Početna konferencija projekta Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije održana je u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru

Projekt, čiji je nositelj Zadarska županija, a partneri gradovi Benkovac, Pag i Nin te Zavičajni muzej Benkovac, prijavljen je na otvoreni poziv iz Operativnog programa, Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Njegova ukupna vrijednost je 5,23 milijuna kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira iznos od 3,75 milijuna kuna.

Početnoj konferenciji su nazočili župan Zadarske županije Božidar Longin te predstavnici partnerskih institucija na projektu – gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, zamjenica gradonačelnika Nina Dalija Pavlović Peroš, zamjenik gradonačelnika Paga Davor Fabijanić te ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.

Župan Longin istaknuo je važnost i bogatstvo naše kulturne baštine i sam projekt Kulturne rute istaknuo kao primjer nove turističke ponude i to putem valorizacije kulturne baštine i njene integracije sa kulturno turističkom ponudom destinacije, a sve u svrhu jačanja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.

„Ovaj će projekt biti doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju naše županije. Svima nam je već odavno jasno da čisto more, lijepa priroda i povoljna klima nisu dovoljni da bi privukli goste. Današnji turisti traže prije svega – doživljaj. Moramo pronaći način kako njihovu znatiželju zadovoljiti, jer samo tako možemo biti konkurentni u moru ponuda drugih destinacija. Naši gradovi kroz ovaj projekt će obnoviti dijelove svoje baštine i stvoriti nove prostore u kojima će biti moguće ostvariti nove, gostima privlačne sadržaje“, poručio je Longin.

Voditeljica projekta Tomislava Gregov istaknula je povezanost liburnske, rimske i hrvatske kulture koje su slijedile jedna drugu prateći razvojna razdoblja civilizacije Prapovijest, Antiku, Srednji vijek i Novi vijek, što ujedno predstavlja i samu okosnicu integriranog programa kulturne rute. Istaknula je važnost kulturne rute koja obuhvaća tri kulturna dobra koja nisu do sada bila predmet niti jednog integriranog programa.

Marko Mašina iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije prezentirao je samu kulturnu rutu koja uključuje obilazak i  interpretaciju tri grada – Benkovca (projektom se vrši ulaganje u Kaštel Benković sa Zavičajnim muzejom Benkovac, dok je u program uključen i arheološki lokalitet Asseria na kojem nisu predviđena ulganja), Nina (projektom se sređuje dokumentacija za izradu zaštitnog paviljona iznad arheoloških ostataka rimske villa urbana) te Paga (ovim projektom se vrši ulaganje u kulturno dobro Crkva Marijina Uznesenja sa samostanom u Starom Pagu).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime