Nakon planinarenja, svratio profesor povijesti na rakiju kod dida Joze u Makar. Čeljad iz kuće na okupu, pita dide profesora: „Jel ti vidiš ovo doli profesore?“

– Vidim moj Joze, vidim, odgovara profesor.
– Dobro što vidiš, a što veliš?, pita Joze.
– Povijest moj Joze, povijest, odgovara profesor.
– Ma pusti ti meni povijest profesore, kakva nam je sadašnjost i budućnost?, zabrinuto će dide Joze.
– Znam ja šta tebe žulja Joze, evo da ti samo nabrojim par detalja iz Prostornog plana uređenja Grada Makarska  iz 2003. i 2005. godine, a da ne spominjem 1985/6 godinu, odgovara profesor.
– Aj govori, ljutito će Joze.
– Prostorni plan Grada Makarska kroz povijest izgrađuju centri moći, različitih političkih utjecaja. Svi oni imaju jedno zajedničko, koje kreće iz Gornjih Tučepa, Moće. To je ideologija Organizacije jugoslovenskih nacionalista, koja je bila ekstremna nacionalistička i teroristička organizacija, s ciljem zaštite unitarističke Jugoslavenske države. Poslastica im je bila teror protiv političkih protivnika, a usko je surađivala sa Srbima-četnicima i Jugoslavenskom vojskom, utemeljeni su 1920. U Tučepima iskazali su se Lalići, u Makarskoj Marinovići. Oni su ti danas pravni slijednici antifašizma, priča profesor.
– E ne daju pivati ni Tomsonu Geni geni kameni u Zagrebu, upliće se dide Joze.
– E to su ti, potvrđuje profesor.
– A koji su to danas u Makarskoj?, pita unuk Roko profesora, taman stigao sa komadom sendviča u ruci.
– Ti si mali, tek si završio osnovnu školu, ne možeš ti to razumit, odgovara profesor.
– Može profesore, može, naučio je mali s didom, zadnjih dana puno toga o Orjuni Makarske, govori dide.
– Dobro, onda da Vam povijesno kronološki  kažem  kako se radi zemlje pojedine ugledne makarske obitelji izopćilo iz Makarske, kako bi im se zemlja otela, a njih i njihova prezimena zatrli. Evo dvori Ivaniševića, pa imovina Kačića, Miočića, Diana, mogu nabrajat do ujutro. Evo primjer Diana, bili su vlasnici cijele Glavice, ova makarska Orjuna, udružena zločinačka HDZ-SDP, sudskim putem, uz pomoć makarske daktilografkinje, priknjižila zemlju, ukrala i založila u ovoj propaloj banci državnog odvjetnika orjunaša Bajića. To što je tribala žičara krenuti s Glavice za Biokovo, po prostornom planu iz 1985. godine i što je općina izuzela zemlju za tu namjenu, donijela Generalni urbanistički plan, sve se zaboravilo, zatrlo, ka i ove obitelji što su bili vlasnici, odgovara profesor.
Malom Roku, od uzbuđenja samo što oči ne ispadnu, kako sve to profesor zna.
– Drugi primjer mogu vam navesti obitelj Nigrini, koja je darovala gradu Hotel Osejavu, naravno uz asistenciju narodne vlasti, jer da nisu darovali, ne bi zoru dočekali 1945. godine, dakle Orjuna ih motivirala da gradu poklone, da bi 1990. godine, pomladak  makarske Orjune, koja je stigla iz redova žandarmerije-milicije , ukrao novce s računa poduzeća Osejava, a rasprodala imovinu, koja nije bila njihova, već od grada. S obzirom da su Orjunaši vodili grad, odobrili su pljačku, ili bolje reći pretvorbu, tranziciju kapitala, završava monolog profesor.
– Dobro profesore, aj ti nama pojasni današnju situaciju kod planiranja, pita Joze.
– Moj Joze, danas su to dica antifašista, koji su premrežili ove stranke livih i desnih, a skupa smišljaju i planiraju pljačke, odgovara mu profesor.
– Tako je profesore, ima ih puno, dide mi je pokaza na rivi: Kornjaču, Biloga, Kazanovu, Grobara, Kišinog malog, ima ih ko Rusa, obišli smo Rakače, Glavicu, Osejavu, Biloševac, sve smo vidlili, ushićeno će unuk Roko.
– E napravili su oni Program mjera za unapređenje u prostoru Grada Makarske 2002.-2004., predvidili su jedno postojeće i jedno ljetno kino na području Osejave, i evo stigla 2018. godina, priredili su nam pravo ljetno kino na Osejavi. Predvidili su muzej Grada, galerije i zbirke, knjižnice i čitaonice, novi otvoreni scenski prostor na predjelu Platna, i realiziraše nam pravi scenarij Platna, jedan novi muzej razvoja turizma, i to nam prezentira uhljeb orjuna našega kovača, stigla direct iz Zagreba,  sve pod tezom  Kulture. Za zdravstvo su pripremili program za Dom zdravlja i realiziraše ga, ukinulo sve, što se dalo ukinuti. Predvidili sui  izmještanje policijske stanice na prikladniji prostor, i eno policijskih vozila ispred apartmana u specijalnoj bolnici, gdje su boravile Ukrajinke, šeikov eskort. Kulturni centar im se zvao Pučko učilište, e a gdje je danas 2018. godine? Joze moj, to je prava organizirana zločinačka HDZ-SDP, neusklađenost tekstualnog plana s grafičkim, posebice odredbi za provođenjem kao najuže veze s grafičkim prilozima plana, došla je na vidjelo. Danas izlaganje prostornog plana brani najveći kriminalac iz orjunaške obitelji, involvirane u zločinačku makarsku zvanu HDZ, ko’ iz rukava će profesor.
– Dide, profesor je nabrojao sve što smo mi rekli, zadovoljno će Roko.
– A što ste vi rekli, mali?, pita profesor Roka.
– Mi smo rekli da su na izmjene planova utjecale boje pitura, mudro će Roko.
– Tako je Roko, samo ne možemo sve obrazložiti, povijesno, koje obitelji orjunaša se godinama bave pituranjem naroda, mudro će dide Jozo.
– Evo jednog prezimena iz povijesnog konteksta; Bebeci su podrijetlom od staro biokovsko pleme Bašića iz Rašćana. tijekom vremena  razdijelili su se na: Bašiće, Kovačeviće, Ožiće i Bebeke. Drugo prezime Buljani su poznati po Grguru Buljanu harambaši, od Buljana su nastali Vidaci u Prološcu i Klapirići u Vinjanima, matica Buljana iz 1742. godine je Čitluk, Hercegovina, govori profesor.
Prekida unuk Roko profesora i pita, a da li zna za prezime; Brkan i Radić?
– Ne znam sinko, tribam vidit knjige, poučno će profesor.
– Kakav si ti profesor ne znaš tko je Kazanova , a tko Kišin mali?, ljutito će Roko.
– Ne znam, moram proučit orjunaška makarska stabla pa ću znat, i sutra ću ti sve donit napismeno, kada te zanima, ljutito će profesor Roku.