Tjedan dana nakon nemilih događaja na Hvaru i nakon što su uhićeni svi napadači na hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu  (30), svoju stranu priče odlučio je iznijeti i vlasnik pekare Marjan Lekaj koji je optužen da je za 10 tisuća kuna naručio da Ante Markulin, braća Sandro i Ante Firić, Dino Vidović Cvitko Milković teško ozlijede Žuvelu.

– Glavni razlog mog obraćanja je to što sam čitavi život radio i živio u dobrom duhu i u skladu mog obiteljskog odgoja. Nikome nisam naudio, niti sam agresivna osoba. Ako nisam mogao pomoći, nisam niti odmagao. Godinama s mojom obitelji radim u gradu Hvaru i zapošljavam veliki broj djelatnika, oko 60 njih od kojih je više od 80 posto već godinama uposleno kod mene. Naše su trgovačke radnje u prostorima koje godinama unajmljujemo od privatnih vlasnika, a na žalost isti vlasnici već godinama trpe pritisak od određenih grupacija da se isti prostori dodijele njima. Naši su odnosi s vlasnicima prostora odlični i svakako vjerujem da je i samim vlasnicima vrlo neugodno trpjeti pritisak kojem su izloženi – kazao nam je Lekaj koji tvrdi da optužba da je platio Markulinu za napad “nema veze s istinom”.

Čista ljubomora

– Ništa ja njemu nisam platio. Markulina znam od 2006. godine, zaposlio sam njegovu curu i nećakinje, kod mene je radio čak i njegov otac, mi smo prijatelji i on je naš kum. Ja sam njega prije dva mjeseca prijavio kod mene kao radnika da bi on mogao biti jamac svom ocu za kredit. To što on ima sa strane i s tim drugim osobama, ja s tim nemam veze, ja te druge nisam znao osim Firića. Prošle godine, kad je bio techno party, zvao sam Markulina da mi pošalje nekoga da mi čuva red u pekari jer je bila velika gužva, a on je poslao jednog od tih Firića i to je sve. Pa, Markulina su sami Hvarani zvali da mlati druge Hvarane i tad su ga tapšali po leđima i plaćali mu piće, a to znaju svi u Hvaru. A ovi šta su se digli u obranu Žuvele, to su napravili iz čiste ljubomore, zato što ja dobro radim i što njima pravim konkurenciju. Zanimljivo je da su taj dan, kad su meni bile zatvorene radnje, svi restorani u Hvaru pokušavali uzeti moje “pic majstore”. Ja sam na Hvaru od 1997. godine i uvijek je bilo vrijeđanja, maltretiranja, a sve zbog ljubomore – pojašnjava Lekaj koji nam je dopustio da objavimo fotografiju njega i Markulina u “ljetnom izdanju”.  Dodaje također da niti on niti njegova obitelj nikome ništa nije dužna – niti privatnim osobama niti državi te da uredno podmiruju svoje obveze, redovito isplaćuju plaće djelatnicima. – Nikada nisam bio kažnjavan niti prijavljivan za bilo koji prekršaj, niti sam evidentiran kao osoba koja narušava javni red i mir. Izuzetno je ružno čuti da me se naziva kriminalcem, osobom koja barata sa velikim novčanim iznosima te me se povezuje sa podzemljem.

Sve zbog kruha

A prava je istina da živim u podstanarskom stanu i da sve što zaradim investiram u daljnje poslovanje kako bi osigurao uvjete za život meni i mojoj obitelji. U svom osobnom vlasništvu imam samo jedno osobno vozilo staro 15 godina. E, sad zašto je došlo do problema? Moja je obitelj već godinama poklanjala stari kruh obitelji Žuvela za njihovu stočnu farmu. To smo činili s namjerom dobrosusjedskih odnosa i pomoći njihovoj obitelji. U zadnjih nekoliko godina došli smo do informacija da se taj kruh koristi na drugi način, te smo odlučili da im ga više nećemo poklanjati. Nakon toga, kreće niz provokacija od strane obitelji Žuvela – ističe Lekaj koji kaže i kako je 16. lipnja (tog dana su Markulin i ostali napali Žuvelu i porazbijali mu inventar u restoranu – op.a.) napadnut njegov brat Tom nakon čega su se odlučili povući iz Hvara “kako bi se smirila situacija i kako bi na normalan i ljudski način pokušali riješiti problem sa obitelji Žuvela”. – Sve što se kasnije dogodio, što se povezuje s mojom obitelji i sa mnom, nema nikakve veze s istinom. Nismo sudjelovali u bilo kakvim nezakonitim radnjama, organizacijama i sukobima te daljnjim prepirkama, zaključuje Lekaj. (Slobodna Dalmacija)