Bit će to pravi izazov kad se pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa napokon nađe postupak koji su krajem listopada odlučili pokrenuti protiv zamjenika gradonačelnika Makarske Joze Vranješa te načelnika općine Baška Voda Joška Roščića zbog mogućeg sukoba interesa prilikom kadroviranja te zapošljavanja u lokalnom makarskom Vodovodu

Doista, već iz samog objašnjenja odluke o pokretanju postupka i protiv Vranješa i protiv Roščića vidi se kako je to slučaj dostojan scenarija kakvog domaćeg sitcoma – ima baš sve elemente: evo i scenu u kojoj ljudi sami sebe, navodno, odabiru za člana nadzornog odbora, dolaze na intervju za posao u tvrtku u kojoj su direktno nadređeni direktoru koji taj natječaj provodi, istovremeno sjede u izvršnoj vlasti jedinice lokalne samouprave te u nadzornom odboru trgovačkog društva koje se iz te iste jedinice djelomično financira, a u podtekstu cijele priče može se onda još pratiti i topla obiteljska priča u kojoj familija uvijek dolazi na prvo mjesto.

Pa tako punac (Roščić), mimo službene procedure, svojeg zeta (glumi ga Vranješ) “ubacuje” za člana nadzornog odbora lokalnog trgovačkog društva u kojem će se taj isti zet onda još naknadno i zaposliti, a sve skupa podići živac nekom neanonimnom zviždaču koji će cijeli slučaj prijaviti nadležnom povjerenstvu, i to kao samo jednu od prijašnjih prijava o kojima su, barem kad je u pitanju Roščić, i godinama ranije odlučivali.

Recimo, 2015. godine kad je Povjerenstvo Roščića kaznilo uskratom djela plaće jer nije u potpunosti ispunio imovinsku karticu ili 2018. kad su odlučili da protiv njega neće pokrenuti postupak u slučaju optužbi da je kao načelnik Baške Vode supruzi i djeci sestre dodijelio koncesije na pomorskom dobru.

A što se Roščiću i Vranješu “na teret” stavlja u ovom posljednjem postupku?

Za detektiranje slijeda događaja trebalo se malo koncentrirati i odvojiti vremena kako bi se iz dokumenta Povjerenstva pohvatali konci svih tih mogućih sukoba interesa, a koji počinju tamo negdje u ožujku 2018., kad je Roščić, navodi se u dokumentaciji Povjerenstva, kao načelnik općine Baška Voda, bez prethodnog prijedloga općinskoga vijeća, kao član skupštine trgovačkog društva Vodovod sudjelovao u odlučivanju o imenovanju članova Nadzornog odbora tog poduzeća, a među kojima je imenovan i njegov zet Joze Vranješ.

Doduše, tada mu još formalno-pravno nije bio zet s obzirom na to da se Roščićevom kćeri, HDZ-ovkom i tadašnjom saborskom zastupnicom Dragicom Vranješ, oženio u listopadu iste godine, no dobri odnosi između Roščića i Vranješa već su bili nadaleko poznati.

Nije to, međutim, bio jedini suspektni događaj s iste sjednice: kako je vidljivo iz odluke Povjerenstva, sumnja se da je Roščić istog dana počinio još jedan sukob interesa jer je sudjelovao i u postupku glasovanja prilikom odabira Vranješa za predsjednika tog istog Nadzornog odbora Vodovoda, a potom je sudjelovao i u postupku glasovanja prilikom odabira samoga sebe za člana nadzornog tijela istog društva, a za što Povjerenstvo sumnja da može utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti.

Da, upravo tako, Roščić je, navodno, samoga sebe odabrao za člana Nadzornog odbora lokalnog poduzeća, a detalji iz odluke Povjerenstva ukazuju da je prethodno samoga sebe i predložio za tu poziciju, što se, navodno, vidi i iz zapisnika sa sjednice koji je Vodovod dostavio ovome tijelu.

Ipak, pravi zaplet radnje dolazi s optužbama protiv Roščićeva zeta Vranješa kojega je, pročitavši u nekim novinama da se zaposlio u trgovačkom društvu Vodovod Makarska, Povjerenstvu prijavio neki neanonimni prijavitelj, a to tijelo pokrenulo postupak čiji kraj sad mnogi iščekuju.

