Quo vadis, Zadre? (hrvatski Kamo ideš, Zadre?) je pitanje koje ovih dana svi građani Grada Zadra trebaju sebi postaviti?

Quo vadis, Domine? (hrvatski Kamo ideš, Gospodine?) je pitanje koje je Sveti Petar kada je za doba progona kršćana bježao iz Rima, postavio Kristu. Krist mu je odgovorio: „Idem u Rim da ponovo budem razapet na križu.“ To je Svetog Petra potaknulo na povratak u Rim, gdje je nakon mučenja (razapet naopako) preminuo. Na tom mjestu podignuta je crkva Quo vadis.

Kad je shvatio da neće moći potrošiti veliki novac koji će mu ove godine „ne njegovom krivicom“ sjesti na račun Turističke zaj….cije, direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka, odletio je na Manhattan. Tamo je NYSE, najpoznatija njujorška, a ujedno i svjetska burza vrijednosnih papira. S brojnom delegacijom (gradonačelnik Branko Dukić, niz bliskih prijatelja ove dvojice, glazbenici, kuhari, konobari, novinari…) u ekskluzivnom restoranu Delmonico‘s na Manhattanu napravili su pravu gozbu. Ovo će sigurno pomoći da se potroši dosta novca koji će sjesti na račun Turističke zaj….cije. Koliko su i za što sve potrošili (put, smještaj, hrana, reprezentacija dnevnice, honorari, najam prostora…) porezni obveznici i oni iz kojih se prisilno financira Turistička zaj….cija nikad neće doznati. Američko tržište po ostvarenim dolascima a posebice noćenjima najbitnije je za Grad Zadar i Zadarsku županiju. Prošle godine udjel američkih turista u noćenjima bio je  impozantnih 0,42%, a sada nakon što je dobro obrađeno ovo za nas najbitnije emitivno tržište može se (za koju godinu) doći do broja noćenja od čak 1%. Ovo je na nivou statističke pogreške, kao broj djece koju roditelji naprave s prezervativom. Za turističke sezone 2024. i dalje ne trebamo brinuti! Turistička zajednica Grada ZD će svakako opravdati svoje postojanje, a direktor  ukazano povjerenje. Crni humor, ali žalosna naša zbilja. Nažalost lijepoj budućnosti turizma najviše ćemo naštetiti mi sami!  Sve što su napravili i javno objavili kao da je Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (Ivo Brešan):Žderi, loči, tovi se ki prase, Meći u se, na se i poda se, Na grbači potlačene klase, Sirotinje i narodne mase!“

Nakon ovoga trebamo se na svim razinama češće i iskrenije propitivati Kamo idemo (Quo vadimus)? Kamo ovo vodi? Kako će ovo završiti?

Nakon posljednjih lokalnih izbora mnogi su se nadali i radovali da se u Zadru događa “dalmatinsko proljeće”, da će Zadar „prodisati“ i postati “slobodan grad”. Iako je po prvi put  formirana većina u Gradskom vijeću u kojoj nije HDZ, Zadar nije postao slobodan grad! Dogodila se izdaja, dogodili su nam se IZDAJNICI!

Jedan od IZDAJNIKA koji je 10. svibnja 2023. glasao za Proračun „kriminalne organizacije“ napravio je to kako bi između ostalog stao na kraj građevinskoj mafiji i spriječio daljnju betonizaciju Grada Zadra. Svima je sada jasno da ništa on neće napraviti i promijeniti! Jedino će se promijeniti i poboljšati njegova materijalna situacija. Kako govore u vrhu „kriminalne organizacije“, oni cijene njegov igrokaz i dati će mu ono što su mu obećali. Betonizacije neće biti VIŠE, jer više od ovog što je bilo do sada ni ne može, ali sigurno neće biti MANJE.

Druga skupina IZDAJNIKA (članovi „Stranke društveno promašenih“) glasala je za Proračun „kriminalne organizacije“ jer namjeravaju provoditi svoje „afirmativne politike“. Joso Nekić će provoditi građanski odgoj po uputama Daniela Radete?!  Za političku naivnost čelnika GO SDP možemo slobodno reći „samo je nebo granica“. Akademik Ivo Andrić bi na ovo rekao: „Svuda po svijetu ima budala. Ali izgleda da je kod nas centrala.“ Sačuvaj me BOŽE morskih dubina i ljudskih plićaka! „Kriminalna organizacija“ je dobila što je htjela, „Stranka društveno promašenih“ je izgubila,  a što je dobio Danilo Radeta tek ćemo doznati?! 

IZDAJNIK posebnog kalibra je predsjednik GV-a Marko Vučetić. Kada je u Arbanasima (28.04.2023.) dočekao Predsjednika Albanije Bajrama Begaja i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zadarskog gradonačelnika Branka Dukića i župana Božidara Longina nazvao je  „nedostojnim, dresiranim političkim životinjama“. 10. svibnja 2023. glasao je za Proračun „kriminalne organizacije“. Dobro upućeni smatraju ga „glavnim i odgovornim” za kolaboraciju s „kriminalnom organizacijom“. Nakon svega što je napravio u politici nitko mu više ne vjeruje! On je uvijek nezavisan, izašao je iz Mosta i postao nezavisan kad su oni prestali podržavati „kriminalnu organizaciju“. Za „kriminalnu organizaciju“ on je idealan Predsjednik GV, dok se on bavi metafizikom oni rade posao (prostorni planovi, stanogradnja, provizije, direktori i ravnatelji, Upravna vijeća i Nadzorni odbori, sportski klubovi, kultura i umjetničke slike…).

Ovi IZDAJNICI su politički egzekutori Zadra. Sigurno je da će „kriminalna organizacija“ sve dogovoriti s IZDAJNICIMA kako bi i dalje upravljala gradom Zadrom.

  • Pročelnica UO za proračun i financije u Zadarskoj županiji uskoro odlazi u mirovinu. Sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi (kako sada tako i ranije) pročelnika u županiji temeljem javnog natječaja imenuje župan. Za pročelnicu upravnog odjela za proračun i financije nikada nije proveden natječaj za pročelničko radno mjesto, pa pročelnica već godinama potpuno nezakonito obnaša mjesto pročelnice UO odjela za proračun i financije. To je potvrdio i Viši upravni inspektor u Zapisniku o provedenom neposrednom inspekcijskom nadzoru nad radom tijela i upravnih tijela Zadarske županije (KLASA:043-02/22-01/99 URBROJ:514-11-02-02/13-23-2 od 7. veljače 2023.). Može li nezakonito postavljena pročelnica donositi zakonite odluke (proračun, plaćanja…)?!

Pročelnica za financije je bila u Povjerenstvu za dodjelu potpora i četiri godine za redom (2014-2017) isplatila je potporu svom suprugu. Ima li većeg sukoba interesa od ovoga?U uređenom sustavu takva bi osoba sama tražila razrješenje a ako to kojim slučajem ne bi napravila bila bi smijenjena.  Godinama tvrtka njenih prijatelja ima posebnu privilegiju da ona i samo ona godinama izrađuje i održava informatičke programe za Zadarsku županiju i njene ustanove. Zašto je ta tvrtka zaslužila tu privilegiju?! Nikada za to nisu provedene javne nabave. Radi se o ogromnim iznosima koji se plaćaju mjesečno i godišnje za te usluge. Godinama su posao obavljali bez ikakvog ugovora. Županijskim sredstvima „pomoglo se“ spajanje vode u njenu vikendicu u Posedarju, obnovu fasade i stolarije na kući u Zadru. Ima gorih stvari od ovoga ali one su za… Prije odlaska u mirovinu Pročelnica planira nabaviti novi moderan uništavač dokumenata koji može raditi satima bez pauze, a uništava i spajalice, cd/dvd-e. Nažalost za pročelnicu i njene nalogodavce dokumenti kojima se treba baviti USKOK, PNUSKOK, DORH i Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izgleda da su „na sigurnom“ (u kovertama na kojima su napisane adrese Primatelja) pa…

  • Kandidat za nasljednika Pročelnice UO za proračun i financije mora ispuniti 2 (dva) uvjeta: mora znati UKRASTI i mora biti NESPOSOBAN, ali LOJALAN. Prošli tjedan jedan (ne baš mlad) novi član „kriminalne organizacije“ uspio je dogovoriti i obaviti razgovor. Za njega je potpuno sigurno da je nesposoban, da li je lojalan i zna li ukrasti treba se utvrditi?!
  • Najbliži suradnik župana još uvijek čeka svoju priliku! Složio je „svoj program“, svoju tajnicu, glasnogovornicu, suradnike, ima on i svoje novinare, ravnatelje, vijećnike, načelnike… Rezervirao je janjce i dvoranu za veliku proslavu. Sve u skladu s motom kojim se vode pogrebna poduzeća: „Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane!“. Župan Longin samo treba dati ostavku ili još bolje treba biti „pokupljen“  i …

Sve što radi „kriminalna organizacija“ je u skladu s izrekom: Krali smo … Krademo … Krasti ćemo!  Jedina ideologija im je novac, i to javni novac. Pardon – trpanje javnog novca u vlastite džepove!

Akademik Ivan Supek (druga polovina 90-ih) je izjavio: „Da se, kojim slučajem, banda drumskih razbojnika legalno kandidirala na izborima i da ih je, ne daj Bože, osvojila, ona ne bi uspjela ovoliko opljačkati Hrvatsku.“

Idealista ima vrlo malo, nisu medijski eksponirani i javnost ih ne percipira. Očito im vrijeme nije sklono, ali idealisti su nam potrebni. Štoviše, nikad nisu bili potrebniji! Pomognimo im i podržimo ih!

Poštenim Hrvatima ma gdje bili, lijepi pozdrav!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime