Makarska, odnosno njeni gradski “oci”, ništa nisu naučili od prošle godine i prošle vlasti.

Nakon što je u ožujku prošle godine, pod HDZ-om uništavanje podmorja, zagađivanje mora i nagrđivanje okoliša nasipanjem mora i “građenjem” plaže usred grada (gdje je inače nema) zemljom zgrozilo sve; od građana Makarske, preko njenih brojnih posjetitelja, do Ministarstva zaštite okoliša, koje je nakon teksta na Indexu naredilo da se zemljana plaža mora ukloniti, ista fatalna greška upravo se dogodila s blagoslovom SDP-a. Možda se lokalni partijski dužnosnici ne boje kako će ovaj put inspekcija Ministarstva okoliša, na čelu kojeg je njihov kadar, protiv njih podnijeti optužne prijedloge, kao što je bio slučaj s postupanjem prema HDZ-ovom gradonačelniku prošle godine? Ono što ovaj nerazumni projekt čini još skandaloznijim, je to što se odvija početkom lipnja i turističke sezone, kada su u gradu već došli prvi gosti, gosti iz Skandinavije, koji su naravno ostali užasnuti scenama kako prekrasan krajolik stijena, borove šume i mora, doživljava nakaradnu preobrazbu zahvaljujući kamionima koji tamo iskrcavaju tone zemlje.

Tirkizno čisto more postalo smeđe

Nakon što je zemlja zaprljala obalu, a čisto tirkizno more učinilo smeđim, kamioni su se vratili s novim teretom da prekriju tragove: Sada je sve prekriveno “žalom” kakvo je inače na plažama, uz negiranje “nadležnih” da se išta dogodilo. Ali, pričekajmo prve valove. Nažalost, nema te količine iskrcanih oblutaka koji na krasnom lokalitetu Osejave mogu sakriti i nadoknaditi štetu koja je počinjena: masa zemlje koja je tamo istovarena u more i na obalu nepovratno je uništila ravnotežu mora i podmorja i ozbiljno ugrozila biljni i životinjski svijet. Po dojavi o ponovnom nasipanju zemljom na Osejavi, na teren su došli aktivisti eko udruga i brojni građani koji nisu mogli vjerovati da se ponavlja zemljani scenarij od prošle godine.

Litice pune agava s blatnom pozadinom

“Razmjeri štete nadmašili su prošlogodišnje, ovi suludi čin je neobjašnjiv, SDP-ovi “inženjeri” pokušali su nasilno zaustaviti odvlačenje zemlje u dubinu kamenim naslagama i sad su stvorili blatnu kaljužu poput one u poplavljenoj Slavoniji, jednostavno ne možete vjerovati dok gledate ovaj totalno suludi prizor.” govore užasnuti Makarani. I doista, litice pune agava, ali s blatnom pozadinom nisu baš turistička razglednica kakvu smo navikli vezivati za našu obalu. Valovi udaraju u pregradu načinjenu od krupnog kamena i prevaljuju gomile vode koja ostaje zarobljena u blatnom jezercu. Mnogobrojni ekocidi izvedeni zadnjih desetak i više godina ostavili su strašne ožiljke na morskom dnu. Ali, iz stranke koja trenutno vlada Makarskom možda će reći kako postoji dozvola za ove radove. A imao ju je i HDZ prošle godine za “dohranjivanje” nepostojeće plaže, koju su im iz SDP-a tada osporavali. “Mediteran kakav je nekad bio” više ne stanuje na Makarskoj Rivijeri i mnogobrojni ekocidi izvedeni zadnjih desetak i više godina ostavili su strašne ožiljke na morskom dnu. Po izvještajima mnogih ronilaca, “mrtvi džepovi” u dužini par stotina metara sada prijete da se spoje u jedan jedinstveni u dužini grada i time za duže vrijeme morsko dno pretvore u beživotnu pustinju. Veliki dio odgovornosti leži i na Lučkoj upravi Split koja je izdala dozvolu za nasipanje, a i obližnji lukobran koji je nasut zemljanom rampom je u njihovoj nadležnosti. Ako gradski čelnici grada Makarska raspolažu svom potrebnom dokumentacijom bilo bi lijepo da je dostave na uvid javnosti, a ukoliko se ispostavi da je Lučka uprava Split izdala dozvolu za nasipanje zemlje, tada bi smjene “odgovornih” bile najmanje što se očekuje. Za ovakav incident potrebne su drastične kazne jer šteta nanešena Republici Hrvatskoj ne smije ostati nekažnjena kao do sada. Hrvatska, kao potpisnica povelje Natura 2000, koju se potpisale sve članice EU, ima obavezu čuvati prirodna bogatstva i živi svijet koji se u njima nalazi a u Makarskoj smo svjedoci neozbiljnog i neodgovornog ponašanja kakvo nije primjereno  modernoj demokratski uređenoj državi.

Inspekcija mora izaći na teren

Najmanje što se sada očekuje je izlazak inspekcija na teren i utvrđivanje postojećeg stanja, koje na prvi pogled ukazuje da se radi o pothvatu opasnom po zdravlje kupača. Blatnjava voda i mulj sada, za razliku od prošlogodišnjeg nasipanja, nemaju kuda otići zbog završetka lukobrana i “inžinjerskog” pothvata, te predstavljaju područje u kojem se kupanje ne preporuča. Najgore u svemu je što ne postoji nadležna osoba koja bi se protivila gradnji plaže. Činjenica je da se grad širi, turistički kapaciteti rastu i potreba za kvalitetnom plažom je svaki dan sve veća, ali gradnja plaže je jedno a ovo u Makarskoj nešto potpuno drugo i suludo. Nažalost, razgovor s gostima koji su stigli iz Skandinavije da bi uživali na našoj “djevičanski” čistoj obali, a prvog dana su jednostavno potjerani s plaže uz “urlike čudnog čovjeka” koji im je mašući rukama dao upozorenje da se sklone pred kamionom, nije baš dobar početak sezone. Potjerani Šveđani, koji su se odmarali uz lukobran, poručili su da će sve fotografije nasipanja mora poslati tamošnjim medijima. U Makarskoj nas dakle očekuje još jedno blatnjavo ljeto, umazani ručnici, plaža koja, koliko god bila maskirana kamenjem, krije zemlju i morsku blatnu kupku, koja samo čeka valove da izbije na površinu, dok je podmorje već zagadila. (index.hr)