Ukratko, trgovačko društvo Vodovod dana 2. rujna, putem objave u dnevnom listu te putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, raspisalo je natječaj za radno mjesto “rukovoditelj tehničkog sektora” društva, i to zato što je osoba koja je tada bila zaposlena na tom radnom mjestu nakon 30 godina rada išla u mirovinu.

Na taj se natječaj potom javio zamjenik makarskoga gradonačelnika Joze Vranješ, čovjek koji je u isto vrijeme, uz pomoć svojeg punca Joška Roščića, bio i član Nadzornog odbora istoga društva te prošao kompletan proces kandidature koja je 3. prosinca završila odlukom o njegovu izboru.

Bodovanje kandidata napravljeno je na temelju Pravilnika iz 2016. godine, a kriteriji za prijem u radni odnos, između ostaloga, bili su prosjek ocjena te starost kandidata, ali i odgovarajuće kompetencije, kao i visoka stručna sprema uz koju je društvo tražilo čak i prijepis ocjena ili presliku indeksa kandidata iz doba studiranja.

Povjerenstvo je postupak, između ostalog, pokrenulo i zato što je otkriveno kako je razgovor za posao s kandidatima obavio direktor te tadašnji rukovoditelj tehničkog sektora, a kao najbolji kandidat odabran je upravo Joze Vranješ.

U prilog njegovu odabiru društvo je nudilo Vranješove odlične rezultate – aritmetički prosjek ocjena 4.31 što je bio najviši prosjek ocjena među svim prijavljenim kandidatima, činjenicu da je studij završio u roku te uz pohvalu dekana, a posebno su mu cijenili radno iskustvo s obzirom na to da je Vranješ naveo kako je od 2008. godine radio na poslovima održavanja, a od 2016. do 2018. na poslovima direktora održavanja u tvornici Aluminij Mostar.

“Cijeneći sve prethodno, najviši prosjek ocjena od svih kandidata, oko deset godina na operativnim i rukovodećim poslovima na održavanju u tvornici Aluminij Mostar, što je svakako najsličnije poslovima rukovoditelja tehničkog sektora u Vodovodu d.o.o. Makarska, imenovani je odabran kao najbolji kandidat”, naveli su iz tvrtke u očitovanju Povjerenstvu.

Osim toga, u dopisu su dodali kako Vranješ nije odabran kao najbolji kandidat zbog svog položaja zamjenika gradonačelnika, već zbog svojih kvalifikacija i najvećeg broja bodova temeljem posebnog Pravilnika, a pokušali su negirati i optužbe prema kojima bi, u slučaju ovog zaposlenja, tvrtka Vodovod bila upletena u potencijalni sukob interesa.

“Temeljem Zakona o vodnim uslugama, Vodovod Makarska kao javni isporučitelj vodnih usluga ne može obavljati druge djelatnosti, osim vodnih usluga ili u svezi s njima, a Vodovod stoga nije na tržištu niti ima mogućnosti biti, njegovo poslovanje strogo je određeno Zakonom o vodnim uslugama te nikada nije bilo u poslovnom odnosu s gradom Makarskom niti postoji mogućnost da će u njega stupiti”, pojasnili su iz društva.

Na uvid su potom dali i zapisnike sa sjednice skupštine društva te sjednice Nadzornog odbora iz kojih je vidljivo, piše Povjerenstvo, da je Joško Roščić bio prisutan na sjednici na kojoj je u ožujku 2018. godine odlučeno o imenovanju Joze Vranješa, njegova zeta za člana Nadzornog odbora, u tom istom zapisniku stoji potom i da je Roščić sam sebe istog dana predložio za člana tog istog tijela, a iz zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora društva iz travnja iste godine vidi se pak kako je Vranješ odabran za predsjednika toga tijela.

Doduše, dalje iz dokumentacije proizlazi kako je Vranješ predsjednikom Nadzornog odbora prestao biti 2. prosinca, dakle dan prije nego što je zaposlen na poziciji rukovoditelja u makarskom Vodovodu, no ispada kako se ta promjena nije na vrijeme unijela u sudski registar, uz pojašnjenje da je riječ o prilično skupom sportu, od čak nekoliko tisuća kuna koje je potrebno platiti javnom bilježniku, zbog čega je društvo, tvrde, odlučilo pričekati pa odjednom u sudskom registru prijaviti sve promjene koje su se u isto doba dogodile.

“Osim toga, navodimo kako Joze Vranješ niti jednu odluku nije donio samostalno već je o istoj glasovao kao jedan od 13 odnosno 12 članova Nadzornog odbora”, pojasnili su iz Vodovoda Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Jutarnji list kontaktirao je i Vranješa i Roščića te im uputio nekoliko pitanja nastavno na pokretanje postupka, no do roka smo odgovor primili isključivo od Roščića, kojeg prenosimo u cijelosti.

“Član Nadzornog odbora Vodovod d.o.o. sam od 1993. godine te od tada do dan danas nisam primao nikakve naknade, kao ni ti dok sam bio član odbora PP Biokovo, čime smatram da nipošto nisam oštetio proračun te sam isključivo radio za dobrobit općine čiji sam načelnik, kao i za dobrobit Vodovoda. Općinsko vijeće Baška Voda donijelo je odluku o tome kako je ‘Vodovod d.o.o. Makarska od izuzetne važnosti za općinu Baška Voda te imenovalo za članove zamjenika načelnika Filipa Vidulina i mene kao općinskog načelnika, te sukladno tome nisam sam sebe predložio kao člana.

U trenutku kada je Joze Vranješ izabran za člana NO Vodovod d.o.o. nije bio suprug moje kćeri te je njega za člana NO Vodovod d.o.o. predložilo gradsko vijeće Grada Makarske jer je prema društvenom dogovoru takva funkcija pripala Gradu Makarska, čime smatram da nikako nisam u sukobu interesa”, stoji u njegovu odgovoru.

Na pitanja koja smo poslali Vranješu, nažalost, nismo dobili odgovor pa je ostao nerazjašnjen njegov stav o pokretanju postupka, kao i komentar osjeća li se krivim za sukob interesa.

Osim toga, zanimalo nas je smatra li sukobom interesa što se prijavio na natječaj u tvrtki u kojoj je kao član Nadzornog odbora praktično bio nadređen direktoru koji je obavljao razgovore s kandidatima, jednako kao i smatra li spornim što je u njegovu imenovanju članom Nadzornog odbora Vodovoda sudjelovao njegov punac, Joško Roščić.

Inače, mediji su već godinama ranije pisali o Vranješu, posebno nakon što je javnosti postala dostupna njegova imovinska kartica.

Iz nje proizlazi kako Vranješ i supruga posjeduju tri stana, poslovni prostor, oranicu i građevinsko zemljište, ali i kako je zamjenik gradonačelnika Makarske službeno zapravo prijavljen u Mostaru, što je mnoge iznenadilo.

Novinari su ga stoga još 2018. godine pitali kako to da novac zarađuje u Makarskoj, a živi preko granice, no on tada nije bio zainteresiran previše komentirati.

“To je stvar mog osobnog izbora. Sve je u skladu sa zakonom. Ako bilo tko sumnja u nezakonitost dužan je isto prijaviti istražnim tijelima. Svoju imovinu stekao sam poštenim radom u inozemstvu i ne dajem za pravo nikome da određuje kako ću njome upravljati. Ne razumijem da je netko razočaran mojim pravom da osobnom imovinom upravljam kako želim, to su za mene čiste gluposti”, rekao je Vranješ.

Nekoliko mjeseci kasnije novine su pak objavljivale fotografije s njegove svadbe za Dragicu Roščić, tadašnju saborsku zastupnicu HDZ-a koja je u Sabor ušla kao zamjena za Milana Kujundžića.

Ona međutim nije dugo ostala u Saboru: mandat joj je završio 7. veljače prošle godine, a nakon toga je bilo objavljivano kako se vraća na radno mjesto koordinatorice u gradu Makarskoj, u kojoj radi i njen suprug.(Jutarnji list)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime