Redakciji portala Megamedia i dalje se javljaju mnogi očevi i majke iz cijele Hrvatske s molbom da objavimo njihova loša iskustva sa državnim sustavom

Pod državnim sustavom podrazumijevamo nadležne sudove, državna odvjetništva, centre za socijalnu skrb, liječnike, sudske vještake i sve one koji sudjeluju u manipulacijama čime nanose trajnu i nepopravljivu štetu, najviše samoj djeci, a onda, kolateralno i njihovim roditeljima.

Ovaj put donosimo priču o jednom djetetu iz Varaždina koje danas ima 11 godina. Majka djeteta, priča nam otac Slavko (stvarni podaci poznati redakciji, op.a.) odlučila je iskoristiti prolazne teškoće svog djeteta te potencirati njegove prolazne teškoće ne bi li produžila vlastiti nerad te je u travnju 2014. godine, od prim. Nenada Jakušića odlučila zatražiti neku dijagnozu kojom bi joj to bilo omogućeno. – Nenad Jakušič je djetetu, mogu slobodno reći, izmislio poremećaj separacionih anksioznosti te joj u suprotnosti s Pravilnikom o pravima roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju na dopust ili na rad s polovicom punog radnog vremena zbog njege djeteta (NN 92/03) preporučio produljenje rodiljnog dopusta, započinje priču otac Slavko.

Dijete nema težih smetnji u razvoju!

Spomenuti Pravilnik u svom čl. 2. navodi koja su stanja koja se mogu smatrati težim smetnjama u razvoju: “1. Težim smetnjama u razvoju iz članka 1. ovoga Pravilnika smatraju se teža tjelesna ili mentalna oštećenja ili teže psihičke bolesti zbog kojih dijete ne može samostalno izvoditi aktivnosti primjerene njegovoj kronološkoj dobi, već je ovisno o pomoći druge osobe kod:

– oblačenja i svlačenja,

– obavljanja osnovnih životnih potreba (hranjenje, kontrola mokrenja i stolice),

– pokretanja tijela jer to nije moguće ni uz pomoć ortopedskih pomagala,

– hranjenja putem sonde ili gastrosome,

– samostalnog korištenja lijekova o kojima ovisi održavanje života,

– samostalnog korištenja specijalne dijete koju, s obzirom na dob i na pokretljivost, moraju pripremati i davati roditelji,

– obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti, zbog promjene osobnosti u ponašanju i u reakcijama s progresivnim oštećenjem u intelektualnom, emocionalnom i socijalnom funkcioniranju.”

Otac Slavko posebno napominje da dijete nije nikada imalo niti jedno od navedenih stanja. – Bivša supruga se mogla u potpunosti vratiti na posao, a nedugo nakon toga navedena dijagnoza od strane drugih stručnjaka nikad nije ponovljena. Ovim joj je priznato nepripadno pravo na rodiljni dopust uz, iako sitnu, ali nepripadnu naknadu od približno 3.000 kuna mjesečno iz državnog proračuna (2.150,00 kuna od HZZO-a, te 850,00 kuna od HZMO-a). Kad sam prim. Jakušića suočio s tim, a vidjeli smo se samo jednom u životu, prilijepio mi je dijagnozu paranoje!, priča nam Slavko.

Temeljem suspektnih dijagnoza, majka je mjesečno dobivala 400 €

Unatoč postavljenim dijagnozama,  dijete je napredovalo u prosjeku za svoju dob za što postoje pisani dokazi. Spomenuti nalaz prof. Koren iz KDB Zagreb čak eksplicitno tvrdi da je spomenuto malodobno dijete prosječnog razvoja za svoju životnu dob. Međutim,  u kolovozu 2015. godine majka djeteta, a Slavkova bivša supruga ponovno dobiva produljenje rodiljnog dopusta zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju iako su mr. Kolar i prof. Horvatić  u svom mišljenju čak naveli da je dijete prosječnog psihomotornog razvoja, čime su oni možebitno sami, tvrdi otac Slavko, počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Time je Slavkova bivša supruga još jednom „iskamčila“ nepripadno pravo na rodiljni dopust uz naknadu od ranije navedenih 3.000 kuna. Nedugo nakon toga je s djetetom bila u Specijalnoj bolnici Goljak gdje su ustanovljene manje razvojne teškoće, ali i prosječni psihomotorni razvoj djeteta. Dakle, dijete po tom nalazu nema teže smetnje u razvoju.

Po isteku i ovog razdoblja, Slavkova supruga se ponovno obratila prim. Jakušiću, ne bi li ponovno iskamčila produljenje dopusta.

Kako je otac djeteta saznao za ovu rabotu, odlučio je zatražiti pomoć i drugo mišljenje od stručnjaka – sudskog vještaka. U srpnju je dijete pregledala psihijatrica dr. Marija Bogadi iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, inače, sudska vještakinja za navedeno područje koja nije našla nikakve psihopatološke elemente.

Majka djeteta na novom vještačenju nije priložila nalaz mr. Bogadi, kao i nekoliko dana kasnije izdan nalaz psihologinje, mr. Dine Čarije, koja je utvrdila da je dijete natprosječnog psihomotornog razvoja, već je samo iskoristila Jakušićev nalaz, koji također je u svom nalazu eksplicitno zatražio da joj se, nepripadno, omogući rodiljni dopust za dijete s težim smetnjama u razvoju, što joj je i odobreno u rujnu 2016. godine, iako dijete nema teže smetnje u razvoju.  – Jakušić mi je čak i priznao da je “malo pojačao nalaz”, te da dijete uopće nije bolesno, priča nam otac te nam na uvid daje audio snimku koja potkrijepljuje njegove tvrdnje jer se na snimci jasno čuje kako prim. Jakušić govori o „pojačavanju“ nalaza.  

CZSS Varaždin i nadležno ODO nisu adekvatno reagirali

Otac djeteta je o takvom, smatra lažnom nalazu obavijestio i pisanim putem voditelja Područne službe u Varaždinu pri HZZO, Marka Nemeta, te mu odaslao dokaze o tome da je dijete u stvari prosječnog razvoja, te da nema smetnje u razvoju, zahtijevajući i da mu se omogući status stranke u postupku, a sve zbog zaštite interesa djeteta, no biva odbijen u studenom 2016. godine. – Time je Nemet i dalje omogućio nepripadno korištenje rodiljnog dopusta i naknadu od 3.000,00 kuna na teret državnog proračuna iako je imao saznanja i dokaze da bivša supruga dopust nepripadno, priča Slavko.

Tijekom 2017. godine, mr. Čarija je utvrdila da dijete ima elemente ADHD-a, što jest problem, ali nije teža smetnja u razvoju, i nije tražila produljenje dopusta, no Slavkova bivša supruga  ponovno od HZZO-a dobiva produljenje rodiljnog dopusta kojeg koristi do veljače 2018. godine! Tada je dijete imalo 5 i pol godina!

– Zahvaljujući lažnim nalazima i zlouporabama položaja i ovlasti te lažnim nalazima, I-okrivljena je načinila izravnu znatnu štetu državnom proračunu od približno 130.000,00 kuna, a sve u vrijeme dok svjedočimo sramotnim vijestima kako se roditelji s djecom koja doista trebaju njegu bore s birokratskim aparatom koji je time podešen za podobnije. Za sve ovo  su znale sutkinje Karmen Ošpuh i Blaženka Mavrek. Štoviše, audio snimka je puštena i na CZSS u Varaždinu tijekom siječnja 2017. godine, no moju bivšu suprugu je zaštitila pravnica Vesna Ivanković. Slučaj je i prijavljen ODO-u, zbog sumnje u više kaznenih djela, no zamjenica ODO Ana Sekovanić odbacuje kaznenu prijavu. Nakon toga, preuzeo sam predmet u smislu oštećenika kao tužitelja, ali optužno vijeće na čelu sa Snježanom Lukač Keretić odbacuje optužnicu, ogorčeno će otac Slavko.

Poražavajuće je kako neki od državnog sustava ne mogu ostvariti prava koja im pripadaju dok drugi poput Slavkove bivše supruge na temelju suspektnih dijagnoza ostvare rodiljni dopust u periodu pet i više godina ne mareći pritom kakvu su štetu nanijeli vlastitom djetetu koje odrasta sa dijagnozama koje mu zapravo ne pripadaju. To dijete će ostati trajno obilježeno nepripadajućim dijagnozama, a o posljedicama neodgovornih postupaka majke, možemo samo nagađati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime