Propast našeg društva počela je onda kada smo riječi „KRAO JE“ zamijenili sa „SNAŠAO SE“!

Piše: NE SMIMO REĆI!

Kod nas, snašao se nema pozitivnu konotaciju. Mora se odmah postaviti pitanje „kako se to snašao?“ Da li je moralno ili nemoralno? Nemoralno „snalaženje“ treba osuditi i nazvati pravim imenom (oteo, ukrao, zamračio…) NAZOVIMO STVARI PRAVIM IMENOM!!! Osnovni hrvatski problemi su korupcija i netransparentnost u trošenju javnog novca kao posljedica otimanja novca poreznim obveznicima za financiranje kupnje glasova ili pogodovanja određenim interesnim skupinama.

  • Veliki Vođa Plen Ki-mun nastavio je Sanaderovu tradiciju, pa je u Baltazaru priredio svojim „podanicima“ večeru prije godišnjih odmora. Šef kuhinje nije imao problema jer radi se gostima kojima kvantiteta ima prednost pred kvalitetom. Pa sam Veliki Vođa Plen Ki-mun sada ima više od 100 kg + PDV (opća stopa 25%). Inače Veliki Vođa Plen Ki-mun uvijek malo, a ponekad i debelo zakasni kako „podanici“ ne bi zaboravili tko je jedino glavni, tko je jedini nositelj političke moći.

U Baltazaru su se za „jadnu našu“ sklopili vrlo bitni sporazumi. U Baltazaru je, naime, političke dogovore često održavao Ivo Sanader. Ipak, Sanader nije nastradao zbog Baltazara nego zbog jednog drugog restorana u koji nakon objave snimke Sanadera i Hernadija više nitko nije želio zaći pa je propao. U Baltazaru se odvio i posljednji zabilježeni ručak Ive Sanadera i njegove usiljenim aplauzom izabrane nasljednice Jadranke Kosor. Vjerojatno taj obrok ni jednome od njih nije ostao u baš lijepom sjećanju jer je ljubav mentora i nasljednice brzo pukla. Plenkoviću ovo nije prvi put da vladu formira u Baltazaru. Tamo je s Ivanom Vrdoljakom dogovorio transfer HNS-a iz opozicije u vladajuću većinu. Lukav je Veliki Vođa Plen Ki-mun. Treba znati da lukavost nije mudrost, lukavost nije znak inteligencije, nego pokvarenosti (nemoralnosti) čovjeka. Manipulacija i lukavost su čist primjer korištenja drugog kao sredstvo (kao stvar) dolaska do vlastitih ciljeva, prema tome je nemoralno biti lukav.

Restorani su i inače omiljeno mjesto političara za javno pokazivanje moći i sloge među partnerima. Teške razgovore puno je lakše voditi dok se loče i ždere na račun poreznih obveznika. Baltazar je i tada i danas svjedok činjenice da šefovi HDZ-a, ali ne samo oni, dolaze i prolaze, a restorani ostaju.

  • Od poznatih „podanika“ iz našeg Velog mista u Baltazaru je viđen Božidar Kalmeta. Istina on se skrivao iza kišobrana kada je vidio fotoreportera – Zašto?!.
  • U Baltazaru nije bio gradonačelnik Velog mista Branko Dukić – najbolje plaćeni gradonačelnik najvećih gradova u Hrvatskoj i regiji. Zašto?! Pa on je sigurno najsposobniji gradonačelnik Zadra od samostalnosti „jadne naše“. Zadar je u posljednjih šest godina (za njegova mandata) toliko napredovao da građani ne znaju što će od sriće. U gradsku upravu, gradske tvrtke i ustanove doveo je puno svojih prijatelja. Neki su znali reći da se gradonačelnik (lijepog nadimka „Smiješko“ iliti „Kruška“) ne snalazi dobro, što je notorna laž, jer izvrsno se on snalazi. Postavio je prijatelja (profesora tjelesnog odgoja) za direktora TZ Grada Zadra, promjenio sistematizaciju u Gradu da bi zaposlio sina od državne tajnice, zaposlio muža od rodice u gradsku upravu (za zamjenika pročelnika), a nju u Sud, zaposlio i mnoge svoje prijatelje i prijateljice u gradsku upravu, gradske tvrtke i ustanove, bolnicu… Za tajnicu je postavio kćer (nekad konobaricu) od vlasnika restorana gdje sa izabranim društvom voli piti i jesti na račun poreznih obveznika. Svojim prijateljima, a posebice prijateljicama omogućava i dozvoljava da s proračunskim sredstvima rade što žele. Odlično se on „SNAŠAO“, odgovara mu pozicija gradonačelnika (i za organizam) pa sada ima oko 100 kg + PDV (opća stopa 25%). Svaka mu čast na tome! Sve on radi sa smiješkom od uha do uha, ustvari da nema uši smijao bi se oko glave.

Sve što je Lučka uprava Zadar u posljednjih 6 godina napravila (Gaženica, Gornja riva, Donja riva, Ribarska luka, Tkon, Drage, Sali…) sve je to njegova zasluga i bez njega ništa od toga ne bi bilo. Kao „zahvalu“ za sve što je napravio Vlada RH ga pred sam završetak Donje rive smjenjuje sa mjesta Predsjednika UV Lučke uprave Zadar. Kakvu nam to poruku šalje Vlada RH?! Tko je ovo i zašto napravio? Potvrđuje se mudra izreka: Ljudi će vam oprostiti sve osim uspjeha!

Inače on je poznat kao Kolekcionar od nekretnin. Netko voli žderati, netko pije (od jutra), netko voli kocku, biti s lijepim ženama… Naš župan najviše voli nekretnine, to mu najbolje ide – u čemu je problem?! Uz 46 nekretnina (navedenih u imovinskoj kartici) zločesta oporba tvrdi da je zaboravio upisati stan u ZG i još jednu kuću (prošle godine kupljenu) u ZD. Pa njegovu karticu ni Pricewaterhouse ne bi bez greške ispunio!

  • Najnovija plinska afera šokirala je stoku sitnog zuba u „jadnoj našoj“. Ovako otvoreno krasti im je neshvatljivo. Narodnim jezikom rečeno: HEP od INA-e (po nalogu Velikog Vođe Plen Ki-muna) kupuje plin za 47 eura, prodaje ga natrag INI i/ili najčešće Vujnovčevom PPD-u za 10 eura (često puta i niže), da bi ga Vujnovac prodavao Gradskoj plinari Zagreb (kojom upravlja možemovac Tomašević) za 106 eura. Ovo je: „Je.e lud zbunjenog i napravi munjenog!“ Neviđeno u europskim okvirima, nema ovo ni u Latinskoj Americi. Poznati članovi HDZ-a ipak tvrde da je sve ovo samo plod oporbene mašte!? Da se ne radi o nikakvoj KRAĐI nego o SNALAŽENJU! Nema potrebe za izvanrednom sjednicom Sabora, nema elemenata za postupanje USKOK-a… „Ujeo vuk magarca“…. idemo dalje kao da ništa nije bilo. Oko nečega se mnogo pričalo, dizala se frka, to se desilo i na kraju nikom ništa. Tako je kako je, ništa se neće promijeniti.

Kakvi birači takva je država, ministri, župani, gradonačelnici… Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje ali možda ovakvu vlast ne zaslužuje nitko?!

Do sljedeće kronike „Zdravi i veseli bili“!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime