Da građevinari muku muče s angažiranjem domaćih radnika nije nikava tajna. Stoga se poslodavci domišljaju na razne načine, često pri tome kršeći zakon.

Djelatnici Policijske postaje Makarska, u suradnji s Inspekcijom rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava, tako su u dva navrata, na istom gradilištu, “Bluesun hotel Berulia” u Brelima, u vlasništvu Jake Andabaka, koji je u rekonstrukciji, zatekli 28 državljana BiH bez odobrenja za boravak na području naše zemlje. Prvi put se to dogodilo 4. siječnja ove godine kada su zatečena 24 državljanina BiH u obavljanju građevinskih poslova, a onda, umjesto da izvođač radova nešto nauči iz prvog slučaja, on nastavlja s istom praksom pa su 26. siječnja inspekcija i policija kod njega zatekle nova četiri ilegalna radnika.

Nisu otkupili pečat

Inspekcija rada je u prvom slučaju donijela usmenu zabranu obavljanja djelatnosti tvrtki “Vuniqi” d.o.o. iz Kašine, zastupanoj po osnivaču Adnanu Vuniqiju (47), uz mogućnost otkupa pečata u iznosu od 720 tisuća kuna. Tvrtka nije otkupila pečat pa joj je zabranjeno obavljanje djelatnosti u roku od 30 dana. U drugom slučaju je u pitanju bila tvrtka “Barak gradnja” d.o.o., također iz Kašine, kojoj je osnivač opet Adnan Vuniqi. U slučaju da “Barak gradnja” ne otkupi pečat u iznosu od 120 tisuća kuna, i njoj će se donijeti rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti u roku od 30 dana. Prekršajni sud u Splitu, odnosno njegova Stalna služba u Makarskoj podnijela je optužne prijedloge protiv 28 BiH državljana koji su proglašeni krivima i kažnjeni svaki sa po 750 kuna. Od strane PP Makarska uručena su im rješenja o otkazu boravka u Hrvatskoj na rok od trideset dana. Optužni prijedlog protiv pravne osobe, tvrtki “Vuniqi” i “Barak gradnja”, Inspekcija rada podnosi redovnim putem.

‘Država je kriva’

– Zašto država što prije ne odredi uvozne kvote radne snage iz inozemstva po pojedinim djelatnostima jer ja na domaćem tržištu građevinara jednostavno ne mogu naći. Moje dvije firme koje spominjete imaju 37 radnika, ali su oni nedovoljni za opseg posla koji sada imamo. Ja bih zaposlio domaće ljude, ali nitko neće i zato sam prisiljen tražiti radnu snagu iz BiH. Kazne su tolike, vidite u ova dva slučaja u Brelima, ukupno 840 tisuća kuna, a to je nekada puno više nego koliko dobijemo novca za obavljeni posao od naručitelja radova. Ne znam što da radim. Raditi se mora, a radnika nema, dok su kazne prevelike. Nikakvog legalnog rješenja država nema – rekao nam je Adnan Vuniqi. (Slobodna Dalmacija)

1 KOMENTAR

  1. Gradjevinske struke nema u Bosni on je Bosanac on zna sve gradjenju za nikakve novce, nase su potrali vani a sad uvoze radnu snagu! Tko je ovde lud?? Svugdje odusevljeni sa Hrvatima kao radnom snagom samo nasim poduzetnicima nevaljaju ti isti. Zato sto ne zele biti ROBOVI! BOSANAC=ROB

  2. I see your page needs some unique & fresh articles. Writing manually
    is time consuming, but there is solution for this.
    Just search for – Masquro’s strategies

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime