Požar ispod stubišta u prizemlju Doma zdravlja u Makarskoj otkrio je groznu istinu: u zdravstvenoj ustanovi utočište su pronašli beskućnici i narkomani! Rat među njima za mjesto ispod skala razbuktao se u pravi požar koji su jedva ugasili vatrogasci.

Nekada raskošno zdanje vrlo razvedenih krovova, terasa, staklenih površina, Dom zdravlja postao je mjesto strave i užasa. Osobito noću! Budući da nema ni zaštitara i voditelja, ulaze Doma zdravlja nitko ne kontrolira. Otprije dvije godine to je najprije iskoristio ovisnik P. M. koji je tu prebivao, a onda su mu počeli pristizati kompanjoni. Nisu se stacionirali samo na jednom mjestu, ispod jednih skalina, nego sele po Domu zdravlja ovisno o godišnjem dobu i o tome uspije li ih se potjerati s jednog mjesta. A onda se jednostavno presele na drugo.

Pas po hodnicima

Obilazak labirinta stuba i hodnika Doma zdravlja ni usred bijela dana nije ugodan. Još sve smrdi po gareži od nedavnog požara, a zgrada je derutna, zidovi se gule od vlage, a saznanje da su u nekom kantunu skitnice pojačava nelagodu. Kako je tek čistačici koja prva stiže prije 5 sati ujutro! Ili medicinskoj sestri, jedinoj dežurnoj noću na stacionaru? Do hitne pomoći, koja uz stacionar dežura noću, treba proći više hodnika i stepenica! S pričom nitko nije želio u javnost. Ali zna se da je ovisnik koji je prvi pronašao Dom zdravlja kao konačište, do sada bio miran dečko. Međutim, nabavio je psa. Ljeti ga kupa u zahodima pokraj ordinacija, pas onda mokar istrčava među pacijente, laje da ječi čitava zgrada. Krajnje neugodna situacija, pričaju sestre. Ili pas zaskoči pacijente jureći po stepenicama. Kada su toga beskućnika prošlih godina liječnici prijateljski nagovorili da napusti zgradu, onda se skućio u dvorištu. K njemu dolaze drugi ovisnici, da bi zajedno konzumirali drogu, a onda ukomirani zaspali. Nedavno doseljeni narkoman agresivniji je od ovog dosadašnjeg, pa mu je u svađi zapalio odjeću. Prostor se još bijeli od vatrogasne pjene, neobrisani su i rukohvati i stepenice. Ali duboko ispod skala ostala je torba i nekakva roba. Znači vratit će se, pretpostavlja osoblje. Narkomani su prebivali i u šufitu Doma zdravlja. Nikada se ne zna kamo su se koju noć skrasili. Nakon što je u nedjelju izazvao požar, policija je beskućnika tri sata ispitivala i onda opet pustila. Gotovo da su nemoćni, jednako kao i djelatnici Doma zdravlja, što nam je potvrdio i ravnatelj Županijskog doma zdravlja dr. Dragomir Petric.

Prijave bez uspjeha

– Prijavljivali smo ga više puta Centru za socijalnu skrb, ali naš sustav jednostavno nije predvidio mehanizme za borbu protiv nastale situacije. Ne možemo ga izbaciti jer bi onda mogla uslijediti prijava. Nitko u institucijama ne zna što napraviti. Čini mi se da se ništa neće riješiti prije negoli se zlo dogodi. A sumnjam da ovakva situacija može dobro završiti. Mi smo nemoćni da spriječimo nekoga da uđe u Dom zdravlja, sve da i imamo zaštitara. Jedino što smo mogli to smo i uradili: promijenili smo vrata na stacionaru da se mogu zaključati! Također smo uputili prijave policiji i Centru za socijalnu skrb. To je najviše što smo mogli – rekao nam je dr. Petric. (Slobodna Dalmacija)