Treći ponedjeljak (13.12.) crikveničke Adventske vinske škole bio je rezerviran za ružičasta i slatka vina Kvarnera i destilate Suza. Gost vinar na ovoj radionici bio je vrbnički vinar Anton Katunr mlađi iz Estate Winery Katunar a gosti iz destilerije Suza Borjan i Slavko Suzić

Polaznici su se upoznali s proizvodnjom destilata pa je na samoj radionici skuhana rakija koju su svi dobili kao poklon. Izuzev rakija viljamovke i dunje, likera Zmaj, Fiuman i Fiumanka te Gina 51 iz destilerije Suza polaznici su kušali i ostale destilate (votka, rum, konjak, wiskey) kako bi se upoznali s načinima proizvodnje i krajnjim proizvodima.

Osim predstavljanja Vinarije Katunar, vinar Anton Katunar govorio je o proizvodnji ružičastih vina i slatkih vina te o radovima u podrumu. Naime, na prvoj su radionici polaznici upoznati  s radovima u vinogradu i pjenušcima, na drugoj o preradi vina i njegovanju te proizvodnji bijelog vina te razlikama u proizvodnji bijelog i crnog vina dok su se na trećoj upoznali sa njegovanjem vina u podrumu odnosno poslovima u podrumu – podrumarstvu i načinima proizvodnje ružičastih i slatkih vina. Sommelierka Lucija Matijević iz Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč govorila je o organoleptici ružičastih vina kojih su polaznici kušali četiri i slatkih kojih su kušali šest te o načinima destiliranja različitih destilata. Kuhinja boutique hotela Esplanade sudionicima je predstavila nekoliko slanih i slatkih zagriza koji su se sjajno sljubili s vinima.

Sudionici su kušali ružičasta vina od autohtonih sorti Trojišćina (Vinarija Šipun) i Rose sansigot (Grand Village Estate Winery) te internacionalne cabernet sauvignona Ružica Vinodola (Vinska kuća Pavlomir) i Rose Ivan Katunar (OPG Kuća vina Ivan Katunar). Slatka vina bila su Muškat (OPG Kuća vina Ivan Katunar), Misno vino (Gospoja) Prošek (PZ Vrbnik i Novi Poret (Vinarija Nada). Gost vinar Anton Katunar je donio 2 slatka vina Prošek i Zlatnu berbu proizvedena od autohtonih sorti žlahtine i plavine.

„U vinarstvu je važno biti iskren. Naša vinarija je najdalje otišla u različitim načinima proizvodnje autohtonih sorti, pa imamo žlahtinu kao pjenušac, mirno vino, macerirano, amforu i slatko. Ove smo godine dobili za našu žlahtinu Decanterovu nagradu što nam je dalo motivaciju da nastavimo raditi na ovoj sorti“ rekao je na radionici Anton Katunar iz Vinarije Katunar.

Adventska vinska škola Crikvenica novi je edukacijsko – marketinški projekt Udruženja Kvarner Wines, odnosno autorski projekt direktora udruženja dr. sc. Žarka Stilina koji se po prvi puta održava u vrijeme manifestacije Advent Crikvenica pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i hotelske grupacije Jadran Hotels & Camps, Jamnica d.d, Turističkom zajednicom Kvarnera, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije i Ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime