Makarska danas obilježava dan svog  nebeskog zaštitnika sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada i biskupije. Večeras u 18,00 sati u crkvi sv. Marka svečanu svetu misu predslavit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj a brojni vjernici sudjelovat će u tradicionalnoj procesiji sa svečevim moćima Kačićevim trgom

Ovogodišnja proslava svetkovine sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se 21. studenoga u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st., tradicionalno je počela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka 18. studenoga.

Večernju misu prvog dana trodnevnice predslavio je don Mislav Šaškor, župnik župe Kraljice mira, a drugog dana propovijedao je don Boris Vidović, prof. na KBF-u u Split.

Prema stoljetnoj tradiciji posljednjeg dana trodnevnice koju je predslavio don Mato Brečić, duhovnik bogoslova u Splitu, otvorena je raka sa svečevim moćima, a u predaji ključeva groba uz članove Župnog pastoralnog vijeća sudjelovao je i gradonačelnik Zoran Paunović.

Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.

Svim Makaranima čestitamo svetkovinu njihova zaštitnika!(Grad Makarska)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime