Srebrni audi A4 zaustavio se ispred Dobrog doma na zagrebačkoj Peščenici. Iz automobila je izišla žena u četrdesetima. Prišla je stražnjim vratima iza kojih je provirio dječak.

Njemu je nešto više od 10 godina. Na sebi ima jaknu sa znakom Nike. Oboje su ušli u pučku kuhinju koju je osnovao Grad i nakon nekog vremena izišli noseći posude s hranom. Po besplatan objed koji se svakog dana dijeli od 11 do 14 sati dolazi i muškarac u renault sharanu, zatim žena u mercedesu gensher, među korisnicima ove vrste pomoći jesu i osobe koje do Dobrog doma stižu u starijem modelu BMW-a, ima tu solidnih fordova, opela, terenaca, kombija za vlastiti prijevoz, kia, dotrajalih jetta… Jedna žena po besplatnu hranu gotovo svakodnevno stiže – taksijem.

Nemoć institucija

U sve se ovo uvjerila i Večernjakova ekipa nakon višednevnih dolazaka do ustanove u Alfirevićevoj ulici. Kako je moguće da besplatne obroke dobivaju osobe s takvim automobilima, ako je jedan od uvjeta za dobivanje socijalne pomoći da uopće nema automobil, osim ako je u obitelji invalidni član? Šefica Odsjeka za socijalnu skrb u Dobrom domu Katarina Radat objašnjava da je ustanova dužna dati obrok svakome tko dođe s valjanom iskaznicom. Tu iskaznicu izdaje Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, nakon što prethodno osoba dobije u nadležnom Centru za socijalnu skrb uvjerenje o svom statusu. – Mi ni na koji način ne sudjelujemo u donošenju odluka. Kada dobijemo dojave o mogućim nepravilnostima oko kriterija za podjelu hrane, osobe koje imaju te informacije uputimo da ih proslijede ili Centru za socijalnu skrb ili Gradskom uredu – objašnjava Katarina Radat. Na pitanje mogu li zaposlenici Dobrog doma nekome iz tih službi javiti ako uoče da osoba godinama (ustanova na Peščenici počela je s radom prije pet godina, op.a) dolazi u dobrom automobilu, Radat kaže da zaposlenici rade unutar prostora i da nemaju priliku vidjeti što se vani događa.

Kontrola dvaput godišnje

– Pitanje je na koga su automobili registrirani. Događa nam se da dobijemo dojave o vozilima koja ondje parkiraju osobe koje su došle po hranu, ali bez njihova imena i prezimena ne možemo učiniti ništa. Opet, kada bismo i došli na teren vidjeti što se događa, mi nemamo ovlasti nikoga legitimirati – kaže predstojnica podružnice CZS-a Pešćenica Marija Knezović. – Možete li to nakon vaše dojave učiniti policija? – pitamo je. Odgovara da nije sigurna bi li se to tako moglo utvrđivati.
– Sva rješenja koja imaju naši korisnici preispitujemo dva puta godišnje.
Među tim korisnicima nema onih koji su vlasnici automobila – govori predstojnica. U Gradskom uredu za socijalnu zaštitu najavili su da će nam poslati odgovor što oni poduzimaju kada zaprime dojavu da u pučku kuhinju po besplatnu hranu dolazi i žena u audiju A4. (Večernji list)