HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović sluša Marka Perkovića Thompsona, ali i Celine Dion. Nije protiv ćiriličnih ploča, ali ne bi ih postavljala u sredine u kojima one uvode nemir.

Pantovčak bi prepustila Centru za djecu s posebnim potrebama, a Ured predsjednika Republike preselila bi u neku od državnih rezidencija u centru Zagreba. Podržava preferencijalno glasanje, ali ne i smanjenje praga na 3 posto. Dogovor SDP-a i HDZ-a oko ključnih reformi smatra apsolutno potrebnim. To su glavni stavovi koje je u posljednjih nekoliko javnih nastupa promovirala Kolinda Grabar-Kitarović. Ako je željela na svojoj strani zadržati tradicionalnu HDZ-ovu bazu i promovirati umjerene konzervativne stavove, onda je u tome uspjela. Po uzoru na kampanje američkih republikanaca, na Općem saboru mladeži HDZ-a patetično je ustvrdila da se u Hrvatsku vratila jer više nije mogla gledati vukovarske majke u državi koja tone.

Tito i Kordić

U emisiji HTV-a „Nedjeljom u 2“ nije se „poskliznula“ na pitanju o gay brakovima, Josipu Brozu Titu pobrojila je i pozitivne i negativne strane, a Darija Kordića izbjegla je nazvati ratnim zločincem. Kritizirala je aktualnu vlast i Ivu Josipovića optužila da nije napravio ništa da spriječi gospodarsku kataklizmu zemlje. Ako je, pak, željela pridobiti glasače centra, za to će ipak morati sačekati neku drugu priliku. Kolinda Grabar-Kitarović izbjegla je dati jasan odgovor na niz svjetonazorskih, ali i praktičnih političkih pitanja o tome kakve vrijednosti zastupa i kakav predsjednički program promovira. Smanjenje plaća i mirovina za nju je teško pitanje, za koje, kako kaže, postoje savjetnici i savjetnički timovi. Ona je za racionalizaciju, ali nitko je još nije uvjerio u to da treba smanjiti broj županija. Pitanje zabrane pobačaja je, kako je kazala, „iznimno teško pitanje na koje nema jednoznačan odgovor“. I pritom je potpuno smetnula s uma staro pravilo politike. Ono po kojemu za pravog lidera – nema teških pitanja.

Izjave i stavovi

• Ne mogu više gledati kako ova zemlja tone, kako mladi odlaze iz zemlje, kako se ponaša prema braniteljima, ženama u Vukovaru. Dosta je bilo. Zajedno krenimo u bitku koja je pred nama da nastavimo gdje je Franjo Tuđman stao (na Općem saboru Mladeži HDZ-a 20. rujna o razlozima zašto se odlučila na kandidaturu)

  • Njegova nova pravednost postala je Kukuriku pravednost. U četiri i pol godine mandata ništa nije učinio, a sada još traži veća prava za sebe. (o Ivi Josipoviću u emisiji HTV-a Nedjeljom u 2, 21. rujna);
  • To će biti vrlo teško pitanje (o tome treba li smanjiti plaće i mirovine, Nedjeljom u 2)
  • Da, teško pitanje. (o tome treba li Zagreb Trg maršala Tita, Nedjeljom u 2)
  • Užasno teško pitanje, na njega nema jednoznačnog odgovora. (o tome treba li zabraniti pobačaj, Nedjeljom u 2)

    Selidba s Pantovčaka

    Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će, u slučaju da ona pobijedi, Ured predsjednice Republike premjestiti u državnu rezidenciju u Visokoj ulici, a Pantovčak prepustiti građanima. No to nije originalno njezina ideja. Preseljenje Ureda prvi je obećao bivši predsjednik Stjepan Mesić u svojoj kampanji 2000. godine. Nakon izbora zaključeno je da bi ono došlo skuplje nego ostanak na postojećoj lokaciji… (Slobodna Dalmacija)