U astrologiji postoji nekoliko metoda, odnosno četiri glavne metode koje su astrolozima na raspolaganju za određivanje budućnosti. Iako ove metode postoje već tisućama godina, koriste se i danas, a radi se o analiziranju ljubavne veze i njene budućnosti, analiziranju nekih događaja te utvrđivanju pozitinih i/ili negativnih okolnosti neke određene situacije

No, prvo je potrebno napraviti natalnu kartu koja se obično temelji na određenom datumu nekog događaja; datum rođenja, vrijeme rođenja ili točno vrijeme postavljanja pitanja kako bi prediktivne metode uopće funkcionirale. Događaj može biti bilo koji; od otvaranja kafića ili restorana do potpisivanja nekog ugovora ili vođenja sudskog procesa.

Proces predviđanja nešto je složeniji što se tiče ljubavnih veza. Iako se koriste iste vrste predviđanja, moraju se usporediti karte dvaju partnera.

Tako postoje čak četiri glavne metode predviđanja, a to su solarni i lunarni povratak, progresije, horarna astrologija i tranziti, a u nastavku teksta donosimo vam objašnjenje svake od njih.

Solarni i lunarni povratak

Solarni povratak naziva se još i metodom solarne revolucije. Povratak Mjeseca naziva se i Lunarna revolucija. Ova je metoda novijeg karaktera i proizlazi iz principa da se postavlja nova karta za trenutak kada se Sunce i Mjesec vrate u svoje natalne položaje.

Kako bi se izračunao solarni povratak potrebno je napraviti kartu koja se temelji na datumu, satu i mjestu rođenja osobe. Tako se solarni povratak računa na temelju izrađene natalne karte koja objašnjava događaje uokvirene u period od godinu dana sve do čovjekova sljedećeg rođendana.

Ovom je metodom moguće otkriti neke važne planetarne utjecaje i događaje tijekom te cijele godine. Za lunarni se povratak koristi ista metoda, a lunarni se povratak događa svakih 28 dana. To je vrijeme potrebno Mjesecu da se vrati u položaj u kojem se nalazio u trenutku rođenja osobe.

Progresije

Progresije se temelje na Sunčevom kretanju jednog stupnja zodijaka što je jednako jednoj godini života. Na isti se način pomiču i ostali planeti te se u skladu s time mogu i tumačiti. Ovo je drevna tehnika koja se ne koristi u velikoj mjeri jer tada vanjski planeti (Jupiter, Saturn, Uran i Neptun) još nisu bili otkriveni.

Sve ove metode imaju svoje opravdanje u astrološkoj literaturi. Ponekad daju nevjerojatno točne rezultate kad je poznato točno vrijeme rođenja. Međutim, potrebno im je oprezno pristupati jer bi još trebale proći test statističkih istraživanja što bi moglo potrajati godinama.

Horarna astrologija

Ovu je metodu još uvijek prilično nezgodno rabiti jer suvremena istraživanja još uvijek nisu temeljito dokumentirala metodu. No, ona odgovara na neko konkretno pitanje i temelji se na izradi karte prema točnom vremenu i mjestu na kojem je pitanje postavljeno. Tumačenje se vrši prema određenom skupu pravila, a karta daje ishod i precizan odgovor na pitanje. Ovom se tehnikom mogu predvidjeti neki važni događaji ili barem dobiti neki uvid u ono što će se dogoditi.

Tranziti

Ova je metoda izričito učinkovit način prognoziranja događaja. Predviđanja su obično preciznija ako se radi o kretanju brzih planeta kao što su Merkur, Venera i Mars i moguće je utvrditi datume kad će se nešto dogoditi. Ovdje u nekim slučajevima čak i Mjesec može igrati važnu ulogu.

Od svih spomenutih metoda, danas se najviše koristi solarni horoskop koji u kombinaciji s tranzitima planeta može dati dobru prognozu nadolazećih događaja. Na samom je kraju isto tako potrebno naglasiti da ne reagiraju svi pojedinci na tranzite na isti način.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime