Nakon 15 godina mirovanja, čovječanstvo će se suočiti sa temperaturnim paklom, upozorava Shaun Lovejoy, profesor fizike sa Sveučilišta McGil.

Do prošle godine vladala je pauza u rastu globalne temperature, koja se prirodno javlja i traje 15 godina. Međutim, narednih godina čekaju nas velike vrućine uslijed povećanja količine “stakleničkih plinova”, koji do sada nisu pokazali svoj puni razorni potencijal.

Počelo je novo doba promjena

– Od 1992. do 1998. godine globalna temperatura rasla je rapidnom brzinom, a onda je stala na određenoj razini. Sada je počelo novo doba promjena –  tvrdi Lovejoy. Posljednja takva veća pauza bila je između 1944. i 1976. godine  – to prirodno hlađenje privremeno je “maskiralo” strašan trend otopljavanja koji se tek sada očekuje. Mnogi meteorolozi tvrde da u zadnjih 30 godina ne pamte ovakvo ljeto  – sasvim neuobičajeno.

Stižu nam ‘meteoekstremi’

Mjeseci prije ljetnog razdoblja, i zimski i proljetni, bili su iznadprosječno topli, a takve promjene vremena dovode do “meteoekstrema”. Neki meteorolozi tvrde da će sezona kupanja potrajati do – studenog… (24sata)