Gradonačelnica Sinja, Kristina Križanac, javnim je priopćenjem reagirala na prozivke gradskih vijećnika i dijela javnosti na kupovinu novog službenog vozila…

Kristina Križanac smatra da su medijski napadi na nju orkestrirani, a što još misli sinjska gradonačelnica, pročitajte u priopćenju kojeg objavljujemo u cijelosti:
Od preuzimanja Izvršne vlasti Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića, te stupanja na mjesto gradonačelnice Sinja, napadi Vijećnika na tu istu Izvršnu vlast, te posebice mene kao gradonačelnice ne prestaju. Dapače, čini se da su se tek zahuktali. Naime, svi koji čitaju dva sinjska portala iza kojih se u vlasničkoj strukturi skrivaju upravo dva člana Gradskog vijeća, skoro pa svakodnevno objavljuju članak u kojem me prozivaju kao gradonačelnicu.

Nedavno sam, primjerice prozvana da sam kupila skupi automobil, te se u njemu vozam. Možda bi članovi Gradskog vijeća bili puno zadovoljniji da na posao dolazim biciklom ili u konjskoj zaprezi, te na taj način predstavljam grad Sinj? Ne, sigurna sam da bi i tada pronašli razlog da se napiše članak i ukaže kako opet činim nepravilnosti.

Glavna tema im je ipak priča oko izgradnje IEC-a Sinjska alka s parkiralištem, a koja zapravo uopće ne bi trebala biti priča. Naime, kada ne bi manipulirali javnom nabavom i kada bi rekli istinu o navedenoj, zajedno bi se bavili provedbom izgradnje dvorane koja za Sinj znači jako puno. Da ne bi više razvlačili tu temu i stvarali oko nje famu, treba reći istinu.

Izgradnja IEC-a dio je projekta „Sinj u sridu“, a što znači da se financira iz EU sredstava i to u 85%-tnom iznosu. Samim tim projekt je podložan SAFU kontroli. To ujedno znači, da moramo i poštovati njihove primjedbe, a jedna od tih je vezana i za javnu nabavu IEC-a Sinjska alka, koju smo slali na kontrolu. Provedbeno tijelo je predložilo promjenu kriterija odabira ponuda i to na način da se iz radnog dokumenta kriterij „kratkog roka izvedbe“zamijeni s kvalitetom stručnog tima, koji će izvoditi izgradnju. Razlog za prijedlog SAFU kontrole u kojem je na važnosti dobila kvaliteta stručnog tima je izgradnja unutar koje dominiraju lameklirani drvni nosači raspona 25 m. Način pravdanja kod povlačenja EU sredstava je vrlo strog, a kako su nas uputili upravo zbog pravdanja navedenih sredstava na činjenicu da kvaliteti izvedbe u ranije definiranom roku trajanja projekta damo prednost u odnosu na cijenu, to smo i učinili. To je ujedno i bio jedini način da dobijemo kvalitetnog izvođača koji će biti u stanju izgraditi objekat u predviđenom roku, a da se pri tome ne dovedemo u situaciju financijske korekcije. Prilikom donošenja odluke o odabiru izvođača vodila sam se i mogućnošću relokacije sredstava unutar projekta „Sinj u sridu“. Iako je jedan ponuđač dostavio žalbu na odabir, Državna komisija je uvažila samo jedan navod i to da odabrani ponuđač nije naveo proizvođača u jednoj stavci troškovnika. Državna komisija je po službenoj dužnosti provjerila cjeloviti postupak i u svom rješenju navela da su kriteriji odabira ponuđača i ponude sukladni Zakonu o javnoj nabavi.

Kako je očito da se članovi Gradskog vijeća u svojim odlukama ne povode za dobrobiti građana, već provode politikanstvo i pokušaj rušenja mene kao gradonačelnice, odmah su iznijeli stav da neće podržati rebalans u kojem je bilo nužno predvidjeti ukupan iznos sredstava za izgradnju IEC-a, te nisam imala drugog izbora već donijeti odluku o poništenju javne nabave.

U ponovljenom postupku javne nabave imenujem moje zamjenike i nositelja liste u stručno povjerenstvo, međutim dokumentaciju o nabavi izrađuje vanjski član povjerenstva, a koji za navedenu uslugu prima naknadu. Nakon cijele te trakavice, sada je procijenjena vrijednost veća u odnosu na prvi postupak javne nabave i to za cca 6 milijuna kuna plus PDV, a sve u skladu s mišljenjem SAFU-a da je procijenjenu vrijednost nužno povećati zbog realnosti troška izgradnje na temelju izvedbenog projekta. Upravo ova razlika je kamen spoticanja, koja nikako nije bila prihvaćena od strane Vijećnika na tematskoj sjednici o postupku javne nabave za izgradnju IEC-a

Zaključkom Gradskog vijeća zatražen je upravni nadzor od strane Ministarstva gospodarstva, koji je rezultirao Mišljenjem da nisu uočene nepravilnosti u postupku javne nabave za IEC. No, Vijećnici nisu zadovoljni mišljenjem Ministarstva gospodarstva, jer isti ne ide njima na ruku.

Pitam se imaju li Gradski vijećnici na umu da je IEC zaista potreban Sinju, i to ne samo da bi se hvalili kako imaju novu konjičku dvoranu, već i nova radna mjesta? A nova radna mjesta znače i povećanu potrošnju, koja osigurava druga radna mjesta. Ujedno znači i da naši građani neće napuštati svoja ognjišta u potrazi za egzistencijom. Pitam se i znaju li ti naši Gradski vijećnici, koji tako dobro znaju napadati sve projekte koje pokušavamo provesti, kako je teško dobiti sredstva iz EU i da se ta ista sredstva moraju dobro opravdati, a kako ne bi bila vraćena u taj isti fond iz kojeg su došla?

Pitam se i što je to zamaglilo vid Vijećnicima, da se bave rušenjem projekata zbog kojih smo Nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića i ja kao gradonačelnica izabrani, a koje se trudim i provesti.

Na portalu čitam čak i da moj zamjenik nije imao pojma o svemu gore navedenom, te se pitam kako je onda dao svoj potpis na iste te dokumente!? Ako je izjava točna, isprika sigurno ne može biti da je imao povjerenje ili da nije stigao pročitati, jer njegovo radno mjesto traži maksimalnu odgovornost prema građanima.

I ne mogu završiti, a da ne spomenem da smo nedavno imali otvorenje sportske dvorane, koja je još uvijek jedan od kamena spoticanja ili samo sredstvo napada na mene od strane Vijećnika. Očito nije dovoljno zadovoljstvo sportaša i općenito mladih Sinja što su konačno dobili sportsku dvoranu, već sve treba popljuvati, pa ako se ne može izvlačiti brojke, ajmo izvući projekt dvorane. Što je slijedeće?

Može li se što drugo reći, osim da je sve ovo jako žalosno i da građani Sinja ne zaslužuju ova prepucavanja, koja je jedan od Vijećnika, kao zastupnik unio tako gorljivo i u Hrvatski Sabor. Možemo se samo zapitati kada stigne od tolikih funkcija informirati se kako se povlače sredstva iz EU, kako ih se pravda, koji su rokovi njihove provedbe, kako se provodi javna nabava, te što je to dobro za naše građane.

I na kraju, ne očekujem nakon ovoga da će se Vijećnici početi baviti svojim poslom, odnosno izglasavanjem Rebalansa, Proračuna, dizanjem ruku za projekte koji su od vitalnog značaja za naš grad Sinj. Znam da ću i dalje biti na naslovnicama sinjskih portala, koji se očito koriste u obračunu samnom. Znam to, jer je očito da netko od njih budan sanja postati gradonačelnikom, zaboravljajući pri tome da građani ne zaboravljaju. Građani pamte sva rušenja projekata, koji su im mogli donijeti blagostanje, a pamte i da su upravo zbog nečijih neostvarenih ambicija postali građani „grada slučaja i nesloge“ .”

Gradonačelnica grada Sinja
Kristina Križanac

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime