Već smo pisali o profesoru latinskog Draženu Cvetkoviću iz Šemovaca koji je 17 godina radio u bjelovarskoj školi s lažnom diplomom, a sad je otkriveno da je na isti način radio i jedan profesor stručne grupe predmeta u križevačkoj srednjoj školi

Iz nekoliko nam je izvora potvrđeno da se radi o Srednjoj školi Ivan Seljanec, a on je „profesor“ matematičkih predmeta Saša Đurđić, koji je bio čak i zamjenik ravnateljici i aktualnoj v. d. škole Gordani Juran Ratković te se planirao čak kandidirati i za mjesto ravnatelja, piše Podravski.

Supruga na “EU listi”

Doznajemo i kako on više tamo ne radi, a po svemu sudeći dao je otkaz u jeku otkrivanja lažnih diploma. Iz dobro obaviještenih križevačkih izvora saznali smo kako je lažni profesor Đurđić u međuvremenu otišao u Njemačku „trbuhom za kruhom“. Isprva, kažu nam izvori, nije htio sam otići, no kad su mu rekli što ga očekuje, jer znali su da mu je diploma lažna, ipak je pokleknuo.

Da stvar bude zanimljivija, radi se o suprugu Milice Đurđić, bliske bivšem gradonačelniku Branku Hrgu koja je na HDS-ovoj listi za skorašnje izbore za EU parlament. Zanimljivo, na predstavljanju liste za EU parlament u Koprivnici sredinom travnja rekla je:

– Trebamo se zalagati za jedinstvenu socijalnu politiku, a ne da nam građani žive od socijalne pomoći ili odlaze iz Hrvatske – kazala je Đurđić, no očito supruga nije mogla spriječiti u tome da ode iz države.

Saša Đurđić

Dodajmo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja proteklih je dana pronašlo još tri lažne diplome i dvije svjedodžbe diljem države, a ona križevačkog profesora je među njima. Prvi je za križevačkog profesora doznao Jutarnji list te naveo kako je u Srednjoj školi predavao strojarsku grupu predmeta.

– U slučaju lažne diplome zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, neslužbeno doznajemo da je riječ o osobi koja je radila na mjestu profesora u srednjoj školi u Križevcima – piše Jutarnji, a njima u školi ne žele niti potvrditi, niti opovrgnuti da je kod njih 16 godina radio profesor strojarske grupe predmeta s lažnom diplomom.

Nitko nije sumnjao

Poznato je tek da je napustio školu i više u njoj ne radi. Pretpostavlja se da je profesor vrlo vjerojatno otišao nakon što su se počele otkrivati lažne diplome. Od profesora i učenika nitko nije imao razloga sumnjati u njegovu diplomu, a kako doznajemo, bio je uzoran nastavnik.

Zanimljivo je i da je u samo dva mjeseca ove godine iz škola samoinicijativno otišlo čak 222 nastavnika više negoli u isto vrijeme lani. Školski sindikalac, predsjednik Sindikata Preporod i sam profesor hrvatskog, Željko Stipić to povezuje s najavom o provjeri svjedodžbi u školskom sustavu.

– Ravnatelji su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome. Pobjegli su, dakle, prije javnog linča – rekao je Stipić prošli tjedan za Jutarnji list. U cijelu aferu uključio se i DORH te se očekuju i prvi pravosudni koraci.

Ravnateljica: Provjera i u drugim institucijama

-Poštovani, škola je u ovom postupku učinila sve što je trebalo pravno učiniti odmah nakon što smo dobili informaciju. Kolega je odlučio dati otkaz. Ja nisam nikom ništa uvjetovala. Nemam namjeru nikome suditi niti komentirati jer ne želim pretpostavljati. Očekujem da institucije rade svoj posao. Također smatram da bi bilo fer da se ovakve provjere naprave u svim vrstama ustanova, institucija i državnih poduzeća u kojima to još nije učinjeno – odgovorila nam je v.d. ravnateljica škole Gordana Juran Ratković.

FOTO Podravski

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime