Dana 26. lipnja na 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Kaštela bilo je burno ili kako to neki navode ”izbio je skandal u Kaštelima”. U duhu istinitog informiranja vijećnik Željan Jurlin iz stranke Javno Dobro ima potrebu obavijestiti javnost o stvarnom razlogu ”iznimno uznemirenih duhova” u izvršnoj gradskoj vlasti

Ta 22. sjednica Gradskog vijeća započela je neprimjerenom imputacijom HDZ-ovog predstavnika u Gradskom vijeću, Boška Džolića. Izlaganje o  ”Jurlinovom mišljenju o HDZ-u kao kriminalnoj organizaciji” tako je imalo za cilj isprovocirati neprimjerenu reakciju vijećnika Željana Jurlina kako bi ga se izbacilo i time spriječilo u javnom izlaganju teme o prometnom kolapsu Sućurca i cijelih Kaštela zbog bušenja tunela i devastacije Kozjaka, kao i besmislenosti polovičnog projekta bez splitskog mosta.

Kao što znamo, zbog nagomilanih problema održao se javni skup građana u Kaštel Sućurcu 15.3.2024., čemu je prethodila rasprava u Mjesnom odboru Sućurac 26. veljače ove godine na kojoj se usvojio Jurlinov prijedlog o održavanju skupa na kojem bi se građani mogli izjasniti. Zapisnik tog sastanka nikad nije javno objavljen na stranicama Grada Kaštela, a ni sastanci Mjesnog odbora nakon njega nisu više održavani makar postoji zakonska obveza. Strah od teme ”Kozjak” bio je jači od zakonskih obveza gradonačelnika, pa tako dolazimo do razloga bure i raspleta situacije na nedavnoj 22. Sjednici.

Kao gradski vijećnik, Željan Jurlin, kad je napokon došao na red, na početku svog izlaganja 26. lipnja, naveo je razliku između dužnosti vijećnika Mjesnih odbora i vijećnika Gradskog vijeća. Naime, Mjesni odbori su na volontirajućoj razini, potpuno pod upravom grada te im je posao ukazivati na potrebu za rješavanjem mjesnih komunalnih problema, ali su bez zakonskih ovlasti da ih uistinu riješe. Dočim su predstavnici u Gradskom vijeću političari koji imaju priliku javno govoriti o problemima, predlagati rješenja te odlučivati o budućnosti grada. Ako je osoba istovremeno vijećnik Mjesnog odbora i Gradskog vijeća baš kao što je u ovom slučaju Željan Jurlin, dolazimo do bonus mogućnosti, službene javne reakcije na probleme u Sućurcu te iznesene neistine o radu Mjesnog odbora na prethodnim sjednicama Gradskog vijeća.

Tako je na postavljeni upit od strane gradske vijećnice Meri Bedalov (40:30-43.15) na 21. Sjednici, 8.5.2024. glede javne objave Zapisnika i općenito radu svih Mjesnih odbora gradonačelnik Denis Ivanović (video snimka 43. 15. min.-45. min.) odgovorio i javno tvrdio slijedeće:

„Što se tiče zapisnika MO, po njima možemo primjetiti da se neki Mjesni odbori sastaju jako često, čak i dva puta mjesečno, a neki samo jednom u tri mjeseca, kao što im njihov poslovnik i dopušta. Ono što mogu naglasiti je da nema tjedna u kojem se bilo koji predsjednik MO pa i određeni članovi, uistinu ne jave meni osobno za određene potrebe što traže građani od njih. Koliko znam dosta su prisutni po gradskoj upravi u određenim odjelima, u određenih pročelnika, tako da sve ovisi što mi gledamo što je to aktivnost MO… Kontroliramo ih na način kako je predviđeno Poslovnicima. Ne znam, nemam u biti odgovor da je netko nešto što se tiče poslovničkog dijela zakazao. NORMALNO DA BI REAGIRALI!” (citat s 21. Sjednice-Ivanović)

Zato je Željan Jurlin kao gradski vijećnik 26.6.2024. na 22. sjednici, javno i argumentirano ukazao ponovo, ne samo na netočnost tih  tvrdnji gradonačelnika Ivanovića, nego i na eklatantno kršenje Poslovnika i Pravilnika o radu Mjesnih odbora, pa i Statuta Grada. Na žalost, odgovor je bio agresija i oduzimanje riječi od strane predsjednika Gradskog vijeća, Udovičića koji bi po tom istom Pravilniku trebao prvenstveno štititi vijećnike i njihovu slobodu govora, a ne upravo suprotno, vijećnike ušutkivati kako bi pomogao gradonačelniku u lažima.

