zenskaDa je alkoholizam u porastu kod mladih, to je već odavno poznata činjenica. No što je tom trendu kulminiralo da alkohol bude rasprostranjen među mladima? Zašto pada dobna granica korištenja i konzumiranja alkohola?

U nas je ispijanje alkohola tradicionalno i opće prihvaćeno. U nekim sredinama ovisinik o alkoholu prihvaćen je kao nužno normalna pojava. Da je alkohol štetetan po zdravlje i potencijalno smrtan činjenica je koja se zna odavno, no kod mladih uz alkohol su dostupni i duhanski proizvodi te lake droge.  Kao što se moglo čuti u medijima, Hrvati su među najstrastvenijim narodima Europske Unije po ispijanju alkohola, a kad se uspoređuju samo mlađe populacije tu smo pri samom vrhu. Što je uzrok tomu, da li možda društvo koje tolerira alkohol ili to što mladi nemaju posla, nemaju zanimacije tj. imaju previše slobodnog vremena…?  alkosiAlkoholizam među mladima je posebice naglašen u Zadru.  Na gradskoj rivi, Nazorovom parku, parku kraljice Jelene, kod DHM-a ,… okuplja se godinama zadarska mladost pokazujući tako „roge“ onima koji bi se trebali brinuti za njih. Prije svega roditeljima, ali i gradskim ocima koji bi trebali povesti računa o ovoj pojavi i to, na prvom mjestu, što zabrinjava da mladi nemaju pametnijeg posla i bolje zabave od sjedenja na travi, zidićima, klupama ispijajući jeftini alkohol. Ako ih to ne zabrinjava, onda bi se barem mogli zamisliti kakvu to sliku nudi grad koji je proglašen turističkom destinacijom godine?!
Dodajmo ovome i „turističku atrakciju“ ispijanja alkohola ispred trgovina što prakticiraju građani starije životne dobi.
Tijekom godina postalo je normalno i to da oni koji imaju novaca naručiti piće (alkohol) sa šanka ne mogu kulturno popiti čašicu, dvije jer prava zabava za njih započinje teškim pijanstvom.
U ovaj problem bi se po meni trebali uključiti mnogi. Roditelji, Grad Zadar, stručne službe, policija… Javna je tajna da svaki maloljetnik bez problema može kupiti alkohol u većini trgovina u Zadru. Nikome ne pada napamet uskratiti mu prodaju radi vlastitog profita. Nadalje, Zadru nedostaje sadržaja za mlade, jeftinih sadržaja za mlade kao što su igraonice, sportski sadržaji i sl. Zimi je grad mrtav, ljeti živi punim plućima. Nekada su se i održavali koncerti, razne svirke, alternativna događanja, poput rock, punk, hip hop, jazz,… svirke, a danas kao da nema interesa za takva zbivanja što nikako nije točno, jer i danas postoji skupina ljudi koja o svome trošku organizira događanja, a to prije svega mislim na elektroničku glazbu (techno party) koji se organiziraju  u okolici Zadra.  Da li svi mi  prešutno prihvaćamo kako je propadanje mladeži u alkoholu normalno  jer se ne mogu oteti dojmu da je društvo izgubilo svoje vrijednosti i određen moral. Da li se s mladima radi na educiranju u svezi opasnosti alkohola, droga i drugih negativnih posljedica razvoja mladih? Grad Zadar, a na koncu konca i država očito sve podređuje turistima i turizmu, a briga i odgoj oko mladih je loša, gotovo nikakva. I uza sve to i određeni popularni glazbenici i izvođačice u svojim pjesmama koji se puštaju po zadarskim noćnim klubovima ( jer u Zadru ni dan danas nema diskoteke u njenom punom značenju) pozivaju na alkohol, seks i razvratni život bez briga i odgovornosti. Tako da mladost gradu daje svoju radost, a grad im nudi ulicu i bocu je bolna istina, zbog koje bi se svi svjesniji i moralniji trebali zapitati, jer su ista ta djeca ogledala svojih roditelja i starijih u društvu.

1 KOMENTAR

  1. Tako je! Nije njima u interesu imati zdravu hrvatsku mladež. Zdrava mladež je opasnost za svaku vlast! Političarima bi bilo u interesu odvajati od plaće i momcima i curama s rive kupovati redovito alkohol i travu. Tako će 100 godina vladati pijanom ruljom

  2. Hitno alkotestirati zadarske gradske vijećnike! Kad ih vidim i čujem što govore i kakve odluke donose, ne mogu se oteti dojmu da su pod utjecajem opijata!!!

  3. Grabiću, kandidiraj se za gradonačelnika i makni pijance iz gradske uprave! Ja ću donirati iljadu kuna u crnom vinu odstajalom u bačvama!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime