Nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu kulture, doc.dr.sc. Zoran Šikić bit će uskoro izabran za izvanrednog profesora Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru

Zoran Šikić sve donedavno ne bi mogao ni sanjati da će kao netko tko je na Županijskom sudu u Zadru osuđen zbog malverzacija i zbog toga dobio nepravomoćnu zatvorsku kaznu u trajanju jedne godine (uvjetno tri godine) konkurirati za mjesto izvanrednog profesora na najstarijem sveučilištu u Hrvatskoj.

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican

Međutim, zahvaljujući izmijenjenom Pravilniku o radu stručnog vijeća, Zoran Šikić, inače županijski vijećnik HDZ-a, optužen i nepravomoćno osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti čime je oštetio bivšeg poslodavca za više od stotinu tisuća kuna bit će izabran za izvanrednog profesora!

To dosad nije bilo moguće jer je člankom 22. spomenutog pravilnika bilo određeno da kandidat za izvanrednog profesora mora dostaviti uz ostalo, i uvjerenje o nekažnjavanju čemu osuđivani Šikić nije mogao udovoljiti.

No, na prijedlog rektorice Sveučilišta u Zadru, dr.sc. Dijane Vican, sporni Pravilnik se mijenja te od 25.rujna ove godine nitko više tko želi napredovanje ili posao na zadarskom sveučilištu ne mora dokazivati da je uzoran građanin odnosno ne mora donijeti uvjerenje o nekažnjavanju.

Teoretski, na Sveučilištu u Zadru bez ikakve prepreke mogu raditi dileri droge, prevaranti, silovatelji, ubojice, kriminalci najgore vrste, naravno, ako imaju određeni stupanj obrazovanja.
U isto vrijeme, prilikom prijava za mnoge trivijalne poslove u državnoj upravi, kandidati moraju dokazivati da se nisu ogriješili od zakon i donositi uvjerenja o nekažnjavanju, ne starija od šest mjeseci.

Žalosno je da Sveučilište u Zadru poput drugih sveučilišta u Hrvatskoj i Europi ne vrednuje izvrsnost kao jedan od preduvjeta za podizanje kvalitete same ustanove. Istodobno, stotine visokoobrazovanih nekažnjavanih stručnjaka bježe iz Hrvatske u druge europske zemlje jer u svojoj domovini pored HDZ-ovih uhljeba ne mogu dobiti priliku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime