Makarka Silvija Kovačić (36) koja spada u 1% trudnica sa hiperemezom, odnosno simptomima neprestanih mučnina i povraćanja od kojeg je u posljednji mjesec dana izgubila čak 10 kilograma, prošlog ponedjeljka se suočila s krajnje neljudskim ponašanjem djelatnika Hitne pomoći.

Naime, Silviju koja je u trećem mjesecu trudnoće, na životu održavaju infuzije, a zbog hiperemeze ne može popiti niti čašu vode, te je prisiljena ležati. Zbog kritičnog stanja Silvija je do ponedjeljka bila hospitalizirana u KBC-u Split da bi joj iste večeri kada je puštena kući, oko 23 sata, pozlilo zbog čestog povraćanja. Silvija nam je kazala da je bolove jedva uspjela izdržati do 4 sata ujutro, a tada je njezin suprug Željko Mrkonjić nazvao Hitnu pomoć čiji su djelatnici, međutim, odbili pomoći. – Obzirom da ne mogu ni jesti ni piti, već samo vodom vlažim usta, svakog dana dobivam tekućinu za infuziju koju kupujem na recept. Infuziju mi priključuje medicinska sestra koju plaćamo za kućne posjete, no te večeri ona nije bila u Makarskoj pa je suprug nazvao Hitnu jer sam doslovno ležala na podu i previjala se od bolova. No, s Hitne su kazali da ne mogu ništa s trudnicom te da odemo u bolnicu u Split. Suprug je potom opet nazvao Hitnu i tada mu je rečeno da djelatnici ne idu po kućama i da će doći u posjetu tek kada dobiju dopis Ministarstva zdravlja, kazala nam je Silvija Kovačić čiji je suprug potom otišao na Hitnu gdje je molio medicinsku sestru da Silviji samo dođe prikopčati infuziju, što su mu također odbili. Tek ujutro je obitelj uspjela naći drugu medicinsku sestru koja je došla u pomoć i priključila je na bocu za infuziju. – Žalosna je i krajnje poražavajuća činjenica da se trudnice smatraju pacijentima drugog reda te da su ničija briga, premda je u pitanju bio i moj i život mog nerođenog djeteta. Kao trudnica, navodno imaš sva prava, a zapravo nitko ne želi s tobom imati posla. Ne mogu vjerovati da se na Hitnoj pomoći nije našao nijedan djelatnik koji ima bar malo ljudskosti, kazala je Silvija koja je sličnu situaciju prošla i prije manje od dvije godine kada je bila trudna s prvim djetetom. Naime, tada joj također na Hitnoj nisu htjeli dati infuziju već su je uputili liječnici opće prakse koja je, pak, kazala da više nema ništa sa njom jer je – trudna.

 

DR. MARIJAN DASKALOVIĆ, VODITELJ HITNE POMOĆI MAKARSKA:

– Djelatnici Hitne pomoći nisu dužni dolaziti u kuću pacijentima, već to samo ovisi o njihovoj dobroj volji. Nikada nismo išli u kućne posjete, a ako je potrebno, pacijenta dovezemo na Hitnu jer nitko od djelatnika ne može sat vremena stati uz pacijenta. Jednako kao što se infuzija treba priključiti, tako se treba i isključiti, a pored pacijenta se mora dežurati da slučajno ne bi pao u nesvijest ili ako je alergičan na neki lijek. Da je trudnicu netko doveo na Hitnu, infuziju bi dobila bez ikakvih problema te bi uz nju cijelo vrijeme dežuralo liječničko osoblje. Nas nema 50, već nas je svega petero te Hitna pomoć ne može ostati sat vremena bez osoblja. Za detaljno pojašnjenje najbolje je da se javite ravnatelju HMP Split dr. Leu Luetiću.

 

LEO LUETIĆ, RAVNATELJ HITNE MEDICINSKE POMOĆI SPLIT:

– Djelatnici Hitne pomoći ne daju terapiju po kućama jer bi u konkretnom slučaju, dio liječničkog tima uz trudnicu trebao dežurati najmanje sat vremena dok ne primi infuziju. Hitna nema puno mobilnih timova, već tim mora biti na raspolaganju za pružanje pomoći na terenu. Da je kojim slučajem trudnica dovezena u prostoriju Hitne, pomoć bi joj bila odmah pružena, odnosno liječnički tim bi je priključio na infuziju. (kronika.hr)