S BiH tržišta povlače se proizvodi K Plus Cornflakes i Rial Cornflakes, objavila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je posredstvom Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) primila hitnu obavijest o sadržaju mikotoksina deoksinivalenola (DON) u žitaricama za doručak podrijetlom iz Njemačke. Naime, proizvođač “Hahnemühle Werke GmbH” je utvrdio  kontaminirane lotove  sirovog kukuruza i od njega proizvedenih kukuruznih pahuljica, koji su, pored ostalih zemalja, isporučeni u Bosnu i Hercegovinu. U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je 20. veljače 2015. godine sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, te od istih zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva žitarica za doručak s nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole. Istoga dana, Agencija je od strane poduzeća Konzum d.o.o. Sarajevo, u svojstvu uvoznika, obaviještena da je započeo opoziv sljedećih proizvoda s tržišta Bosne i Hercegovine:
“K plus Cornflakes”, pakiranje od 250 g, LOT: L14-05281, rok upotrebe: 25.12.2015.;
“K plus Cornflakes”, pakiranje od 1000 g, LOT: L14-05290, rok upotrebe: 25.12.2015.;
“Rial Cornflakes”, pakiranje od 1000 g, LOT: L14-05289, rok upotrebe: 25.12.2015.
Kako navodi u priopćenju, Agencija, deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih trihotecena. Kod ljudi izloženih kontaminiranim žitaricama uzrokuje akutnu mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, glavobolju, vrtoglavicu i groznicu. “U cilju zaštite zdravlja, potrošačima koji su eventualno kupili navedeni proizvod preporučujemo da isti ne konzumiraju.”, poručuju.
I na stranicama Konzuma u BiH objavljena je obavijest u kojoj stoji kako su “predostrožnosti radi povukli iz prodaje proizvod Cornflakes 1kg K plus rok trajanja 25.12.2015, Cornflakes 250 gr K plus rok trajanja 25.12.2015. i Cornflakes 1 kg Rial rok trajanja 25.12.2015.” Kupcima poručuju da provjere jesu li kupili navedeni proizvod, te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac. “Proizvod će biti ponovno dostupan na našim policama nakon što budemo potpuno sigurni u njegovu zdravstvenu ispravnost.”, poručuju iz Konzuma u BiH. (index.hr)