Iako je gradnja žičare Makarska-Biokovo u početnoj fazi, mnogi su na tom projektu u zadnjih 15 godina zaradili velike novce, podjednako i u HDZ-u i SDP-u.

Priču izgradnje jednog od najvažnijih projekata za jačanje makarskog turizma pratile su brojne sumnjive rabote za koje do danas nitko nije ozbiljnije kazneno odgovarao. U ovom nastavku donosimo detalje koje smo otkrili proučavajući dokumentaciju i razgovarajući sa svjedocima koji upravo ovih dana pripremaju opsežnu kaznenu prijavu protiv, mogli bismo reći, profitera na projektu Žičara. Krenimo redom. Izradom studija Žičara Biokovo, polazišta do cilja, lokalni političari u Makarskoj razradili su davno dugoročnu  strategiju kojom bi sebi ostvarili materijalnu dobit. Tako je pr. jedna grupica SDP ovih dužnosnika i satelita, posredno preko stranačkih lobista zauzela stratešku poziciju na predjelu Vošac preuzimanjem planinarskoga doma u vlasništvo, a nakon toga u dugoročni najam. Zanimljivo je da je projekt Žičara uspio u zakonski upitnim radnjama ujediniti SDP-ovce i HDZ-ovce, a sve skupa ukazuje na to da, kad je Makarska u pitanju, ne postoji podjela na lijeve i desne kada je zajednički interes novac.

Sumnjivi najam lučice

Jedan od primjera iz kojeg se vidi kako su makarski SDP i HDZ duboko i čvrsto povezani je poduzeće Hoteli Makarska d.d. koje ovih dana država prodaje tko da više novaca. Iz toga poduzeća potekle su ideje o izgradnji žičare. Direktor koji se doškolovavao u Tuzli i Tetovu uspostavio je kontakt s profesorima koji bi dolazili na ljetovanje u Makarsku i tako su nastajale ideje o gradnji žičare za Biokovo, ACY marinu i svie druge strateške turističke projekte koje Makarska do danas nije vidjela! lucica hotela dalmacijaPodjednako i SDP-ovi i HDZ-ovi kadrovi pletu mrežu projekata na temelju kojih bi dugoročno izvlačili novac, sve na štetu svojih sugrađana kojima se svake četiri godine smješkaju sa izbornih plakata. Primjer drugi. Direktor Hotelskog poduzeća Makarska potpisuje ugovore o najmu lučice, koja nije lučica, već privezište, osobi koja pravda dugogodišnji  najam ulaganjima u lučicu-privezište koje ne postoji. Pored najma ta osoba koristi kompletnu infrastrukturu, vodu, struju, suhi vez itd. Neki su se usudili sve to skupa kazneno prijaviti i dio priče se otkrije pa se ispostavlja da je jedan od najmoprimca lučice-privezišta podoficir JNA-KOS-a, kojemu najam odobrava direktor koji je istaknuti član HDZ-a, a sve mu potvrđuje Predsjednik upravnog odbora Hotela Makarska koji je također istaknuti član HDZ-a Makarska.

HDZ-ovci zapošljavaju SDP-ovce i obrnuto

Primjer treći. Zanimljivo kako u Hotele Makarska kao uhljeb za vrijeme HDZ-ova mandata se zapošljava u stalni radni odnos sin predsjednika makarskog SDP-a. Istovremeno,  na to radno mjesto nije došao u obzir hrvatski branitelj iz Makarske koji je dva puta ranjen i zarobljen od JNA, a do danas od RH nema nikakvih primanja niti zaposlenje. Primjer četvrti. Nakon što su ulovljeni u kriminalu, pojedinci  iz Hotelskoga Makarska d.d., da bi se opravdali raspisuju javni natječaj o dugoročnom najmu lučice Dalmacija (Hotel Dalmacija). Najbolju ponudu dostavilo je poduzeće Georad (370.000,00 kuna godišnje) za najam privezišta i lučice. Naknadno se ispostavilo da je to bila samo farsa. Poduzeće Škot d.o.o. kojega je vlasnik podoficir JNA KOS-a suvereno do danas ima u posjedu lučicu, a građani ne vide ta njegova ulaganja zadnjih 15 godina kojima je pravdao najam lučice. Nanesena je velika materijalna šteta poduzeću u većinskom vlasništvu države…

Čiji je planinarski dom na Vošcu?

Načelo subsidijarnosti i na lučici implicira poučak: što može pojedinac Kajba ne mora država; što može obitelj Lelas ne mora grad itd. Riječ je o načelu kako svaki sudionik treba djelovati u okviru svojih prirodnih mogućnosti. Načelo kompetencije upućuje na djelovanje razvojnih sudionika u horizontu izvrsnoti. Kooperacija je načelo koje govori o rezultatu razvojne suradnje više društvenih sudionika kao u gore navednom primjeru, po pravilima političkih mentora . vosacU međuvremenu iz medija možemo doznati da Antiša Srzić zvani Kajba, poznati najmoprimac lučice postaje predsjednik Planinarskoga društva Biokovo koje otkiva ploču na planinarskom domu Vošac i najavljuje obnovu istog uz izjavu da je to vlasništvo Planinarskog društva Biokovo. Uz preuzimanje vlasništva nad domom Vošac organiziraju se razne manifestacije na kojima njihovi mentori otkrivaju razne ploče o visinama. Organiziraju se tradicionalni usponi,  zabave i pjesme i na kraju se servira slastan fažol koji bude pripremljen u Hotelima Makarska d.d. To bi se zvalo pokriće za određene radnje koje imaju krajnji cilj, a to je pribavljanje materijalne koristi za pojedince koji iniciraju cijeli postupak. Sličan scenarij se može očekivati kao i sa najmom i investicijama u lučici Dalmacija. Upravni odbor planinarskoga doma donio je odluku da se krene u renoviranje doma za iznos od 588.000,00 kuna. Zanimljivo će biti kada taj upravni odbor bude davao u najam taj planinarski dom Vošac, na sličan način kako je dalo Hotelsko Makarska d.d. u najam lučicu ispred Hotela Dalmacija. Napomenimo da se u parku prirode gradi bez potrebite zakonske dokumentacije i uz blagoslov političkih kasti. Zakon o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i  cjelovitog očuvanja prirode i njezine dijelove. Kako se štiti priroda na predjelu Vošca i kako pojedinci iz  Planinarskog društva Biokovo kreiraju krajobraznu raznolikost i georaznolikost u stanju prirodne ravnoteže i usklađenih odnosa s ljudskim djelovanjem posebice s djelovanjem Velimira Vidaka Buljana kao novog ravnatelja Parka prirode Biokovo? Činjenica da je dvojac Vidak – Srzić poznat otprije po rabotama, zajedničkim poduzećem koje je neslavno završilo. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

 1. Antiša Srzić vozi auto od 50 000 eura i brod od 200 000 eura.Kako ?
  Leasing,od čega ga plaća.Po poreznoj prijavi jedva krpi kraj s krajem.Koliko bi poreza i PDVa trebao platit da pokrije to.

 2. U Brelima Štrbac gradi kuću.U isto vrijeme se obnavlja dom na Biokovu.
  U oba slučaja izvođač je građ.obrt Lučić.Meni je jasno,a vama.

 3. Pisanje nebuloza i povezivanjem HPD Biokovo sa bilo kim i ćim totalno promaśeno. Planinu nitko bolje ne čuva od planinara i planinari nisu ništa gradili već samo renovirali, a dom je sagrađen ni manje ni više nego prije 82 godine. Dom nije Antin, Matin ili Jurin već HPD Biokova (naš) i uvijek će biti planinarski. O bilo čemu vezano za društvo neće odlučivati pojedinac. Od svega je naj bitnije da planinarski dom napokon bude otvoren na korist svih posjetitelja Biokova.
  HPDB osnovano 1929, Antiša Srzić izabran za predsjednika malo više od godine dana. A Velimir Vidak Buljan postao ravnatelj PP Biokovo ima oko 120 dana. Usponi na Vošac organiziraju se ima 40 – tak godina uz planinarsku zabavu, fažol i nije spreman u hotelskom već na Biokovu.
  Planinarske kuće i domovi na Biokovu su važni za planinarstvo, prevenciju i sigurnost posjetitelja, a i u funkciji turizma.

 4. dok vas Ana Dragičević masla o planinarima,lučici ili kako to ona ili On vole kazati o privezištu,na drugom kraju gradu niče i gradi se bespravni kamp na bivšem zemljištu Goran Savinja. Čudno je da ONA ne piše o tome ,jer je velika investicija ,jer se gradi bez papira ,našim rječnikom BESPRAVNO i bez DOZVOLA. I sada dolazimo na finale .Tko gradi ? Grade Lučići koji su usput uzurpirali i privatno zemljište od obitelji Gojak ,sa kojima se i sude i jasno izgubili su spor,ali oni ne odustaju .Grade na tuđem,grade bez papira .I sada dolazimo do priče.Zašto i zbog čega se spominju periferne i prazne priče o planinarima,lučici ,oficirima Kosa iako je rat završio prije 25 godina.Jasno bolje da se piše o njima a ne o Lučićima i njihovoj bespravnoj gradnji. Svi vi koji za jednu kavicu pišete glupe i isprazne komentare,raspitajte se malo u inskecijskim služabama ,po gradu ,slušajte malo i druge izvore a ne Anu Dragičević i Zdenka Lučića.Nitko u životu sa ovim dvojcem nije dobro prošao.

 5. E da si ti KOSovac normalan nebi pisao komentare u dvaipol po ponoći već bi lipo spavao. A spavati se ne može što se sve radilo. Pozvoniti će i tebi jednoga dana institucije pravde na vrata.

 6. kako se uknjižio Dom na Vošcu koji je Mornar d.d. u natječaju prodao na dražbi Trgovačkog suda ? Bezo će javnost saznati!

 7. Kada je stigao taj Goran Savinja u Makarsku da je njegov kamp ili su ga doveli drugovi pa je proveo Nacionalizaciju i izgradio kamp. I sad da nema papira, onda je Savinja gradio bez papira kao što je Kosovac uknjižio Dom na Vošcu bez papira ili bolje reći s lažiranim papirima i izjavama svjedoka.

 8. Pljačka na lučici Dalmacija 370.000,00 Kuna (godišnja najamnina) puta 20 godina (najma) jednako 7.400.000,00 Kuna ! za ovaj iznos je oštećeno Hotelsko Makarska d.d. !!!

 9. Periferna priča o planinarima ? Koji su to mafijaši prvomajskog uranka ! Šta kažu ovi iz Ekstrema na ovo? maznuli najljepšu zgradu Parka Prirode Biokovo i oni to nazivaju perfidnim a ja bi rekao Perverznim činom.

 10. Bolest se liči u dotura ili veterinara, zavisno od možđana.
  Da je pravne države ne bi sudski sporovi oko doma pod Vošcem trajali preko 17 godina, kao i što se ne bi događalo da se u međuvremenu u dva navrata prodaje nešto što nije njegovo vlasništvo. Pametnome dosta.

 11. Da je pravne države ti bi SB ili Stipe Bušelić,bio u zatvoru.Lažiranim podacima o prebivalištu,što je krivično djelo ,radiš u Makarskoj.Pametnome dosta.

 12. mollm Anušku Dragičević da otvori temu bespravna izgradnja kampa i zašto je uzurpirana privatna zemlja od obitelji Gojak i naravno da velikim slovima napiša članak da su investirori Lučići.Poštenjarama sa ovoga portala je to bez veze,uzurpirali tuđu zemlju i to je ok. Nikad vam se nece pamet prosvitliti a jezici su vam od lizanja puni govana !

 13. Matane, Matane ali si se pronaša u komentaru?
  Stipe Bušelić u Makarskoj radi 24 godine, živit će di je njega volja. Državi i bilo kome nije lipe dužan.
  Preporućam da se pozabaviš sobom, a može i golubovima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime