljanje, a do tada su bile rezidencijalni objekti – Grabar Kitarović morat će vratiti DUUDI-ju. Ostat će joj samo vila u Visokoj, gdje će morati imati svoj Ured. Vlada, dakle, s jedne strane novoj predsjednici po želji daje vilu u Visokoj, a s druge strane oduzima joj sve druge nekretnine koje su do sada imali na raspolaganju Stjepan Mesić i Ivo Josipović. Milanovićev šah-mat, rekli bismo.

Dogovor s Josipovićem

A sada je sve u rukama još aktualnog predsjednika Ive Josipovića. Vlada je njegovu Uredu na upravljanje dala vilu u Visokoj, a kako doznajemo, premijer Zoran Milanović sve je radio u dogovoru s njim. – Primio sam na znanje odluku Vlade o preseljenju predsjedničkog ureda u rezidenciju u Visokoj i neću joj se protiviti – rekao u izjavi za Jutarnji list Ivo Josipović, ne želeći ulaziti u detaljniju elaboraciju praktičnog značenja Vladine odluke. Odluka Vlade o novoj adresi Ureda predsjednika stupila je na snagu odmah, što praktično znači da je preseljenje već moglo početi, ali realno je da se to dogodi u ponedjeljak. Cijeli postupak moguće je završiti u nekoliko dana, a kad se to dogodi, Josipović će odmah nakon preseljenja morati vratiti sve druge nekretnine državi, odnosno DUUDI-ju. Nakon preseljenja predsjedničkog ureda, kako tvrde dobro upućeni izvori u vrhu vlasti, glavna zgrada u kojoj su sada uredi predsjednika Josipovića bit će zaključana, a ključeve preuzima DUUDI. Dio postojećih službenika i osoblja može se eventualno još neko vrijeme zadržati u aneksu objekta na Pantovčaku. Dvadesetak dužnosnika odlazi zajedno s predsjednikom Josipovićem, a počasna je bojna u nadležnosti MORH-a. O ostalima će odlučivati buduća predsjednica kad stupi na dužnost.

Zaštićeni spomenik

U razgovoru s jednim Vladinim dužnosnikom doznajemo da će se te nekretnine, koje su do sada bile pod ingerencijom Ureda predsjednika, iskoristiti na najbolji mogući način. – Tamo gdje postoje uvjeti za administraciju, smjestit ćemo neke državne urede, ministarstva i agencije koje sada plaćaju najam. A kada je riječ o Vili Zagorje na Pantovčaku, to je zaštićeni spomenik kulture i napravit će se stručni elaborati da vidimo što s tim objektom – rekao nam je naš sugovornik. Drugi visoki dužnosnik iz Vlade tvrdi da će se donijeti Odluka što s Pantovčakom nakon preseljenja, ali najizglednije je da će Vila Zagorje, kao središnji objekt kompleksa, postati rezidencija za strane državnike, za što se do sada koristila vila u Visokoj.

‘Novu predsjednicu želi se deložirati’

Odluku Vlade o selidbi s Pantovčaka u Visoku u Uredu novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović shvatili su kao pokušaj deložacije, ali i način da se ponizi institucija predsjednika. – Ako se to dogodi, predsjednica nema gdje doći raditi. Zapravo je se želi onemogućiti u obavljanju dužnosti. Gdje će ona boraviti 19. veljače, kad joj je prvi radni dan? Zar će imati ured u hotelu – pita izvor blizak K. Grabar Kitarović. Ističe da će nova predsjednica ispuniti obećanje o preseljenju, ali da treba stvoriti neke uvjete. – Treba napraviti sigurnosnu procjenu, a nije točno, kao što tvrdi Vlada, da se preseliti može u nekoliko dana. Na Pantovčaku je višegodišnja dokumentacija koja se mora preseliti uz siguronosne mjere, a nije lako preseliti ni tzv. NATO sobu koja je pod posebnim siguronosnim režimom. A čuli smo da je Ivo Josipović ovo brzo preseljenje prešutno odobrio – komentirali su u krugu bliskom Grabar Kitarović. (Jutarnji list)