Kao primjer iz prakse Jurlin je naveo Mjesni odbor Kaštel Sućurac u kojem predsjednik Josip Bonacin višekratno krši Pravilnik i Poslovnik o radu, na način da opstrukcija rada ide uz zdušnu potporu i poticaj gradonačelnika. Dakle, na konkretan i vrlo jasan službeni upit hoće li on kao gradonačelnik nešto poduzeti da rad Mjesnih odbora i službeni zapisnici tih sjednica budu transparentni i dostupni javnosti, odnosno budu objavljeni u propisanom roku na službenim stranicama Grada Kaštela, ne samo što mu nije nikad odgovoreno, nego je gradonačelnik osobno prekršio Poslovnik Gradskog vijeća Grada Kaštela odbijajući odgovor i za ubuduće.

Zataškavanje reakcije stanovnika Sućurca na aferu ”Kozjak” preko neslužbene blokade rada Mjesnog odbora i nepoštivanje zakona neobjavljivanjem zapisnika zadnjeg sastanka MO Sućurac iz veljače na stranicama Grada Kaštela tako dobivaju direktnu poveznicu s gradonačelnikom Ivanovićem, zbog čega su ga i vijećnica Bedalov i vijećnik Jurlin nedavno prozvali te tražili da postupa u skladu sa svojim zakonskim obvezama.

Ako u Pravilniku Članak 12. stoji da se sjednice Vijeća MO održavaju najmanje jednom u tri mjeseca, kako je to uostalom naglasio i gradonačelnik osobno, a činjenica je da se taj članak u Mjesnom odboru Sućurac prekršio već dva puta, naime, već je peti mjesec bez sastanka, onda postoje samo dva moguća ishoda.

Opoziv predsjedavajućeg Mjesnog odbora Sućurac može pokrenuti Vijeće Mjesnog odbora ili osobno gradonačelnik Kaštela, Ivanović po službenoj dužnosti. Jedina razlika je u tome što Vijeće Mjesnog odbora može, ali i ne mora pokrenuti, a gradonačelnik Ivanović mora pokrenuti opoziv predsjednika Mjesnog odbora koji ne radi zakonito.

Sve obveze gradonačelnika propisane su u Statutu grada Članak 94. i Pravilniku Mjesnog odbora Sućurac u Članku 23. te jasno stoji da nadzor nad zakonitošću rada Vijeća Mjesnih odbora obavlja upravo gradonačelnik. Dakle, gradonačelnik je osobno odgovoran za rad Mjesnih odbora.

Postoji i treći ishod. Taj da opoziv ne zatraži nitko, ali tada bi bilo pristojno od strane gradonačelnika ne  pozivati se na zakon te javno tvrditi kako svi Mjesni odbori rade sukladno Pravilniku, odnosno tvrditi da ne zna kako je netko zakazao ili lagao jer bi on (Grad) u suprotnom reagirao. Ta ničim izazvana, nepotrebna izjava pobija Ivanovićevu tvrdnju kako ništa nije znao, obzirom na javne istupe i traženja izvještaja od strane vijećnice Bedalov na 21. Sjednici.

Dapače, neistinita je čak i njegova tvrdnja kako se ”određeni članovi” mjesnih odbora njemu osobno javljaju za ”određene potrebe” koje se tada promtno rješavaju, jer je posve suprotno Ivanovićevim tvrdnjama Željan Jurlin, kao potpredsjenik Mjesnog odbora Sućurac mjesecima bezuspješno pokušavao dobiti termin za sastanak. Ili Jurlin možda ne spada u ”određene članove” obzirom da je ostao ne samo bez termina, već i bez ikakve reakcije ili odgovora.

Nakon 22. Sjednice, 26.6.2024. gradonačelnik Ivanović posve je jasno svima, teško može nastaviti s izjavama o ”neznanju”  i da je sve u redu, posebno u vezi rada Mjesnog odbora Sućurac, a o čemu je javno obaviješten na sjednici od Jurlina prije nego li su ga uspjeli ušutkati zbog isprovocirane poslovničke greške ”izlaganja bez dobivene riječi” od strane predsjednika Gradskog vijeća, Udovičića iz HDZ-a.

Snimak 22. Sjednice GV Kaštela još nije javno objavljen.

Kako će sada pokušati zataškati temu devastacije Kozjaka, prometnih rješenja i sveopćeg nezadovoljstva stanovnika ostaje za vidjeti, no osim toga preostaje mu i problem zakonitosti vlastitog rada i odgovornosti za rad Mjesnih odbora.

Željan Jurlin, vijećnik u GV Kaštela

Javno Dobro

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime