3D modeliranje sve je popularnije tehnološke rješenje u različitim djelatnostima, a jedna od njegovih najvažnijih prednosti svakako su i troškovi, koji se mogu drastično smanjiti u odnosu na klasična rješenja u proizvodnji

Prošlo je više od 40 godina otkad su se pojavili 3D printeri, tada revolucionarno rješenje Charlesa Hulla. Ovaj Amerikanac prvi je došao na ideju kreirati stroj kojeg pokreće kompjutorski softver, s ciljem savršeno precizno obraditi neki objekt.

Prvi 3D printeri koštali su stotine tisuća dolara, no stvari su se značajno promijenile do danas pa ih u posljednje vrijeme možete nabaviti po cijeni od stotinjak dolara, dok oni iza kojih stoje SKF ležajevi i ostala napredna rješenja ipak koštaju malo više, ali su i mnogo efikasniji pri samoj proizvodnji.

Krasi ih jednostavnost upotrebe, jer u stanju su koncepte brzo pretvoriti u konkretan rezultat, pod uvjetom da 3D printer spojite s računalnim softverom poput AutoCAD-a, u kojem ćete osmisliti dimenzije i zatim narediti mašini da realizira vašu ideju.

Pa iako 3D modeliranje ima i neke svoje nedostatke, poput ograničenog broja materijala kojeg trenutno podržava, danas ga koriste od svemirskih agencija do proizvođača obuće i medicinske opreme, zahvaljujući načinu na koji ovakav printer smanjuje troškove proizvodnje.

Prilagodljiva i precizna proizvodnja

Bilo da su iza njih kuglični ležajevi od tvrtke Tuli ili imaju ugrađene neke druge osnovne dijelove, 3D printeri poznati su po svojoj fleksibilnosti u proizvodnji, što znači da tek mala promjena unutar softvera može popraviti kvalitetu proizvoda, što nije slučaj s drugim industrijskim strojnim rješenjima.

Drugim riječima, vi možete s takvim strojem brzo spasiti eventualnu pogrešku u proizvodnji, a upravo su povremene ljudske i strojne greške ono na što svaki proizvođač mora računati u svom radu i tu rezanje troškova zlata vrijedi.

Prilagodljivost čini 3D printer pogodnim i za onu proizvodnju pri kojoj se svaki produkt radi po mjeri kupca, što posebno dolazi do izražaja u ortodonciji, industriji vrijednoj milijardi dolara, u kojoj svaki pacijent mora dobiti individualno rješenje za svoje zube.

Ovi printeri također predstavljaju odlično rješenje po pitanju otpada, jer ga ostavljaju puno manje od velikih industrijskih strojeva, kojeg je kasnije potrebno zbrinuti.

3D modeliranje eliminiralo je troškove sastavljanja proizvoda, a takva digitalna proizvodnja smanjuje i potrebu za različitim skupocjenim alatima, koji su bili neizostavni u prošlosti. A zahvaljujući svojoj brzini, uz ovakve printere nema potrebe za velikim inventarom, koji zatim trebate uskladištiti prije nego proizvodi nađu svoje kupce. Baš suprotno, 3D printer kreirat će proizvode na zahtjev, što je u djelatnostima poput medicine veliki pomak prema naprijed.

Kakva je budućnost 3D printanja?

Iako se zasad 3D modeliranje preporučuje za proizvodnju do 20 tisuća proizvoda, nakon čega klasični industrijski strojevi definitivno postaju bolje rješenje, u budućnosti možemo očekivati napredak ove kompjutorske tehnologije i po tom pitanju.

Očekuje se da će 3D printeri postati brži, veći i jeftiniji, a što je najvažnije, radi se o ekološko održivom rješenju, što je još jedan plus koji bi mogao doći do izražaja i to vrlo brzo.

Predviđa se da će 3D modeliranje imati još veći utjecaj na medicinu, ne samo pri proizvodnji proteza i implantanata, nego čak i pri kirurškim zahvatima, zbog svoje preciznosti koju mogu osigurati. Printeri bi mogli dobiti svoju namjenu pri uređivanju unutrašnjeg interijera pa čak i pri izradi kuća, a očekuje se da će također probuditi i neki sasvim novi oblik kreacije, koji bi mogao dovesti do efikasnih rješenja unutar različitih djelatnosti, koja su nam za sada još uvijek nezamisliva.

Dakle, 3D printeri daleko su dogurali od svoje pojave osamdesetih godina, no nisu ni blizu svog vrhunca pa možemo očekivati da postanu još važniji u našoj svakodnevici, u desetljećima koja dolaze…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime